Odkud k nám steak doputoval
Ačkoli si steaky na jídelníčcích celého světa vybudovaly své neoddiskutovatelné postavení, tato specifická příprava masa má relativně krátkou historii. Ještě v 18. století se prý totiž maso peklo v celku a až angličtí řezníci se jej odvážili nakrájet na tenčí plátky. Tak se tato úžasná novinka rázem rozšířila do celého světa. K Čechům se dostala ještě mnohem déle, o to rychleji ji ale přijali za vlastní. Ačkoli dnes na steaky narazíme při každé pořádné grilovačce, v jejich přípravě většina amatérských kuchařů dosud často tápe. Jak tedy na přípravu šťavnatého steaku?
Základem je kvalita
Ať už preferujete steak z hovězího či vepřového, výběr správného masa je naprosto klíčový. Obecně je důležité, aby maso mělo dostatek tuku, které mu dodává křehkost a chuť. U hovězího masa se doporučují především mladí, zhruba 30 měsíců staří býci, ovšem množství tuku záleží taktéž na plemenu nebo pohlaví.
Dbejte na udržitelnost
Nezapomínejte ani na uvědomělý přístup ke zvířatům samotným a maso nakupujte ideálně z bio chovů, kde má stádo kvalitní stravu, dostatek pohybu a možnost volné pastvy. Zároveň není potřeba nakupovat pouze v zahraničních chovech – kvalitní maso seženete u mnoha českých dodavatelů. Uvidíte, že vám bude hned lépe chutnat.