Domácí chipsy: Ideální večerní pohoštění

Kupované lupínky jsou pro většinu lidí synonymem nezdravé, mastné potraviny, ovšem doma je lze snadno připravit poměrně zdravě a z kvalitních surovin. Tak jdeme péct!

15. 09. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Povedená kuchařská pomsta

Věřte nebo ne, chipsy na našich stolech nejsou žádnou novinkou. Na prvních brambůrkách si totiž pochutnal již v roce 1853 rýpavý host restaurace Moon’s Lake House v New Yorku, který svoji objednávku na francouzské brambory vrátil v přesvědčení, že jsou plátky příliš tlusté. Uražený indiánský kuchař George Crum je tedy nakrájel, jak nejtenčeji dovedl, usmažil a naschvál je pořádně přesolil. K údivu všech si ale na jeho kuchařské pomstě všichni velmi pochutnali a chipsy se tak dostaly na menu nejen Moon’s Lake House, ale mnoha dalších restaurací. 

Mám na něco chuť

Tip: pokud už hosté klepou na dveře a vy nestíháte nic připravit, vyberte si z restaurací na Dáme jídlo a nechte si dovést něco na zub až domů.

Domácí chipsy vítězí 

Než strávit půl hodiny u kuchyňské linky, kdekdo radši skočí do obchodu pro balenou variantu. Pro domácí chipsy však hovoří mnohem více důvodů, než jen cena nebo fakt, že zaválíte před pozvanými hosty. Domácí chipsy lze připravit mnohem zdravějším způsobem v troubě, a to z kvalitních sezónních surovin. Pokud sami zeleninu nepěstujete, nakupujte ji u lokálních pěstitelů třeba na Dáme jídlo.

V jednoduchosti je krása

Lupínky není třeba přesolit ani používat připravených kořenicích směsí, o jejichž složení by se často dalo pochybovat. Někdo sáhne do truhlíku pro čerstvou pažitku, tymián či bazalku, jiný zvolí chilli nebo římský kmín a ti nejodvážnější na plátky nadrtí čerstvý česnek… Zkrátka co kdo má rád. Z původně extrémně nezdravého pokrmu tak vznikne minimalistické, stylové občerstvení. Ale pozor: Domácí chipsy nevydrží dlouho křupavé a doporučujeme je tak konzumovat ještě teplé.

Bramborová klasika aneb jak udělat domácí chipsy v troubě

Samozřejmě, že domácí chipsy můžete připravit klasicky v oleji rozpálené pánve nebo friťáku. Proč to ale dělat, když je lze mnohem zdravěji upéct v troubě? Pro přípravu domácích chipsů samozřejmě existuje mnoho různých kuchyňských vychytávek jako mandolína nebo nářezák, nicméně s trochou šikovnosti vám bohatě postačí obyčejný nůž nebo škrabka. Pokud chystáte občerstvení v rustikálním stylu, zkuste použít vroubkovaný nůž.

Mám na něco chuť

Krok za krokem

Brambory stačí nakrájet na 3 až 4 milimetry tenké plátky a zhruba na 15 minut ponořit do misky se studenou vodou. Okapané je pak rozložte na plech vyložený pečícím papírem, pomažte olejem, osolte, okořeňte a pečte zhruba půl hodiny na 200 °C. Komu peče trouba nepravidelně, doporučujeme v polovině pečení prohodit plech zepředu dozadu, aby se brambůrky upekly dozlatova na obou stranách.

Je libo mrkvové nebo řepové chipsy?

Brambory jsou sice ostřílenou klasikou, kdo má ale rád rozmanitost barev a chutí, jistě ocení i zeleninové alternativy. V zeleninových chipsech lze kombinovat v podstatě jakoukoli kořenovou zeleninu, ať už pastiňák, mrkev, řepu, nebo třeba celer. Při krájení je však třeba myslet na tuhost jednotlivých druhů zeleniny a aby lupínky byly pořádně křupavé, potřebují nakrájet opravdu najemno. Příprava kombinované zeleninové varianty je velmi podobná jako u brambůrek, jen se před pečením místo namáčení do studené vody plátky posolí a nechají zhruba 15 minut takzvaně vypotit, aby se z nich dostala přebytečná voda.

