Dezerty s jahodami, které musíte ochutnat

Opojná vůně, krásná barva a lahodná chuť. Tohle spojení vyneslo jahody mezi nejoblíbenější letní ovoce. A protože jejich sezóna právě začíná, máme pro vás inspiraci, jak si jahody vychutnat do posledního sousta.

04. 08. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jahody si dnes sice můžete koupit od jara do zimy, ale těm českým se ani zdaleka nevyrovnají. Nejlíp totiž chutnají ještě teplé od slunečních paprsků a čerstvě utržené. Rozdíl v chuti i vůni je obrovský. Pravé české jahody zkrátka nesou zprávu, že do české kotliny přichází léto, a tak se na ně těšíme celý rok. Jejich sezóna začíná zrovna teď v červnu a k mání jsou pak celé léto. 

Tip: Přepadla vás chuť na jahody, ale nechce se vám v parném počasí strávit v kuchyni ani minutu? Nechte si dovézt jahodové dobroty od Dáme jídlo až ke dveřím.

Z lesa až na královský dvůr

Lesní jahody jsou rozšířené po celém světě od počátku věků. Zmínky o nich se nacházejí mimo jiné v soupisech středověkých klášterních zahrad i ve spisech řeckého lékaře Hippokrata, který je oceňoval pro jejich léčivé účinky. Za jejich domestikaci ale vděčíme Francouzům. Tedy konkrétně králi Ludvíkovi XV., který byl proslulý láskou k jídlu a jenž se neustále dožadoval nových a nových dobrot na královském dvoře. A právě jeho dvorní zahradník Antoine Duchesne je považován za otce velkoplodých jahod. Muž, který neustále hledal nové cesty, jak svému panovníkovi přinést ze zahrady co největší delikatesu, zkusil jednoho dne zkřížit různé druhy lesních jahod. Za několik týdnů se na královském menu objevily velké jahody plné chuti a šťavnatosti. A tak vznikl jahodník velkoplodý.

Víte, že jahody se šlehačkou jsou symbolem tenisového Wimbledonu?

Porce chutí i vitamínů

Jahody si však v našem jídelníčku zaslouží místo nejen pro svou skvělou chuť, ale také přínosy pro naše zdraví. Obsahují obrovské množství vitamínu C, kyselinu listovou, mangan nebo hořčík. Navíc jsou bohaté na vlákninu a dodají tělu pořádnou porci antioxidantů.

Jahodové tipy a triky

  • Jahody nemyjte dopředu, pod tekoucí vodou je opláchněte až těsně před servírováním. Vydrží vám tak déle čerstvé. 
  • Skladujte je v nejstudenější části lednice při teplotě 1 až 5 stupňů. 
  • Jahody vyndejte z lednice alespoň 15 minut před jejich podáváním. Při pokojové teplotě se rozvine jejich chuť.

jahodový sorbet

Jahodový sorbet se šampaňským

Šampaňské dokonale ladí s výraznou chutí jahod. Díky alkoholu směs neztuhne a sorbet je pak krásně krémový. A pokud ho připravujete pro děti, jednoduše vynechte alkohol.

Ingredience

  • 500 g jahod
  • 100 g třtinového cukru
  • kůra z 1 citronu
  • 80 ml šampaňského

Postup

Jahody očistěte a rozmixujte s cukrem dohladka. Potom vmíchejte šampaňské, pomerančovou kůru a dobře promíchejte. Směs dejte alespoň na 4 hodiny do mrazáku a jednou za 30 minut ji promíchejte, aby se v sorbetu nevytvořily ledové krystalky.

Místo šampaňského můžete do sorbetu přidat také aperol, sladší sekt nebo růžové víno.

Mám na něco chuť

jahodová galetka

Jahodová galetka

Pokud hledáte perfektní koláč, ve kterém jsou jahody v hlavní roli, pak je pro vás francouzská galetka jasnou volbou. K jahodám pak můžete přidat nejrůznější koření, bylinky nebo likér, které podtrhnou jejich chuť. 

