Zavařovací tipy a triky
- Sklenice i víčka musejí být vždy perfektně čisté a suché. Den předem je proto omyjte buď v myčce, nebo ve dřezu horkou vodou s kapkou mycího prostředku na nádobí. Víčka je nejlepší naskládat do hrnce a zalít vroucí vodou. Vše pak nechte do druhého dne vyschnout nebo dejte vysušit do trouby předehřáté na 50 stupňů.
- Těsně před plněním je dobré sklenice nahřát, aby se džem nebo jiné zavařované směsi neochladily. Stačí je dát na pár minut do trouby předehřáté na 100 stupňů.
- Pokud máte horkou směs v nahřátých sklenicích, stačí je pevně zavíčkovat a obrátit dnem vzhůru. Víčka díky vzniklému podtlaku sama přilehnou.
- Dokud džem nebo jinou zavařeninu nedovaříte, na ochutnávání si vždy vezměte čistou lžičku.
- Do džemů a marmelád přidejte během jejich vaření citronovou šťávu. Ovoce si díky ní uchová svou krásnou barvu a džem bude lépe zakonzervovaný.
- Že chcete domácí marmelády povznést na vyšší úroveň? Nebojte se experimentovat s kořením, bylinkami či likéry. Báječná je kombinace meruněk a tymiánu nebo amaretta, jahody výtečně doplní vanilkový lusk, třešně si pak skvěle notují s vínem a tymiánem.
- Jablka perfektně ladí s většinou ovoce, nebojte se je proto přidat do marmelád k jahodám, broskvím, borůvkám nebo hruškám. Nejde o žádné šizení, ba naopak. Jablka totiž obsahují pektin, který je jinak nutné přidávat v podobě želírovacího cukru.
Tip: Plánujete letos zavařovat pro celou rodinu? Nakupujte v obchodech na Dáme jídlo a nechte si dovézt cukr a další nezbytné ingredience rovnou až ke dveřím.