Chipsy je třeba pořádně osolit, jinak ale nemusíte používat kvanta koření. Nechte vyniknout základní chuť surovin

Pozdrav z Mexika zvaný nachos

Pokud chcete hosty opravdu okouzlit, pusťte se do přípravy mexické cizrnové varianty. Tito Trojhranní kamarádi českých brambůrek jsou v jižní Americe natolik oblíbené, že od roku 1990 slaví 21. října svůj Mezinárodní den. Na rozdíl od zeleninových či bramborových chipsů se nachos nevyrábí z hotové zeleniny, ale cizrnové mouky, ze které se v kombinaci s práškem do pečiva, kořením, solí a trochou oleje a vody vytvoří tuhé, nelepivé těsto a to se pak peče v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 15 minut. Nachos lze ve výsledku považovat za poměrně dietní alternativu večerního občerstvení, a to ideálně v kombinaci s geniálním avokádovým dipem jménem guacamole.

nachos

Potřebuji ingredience

Nezapomeňte na dip!

Napekli jste chipsy všeho druhu, ale pořád máte pocit, že na stole něco chybí? Je to tak. Domácí dipy na chipsy totiž posunou zážitek z občerstvení na zcela novou úroveň. Klasický základ dipu většinou tvoří neutrálnější suroviny jako jogurt, majonéza, drcená rajčata nebo zakysaná smetana, které se následně mísí s intenzivnějšími chutěmi. Nebojte se experimentovat a namíchejte si dip dle svých vlastních preferencí a tužeb, stačí zapojit fantazii!

Jogurtový dip

Jogurtový dip je nestárnoucí klasikou. Jedná se o velmi jednoduchý recept, kdy smícháte jogurt s nasekanými bylinkami, solí a prolisovaným česnekem. Volba bylinek je na vás, ovšem ať už zvolíte pažitku, bazalku nebo petrželku, vždy musí být čerstvé. S česnekem to raději nepřehánějte, stačí opravdu malý kousek a aroma se v jogurtu krásně rozvolní.

Koprový dip

Další poměrně běžnou variantou je koprový dip, který se skládá ze zakysané smetany, nasekaného čerstvého kopru, soli, pepře a najemno pokrájené šalotky. Zde není příliš prostoru k experimentu, nicméně poměr surovin opět záleží na vlastních preferencích.

dip

Dip z pečených rajčat

Na dip z pečených rajčat potřebujete zhruba půl hodiny, aby se zelenina, tedy rajčata s trochou mrkve, pořádně upekla. Pak už ji jen stačí rozmixovat, povařit na mírném ohni a dochutit bazalkou, solí, pepřem a trochou olivového oleje.

Připravte si chipsy doma v kuchyni

NAKUPOVAT

Hummus

Hummus, pokrm původně ze Středního východu, se skvěle hodí především k zeleninové alternativě lupínků. Jedná se o jednoduchou kombinaci rozmixované cizrny, sezamové pasty tahini, česneku, soli, pepře, olivového oleje a římského kmínu. Hummus nemusíte připravovat příliš hustý, lépe se pak bude na chipsy nabírat.

Guacamole

Na závěr nesmíme zapomenout na všemi oblíbené guacamole, tedy rozmačkané avokádo s najemno nakrájenou šalotkou a rajčaty, čerstvou papričkou jalapeño, limetovou šťávou, solí a troškou římského kmínu. Guacamole je nezbytným dipem především k cizrnovým nachos. 

Tak se pusťte do práce a vytřete svým hostů zrak!

Související články

Všechny články

Slané koláče jako od francouzských pekařů

Nápaditá večeře se špetkou francouzského šarmu? Přesně takový je křehký a zároveň delikátní quiche. Odkud se vzal a jak si jej můžete připravit v pohodlí domova?

Originální občerstvení na oslavu: Tapas, nachos, brownies a hummus

Přemýšlíte, jaké občerstvení připravit na oslavu namísto chlebíčků? Inspirujte se za hranicemi a připravte nezapomenutelné slavnostní pohoštění, které bude chutnat všem. Přinášíme vám tipy na ty nejoblíbenější dobroty a poradíme, jak je připravit.

Na vlně tyrolských chutí

Chybí vám poznávání nových míst a chutí? Pojďte s námi procestovat kousek Tyrolska.

Další článek