Ingredience

  • 750 g jahod
  • 180 g hladké mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 65 g krémového sýru
  • 110 g studeného másla
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce ledové vody
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • vejce
  • špetka soli

Postup

  1. Připravte si těsto. Mouku smíchejte se lžící cukru a špetkou soli, přidejte na kostky nakrájené máslo a prsty vypracujte těsto. Poté vmíchejte sýr a 3 lžíce vody. Rukama vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici alespoň hodinu odpočívat. 
  2. Těsto rozdělte na dva dílky. Každý z nich pak vyválejte na plát o průměru zhruba 30 cm. Oba pláty dejte na plech a opět nechte chvilku odpočívat v lednici, bohatě jim postačí 30 minut v chladu
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte jahody. Očistěte je a nakrájejte na půlměsíčky. Pokud máte malé jahody, můžete je nechat vcelku nebo jen přepůlit. Nakrájené jahody promíchejte s cukrem, škrobem a pomerančovou kůrou. 
  4. Jahodovou směs rozdělte na vychlazené pláty těsta. Jeho okraje přehněte dovnitř a prsty pečlivě upěchujte. Nakonec je potřete rozšlehaným vejcem a posypte vanilkovým cukrem. 
  5. Pečte v troubě asi 40 minut, dokud okraje galetky krásně nezezlátnou. 

Mám na něco chuť

jahodová roláda

Jahodová roláda

Tahle piškotová roláda s jahodami je jedním slovem fantastická. Lepší spojení než jahody se smetanou a bílou čokoládou totiž nenajdete. Báječně se hodí jak na zahradní oslavy, tak i k ledové kávě nebo jako víkendová snídaně pro celou rodinu.

Ingredience na těsto

  • 4 vejce
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátů
  • 4 lžíce polohrubé mouky

Ingredience na náplň

  • 100 g bílé čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 500 g čerstvých jahod

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a plech vyložte pečicím papírem. Následně se pusťte do přípravy těsta. Žloutky utřete s cukrem do nadýchané pěny, bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi potom střídavě a po malých dávkách vmíchejte mouku prosátou s kypřicím práškem a sníh z bílků. 
  2. Připravené těsto potom rozetřete na nachystaný plech, vložte do trouby a pečte asi 10 minut, dokud nebude mít lehce nazlátlou barvu.
  3. Upečené těsto hned po vytažení z trouby přendejte na čistou utěrku a nechte vychladnout. 
  4. Mezitím si připravte čokoládový krém. Čokoládu nalámejte, dejte do kastrůlku a zalijte smetanou. Na mírném plameni lehce zahřejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Vzniklý krém přelijte do misky a nechte vychladit. Jakmile je směs studená, vyšlehejte ji do nadýchané konzistence. 
  5. Pak si připravte jahody – opláchněte je, osušte a nakrájejte na menší kousky. Vychladlý korpus potřete připraveným krémem, na něj poklaďte jahody a roládu opatrně stočte. Před podáváním ji poprašte moučkovým cukrem. 

Související články

Všechny články

Tarte Tatin aneb Obrácený koláč 5x jinak

Ty nejlepší recepty často vznikají omylem, nepozorností kuchaře nebo prostou shodou náhod. A přesně tohle je i případ legendárního francouzského moučníku Tarte Tatin neboli obráceného koláče. Nejčastěji se připravuje s jablky, my pro vás tentokrát máme netradiční recepty s pomeranči, malinami i červenou cibulí.

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

5 receptů na dokonalé muffiny

Z trouby se line omamná vůně roztékající se čokolády a cukru. Sliny už se sbíhají na pořádnou porci sladkého. Že netušíte, o čem je řeč? Přece o lahodných muffinech! Upečte si je hned na pět způsobů.

Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

Další článek