Domácí zmrzlina: To nejsladší osvěžení

Není nad poctivou domácí zmrzlinu. Můžete si ji vyladit na míru svým chutím a především víte, co obsahuje – žádné emulgátory, umělá sladidla ani aromata. Její příprava navíc není tak složitá, jak se může na první pohled zdát. A dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. Inspirujte se našimi tipy a připravte si lahodné letní osvěžení.

02. 09. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Tipy, jak udělat domácí zmrzlinu

  • Zmrzlinu můžete připravovat nejen z tvarohu, ale také ze zakysané smetany, z mascarpone nebo řeckého jogurtu. 
  • Příprava veganské varianty není žádná věda, klasické mléčné výrobky jednoduše nahraďte mandlovou nebo kokosovou alternativou. 
  • Místo cukru můžete použít také med, banán nebo jiné sladké ovoce.
  • Na výrobu domácí zmrzliny nepotřebujete zmrzlinovač. Stačí jedna velká nerezová mísa, která se vejde do mrazáku, a špetka trpělivosti. V konečné fázi je totiž nutné zmrzlinu alespoň jednou za 30 minut pořádně promíchat, aby se v ní nevytvořily krystalky vody a zůstala krásně jemná a krémová. 
  • Ideální je zmrzlinu sníst ještě tentýž den. Nejlépe totiž chutná těsně pod bodem mrazu. Po několika dnech v mrazáku, kde se teploty pohybují okolo minus 18 stupňů, bude tvrdá jako kámen. Pokud si chcete zmrzlinu přece jen připravit do zásoby, přidejte do ní jednoho panáka silnějšího alkoholu, jako je whisky nebo rum. Zmrzlina díky tomu zůstane krásně krémová.
  • Používejte kvalitní ingredience – ideálně tučnou smetanu, vanilkové lusky, bio vejce nebo farmářské mléko. Čím lepší suroviny totiž použijete, tím lepší výsledek si vychutnáte. 
  • Při přípravě zmrzliny nehleďte na kalorie a vyhněte se nízkotučným mléčným výrobkům. Dobrá zmrzlina se bez porce tuku zkrátka neobejde, postará se totiž o lahodnou chuť a krémovou texturu. 
  • Dochucovadla, jako jsou extrakty, koření nebo alkohol, do směsi přidávejte těsně před tím, než ji dáte do mrazáku nebo zmrzlinovače.

domácí zmrzlina

Domácí vanilková zmrzlina

Vanilková zmrzlina chutná skvěle nejen samotná, ale také s palačinkami, štrúdlem nebo jablečným koláčem. Tuhle pravou vanilkovou zmrzlinu z poctivé smetany si nepochybně zamilujete.

Ingredience

  • 500 ml smetany ke šlehání s 31% obsahem tuku
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 6 žloutků
  • vanilkový lusk
  • 150 g třtinového cukru
  • špetka soli

Postup

  1. Mléko a smetanu vlijte do rendlíku. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a vyškrábněte z něj dužinu. Obojí pak přidejte do rendlíku a za stálého míchání přiveďte směs k varu. Poté ji nechte několik minut povařit, následně odstavte z plotny a nechte odpočívat asi 30 minut, aby získala plnou vanilkovou chuť. 
  2. Mezitím si připravte žloutkovou směs. Žloutky šlehejte s cukrem, dokud se nepromění v hladký krém. S ručním mixérem vám to zabere asi 5 minut. 
  3. Smetanovou směs přeceďte přes plátýnko. Za stálého míchání do žloutkové směsi pomalu přilijte tu smetanovou, pozor, aby se žloutky nesrazily. Poté vše přelijte do čistého hrnce a opět za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne. 
  4. Jakmile obsah hrnce získá konzistenci pudinku, odstavte ho z plotny a nechte vychladnout. Směs potom přelijte do boxu a vložte do mrazáku. Minimálně každou hodinu zmrzlinu pořádně promíchejte, bude pak krásně jemná, krémová a bez ledových krystalků. 

Mám na něco chuť

veganská zmrzlina

Veganská zmrzlina 

Tahle veganská zmrzlina splňuje ty nejpřísnější nároky milovníků mražených dezertů. Je krémová, lahodně sladká, krásně hladká a snadná na přípravu. A s trochou fantazie si tenhle recept můžete obměňovat na stovky způsobů. Do základu klidně přidejte nasekané oříšky, sezónní ovoce, skořici nebo třeba espresso.

