Keltové, Nový svět a římský kmín
Stejně jako dnes ani v historii neměla španělská kuchyně jasně stanovená pravidla. Tamní obyvatelé vždy milovali improvizaci, a tak čerpali podněty z receptů a ingrediencí nejrůznějších národů. Nejvíce je ovlivnily především národy Pyrenejského poloostrova, tedy Keltové, Iberové a Tartessové, později pak židovská a arabská kuchyně, ze které převzali především římský kmín, šafrán a medem slazené pokrmy. Nezapře se ovšem ani vliv „Nového světa“ a na severu země se setkáte i s prvky francouzského kulinářství.
Kuchařská různorodost je ve Španělsku patrná dodnes a co region, to místní specifikum. Zajeďte si do Katalánska, Baskicka či Andalusie a sami posuďte, jak moc se tamní kuchyně odlišují.
Tajemství dlouhověkosti: Olivový olej a mořské plody
Ať už inspirace španělské kuchyně pochází odkudkoli, místní obyvatelé si vždy uvědomovali velký potenciál lokálních zdrojů a nedali tak dopustit na zpracování tamních surovin. Díky svým stravovacím návykům patří Španělé k nejzdravějším středomořským národům. Vděčí za to především olivovému oleji a mořským plodům. Španělsko je totiž největším konzumentem i producentem olivového oleje na světě a jeho blahodárné účinky se odrážejí na kráse a dlouhověkosti místních obyvatel.