Ingredience

  • 2 plechovky kokosového mléka
  • 65 g kvalitního kakaa
  • hrst datlí
  • 3 lžíce horké vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 240 ml mandlového mléka

Postup

  1. Velkou nerezovou mísu dejte na hodinu do mrazáku. Mezitím vypeckujte datle a rozmixujte je s horkou vodou do hladké pasty. 
  2. Do vychlazené mísy vlijte kokosové mléko a ručním mixérem ho šlehejte, dokud nezíská krémovou konzistenci. Poté k němu přidejte kakao, mandlové mléko a datlovou pastu a směs promíchejte, všechny ingredience by se měly pěkně propojit. 
  3. Připravenou zmrzlinovou směs přelijte do dózy a nechte ji minimálně 4 hodiny odpočívat v mrazáku

Mám na něco chuť

domácí zmrzlina z tvarohu

Domácí tvarohová zmrzlina s malinami

Tvarohovou zmrzlinu můžete ochutit ovocem ze zahrádky, osladit medem nebo jí dodat šmrnc kapkou alkoholu. A s tímhle základním receptem si můžete dle libosti pohrát na nespočet způsobů.

Ingredience

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 60 g malin

Postup

  1. Nerezovou mísu dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice
  2. Pak v ní smíchejte tvaroh s cukrem, přilijte smetanu, mléko a vyšlehejte dohladka. Maliny rozmačkejte vidličkou a přidejte k tvarohové směsi. 
  3. Nerezovou mísu opět vložte do mrazáku a každou půlhodinu zmrzlinu důkladně promíchejte od krajů až ke středu. Postup opakujte, dokud se tvarohová směs nepromění v mražený krém. 

TEXT

zmrzlina se slaným karamelem

Zmrzlina se slaným karamelem

U dezertů se nic nevyrovná lahodné kombinaci slaného a sladkého. A tahle zmrzlina se slaným karamelem je dokonalou lahůdkou pro všechny milovníky neotřelých chutí. Je vynikající sama o sobě, ale také báječně doplní některé oblíbené moučníky, jako brownies nebo jablečný koláč. 

Ingredience

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 250 g cukru
  • ½ hrnku vody
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hrubé soli
  • 360 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Velkou nerezovou mísu dejte vychladit alespoň na hodinu do mrazáku. Mezitím se pusťte do přípravy zmrzlinového krému. 
  2. Ve středně velkém rendlíku se silným dnem zahřejte 250 ml smetany a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Hned jak se ve smetaně začnou tvořit bublinky, hrnec odstavte z plotny a zakryjte ho poklicí.
  3. V dalším rendlíku smíchejte cukr s vodou a nechte vařit, dokud cukr nezkaramelizuje. Vzniklý karamel poté odstavte z plotny a za stálého míchání k němu přilijte ohřátou smetanu z druhého hrnce. Přidejte máslo a míchejte, dokud se ve směsi nerozpustí. Nakonec vmíchejte sůl a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu. 
  4. Třetinu karamelové směsi si odlijte do misky stranou. Zbývající část pak přelijte do vychlazené nerezové mísy a přimíchejte do ní 250 ml smetany ke šlehání, mléko a vanilkový extrakt. Vše důkladně prošlehejte a dejte do mrazáku. Každých 30 minut zmrzlinu vyndejte a znovu pečlivě promíchejte. Těsně před podáváním vlijte do zmrzliny karamelovou směs, kterou jste si dali stranou, a lehce promíchejte. 

Související články

Všechny články

Čokoládový, vanilkový, nebo s ovocem? Máme recept na dokonalý cheesecake

Cheesecake. Dortík plný krémového sýra uvelebeného na na sušenkovém základě. Připravte si váš oblíbený dezert i u vás doma. Nebude věřit, jak jednoduchý je postup.

Recept na cupcakes aneb Objevte svět sladkých minidortíků

Malý sladký bochánek zdobený dokonale krémovou korunou. Řeč je o malém dortíku přezdívaném jako cupcake. Nezáleží na tom, zdali sáhnete po tom čokoládovém, vanilkovém, nebo ovocném. Cupcake vám nepochybně zpříjemní sobotní popíjení kávy nebo víkendový čaj o páté. Jak si upéct domácí cupcakes?

Letní osvěžení do pár minut? Vyzkoušejte domácí arašídové nanuky!

Máte chuť na zmrzku a nechce se vám do obchodu? Připravte si dokonalé nanuky doma, které zvládne opravdu každý a navíc budete mít jistotu, že obsahují jen to, co chcete.

Recept na spokojené dětství? Upečte domácí Míša řezy!

Míša řezy snadno a rychle. I ve zdravějším kabátku.

Další článek