Jak na nejlepší cheesecake krok za krokem

Připravit dokonale krémový, lehoučký a lahodný cheesecake není nic složitého. Chce to jen vybrat ty správné ingredience a dodržet správný postup.

12. 08. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Cheesecake je sice legenda newyorských kaváren, ale jeho kořeny lze vystopovat až do dob starověkého Řecka. Nejstarší písemná zmínka o cheesecaku pochází z 5. století před naším letopočtem od řeckého lékaře, který sepsal knihu o umění přípravy tvarohových koláčů. Říkáte si, proč se psaní dobových kuchařek věnoval zrovna lékař? Je známo, že se ve starověkém Řecku při sportovních a jinak fyzicky náročných výkonech jedl právě cheesecake. Ostatně je historicky podložené, že v roce 776 před naším letopočtem si ho dávali řečtí atleti během olympijských her. Starořecký cheesecake však vypadal trošku jinak než dnešní. Připravoval se z pšeničné mouky, sýru a medu. I přesto to ale bylo jídlo plné proteinů, které tělu dodá porci paliva před náročným fyzickým výkonem. 

Tip: Příprava cheesecaku je sice pracná, nákup ingrediencí ale zvládnete levou zadní. Stačí si vybrat z obchodů na Dáme jídlo a nechat si suroviny dovézt až ke dveřím. 

Ze starověkého Řecka až na Manhattan

Znovu se pak cheesecake objevil až ve středověké Evropě. Písemné zmínky o něm jsou dokonce v první britské kuchařce, kterou sepsali kuchaři krále Richarda II. někdy kolem roku 1390. Další stopy po krémovém koláči pak najdeme o pár století později. V roce 1872 William Chester hledal způsob, jak vyrobit měkký francouzský sýr zvaný Neufchâtel. Jeho experiment mu sice nevyšel, ale zato vynalezl lahodný krémový sýr Philadelphia, který dnes tvoří základ legendárního moučníku. Vůbec první cheesecake, jak ho známe dnes, se ale upekl až v roce 1929 v newyorském podniku Turf Restaurant.

cheesecake

Tipy a rady, jak na domácí cheesecake

  • Používejte výhradně krémový sýr, ideálně Philadelphii. Z tvarohu nebo podobného mléčného výrobku sice také upečete skvělý tvarohový koláč, ale není to pravý americký cheesecake. 
  • Dortovou formu pečlivě vyložte pečicím papírem. Čím více si dáte záležet, tím snáze vám půjde cheesecake vyklopit.
  • Nepřehánějte to s cukrem. Pravý newyorský cheesecake je lehce nakyslý
  • Držte se následujícího receptu a náplň opravdu nešlehejte. Do krému by se totiž dostalo velké množství vzduchu a cheesecake by se zcela určitě potrhal. 
  • Vzduchové bublinky, které se vám do krému dostanou při míchání, vyženete tak, že naplněnou formou několikrát zlehka bouchnete o kuchyňskou linku. 
  • Cheesecake krájejte ostrým a horkou vodou nahřátým nožem.

základní recept na cheesecake

Základní recept na cheesecake

Pokud nepatříte mezi cukrářské mistry, doporučujeme vám rozdělit si celý postup do dvou fází – první den cheesecake upečte, druhý den pak připravte omáčku, cheesecake ozdobte a s velkou slávou podávejte.

Ingredience

  • 50 g studeného másla
  • 200 g máslových sušenek
  • 500 g sýru Philadelphia
  • 150 g krupicového cukru
  • kůra z citronu
  • 4 vejce
  • 150 g zakysané smetany
  • ovoce a čerstvá máta na ozdobu

1. Vyložte dortovou formu pečicím papírem

Dortovou formu lehce vymažte máslem, aby vám k ní pečicí papír pěkně přilnul. Formu nejdříve rozdělejte, dno pečlivě vyložte pečicím papírem, který vystřihnete formě na míru. Poté ustřihněte ještě delší pruh papíru a vyložte jím dortovou formu po stranách. 

Předehřejte si troubu na 180 stupňů.

2. Korpus na cheesecake

Sušenky rozlámejte a vložte do mixéru, přidejte studené a na kostičky nakrájené máslo a umixujte směs na korpus. Vznikne vám těsto podobné drobence. To pak nasypte do dortové formy a pořádně ji upěchujte. Pěkně od ruky vám to půjde třeba dnem skleničky. Formu s připraveným korpusem pak dejte do lednice.

3. Krém na cheesecake

Pusťte se do přípravy krému. Do větší mísy dejte Philadelphii, cukr a vše utřete do hladké směsi. Na míchání nepoužívejte šlehací metlu, která by do krému vnesla vzduchové bublinky. Postupně pak přidejte vejce, zakysanou smetanu a nastrouhanou citronovou kůru. 

Krém nalijte na vychlazený korpus, dokonale uhlaďte a formou pak několikrát zlehka bouchněte o pracovní plochu. Vyženete tak vzduchové bublinky, které by pak v krému během pečení dělaly neplechu a způsobily popraskání cheesecaku.

Pokud vám cheesecake i přes veškerou snahu popraská, nezoufejte. Nevzhledné praskliny můžete schovat pod vrstvu ovoce.

4. Pečení cheesecaku

Do trouby těsně pod mřížku dejte plech a nalijte do něj zhruba 500 ml vody. Cheesecake pak pečte na mřížce asi 10 minut při 180 stupních, poté snižte teplotu na 120 stupňů a pečte ještě 45 minut. Až budete cheesecake vytahovat z trouby, měl by se jeho povrch lehce třást. 

4. Chladnutí cheesecaku

Upečený cheesecake nechte vychladnout při pokojové teplotě a následně ho dejte odpočívat do lednice. Druhý den už ho pak stačí jen ozdobit. 

Mám na něco chuť

cheesecake

Jak ozdobit cheesecake

Cheesecake můžete ozdobit prakticky jakýmkoliv ovocem, čokoládou nebo karamelem. Rychlou a chutnou variantou je ovocný přeliv.

Ingredience

  • 250 g mraženého lesního ovoce
  • 4 lžíce třtinového cukru

Postup

  1. Mražené ovoce dejte do rendlíku a smíchejte s třtinovým cukrem. Na středním plameni směs zahřejte a nechte vařit asi 20 minut, dokud se ovocem puštěná tekutina nezredukuje. Nakonec vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka, ovocná poleva by měla mít ve finále konzistenci hustého sirupu. 
  2. Z lednice si vyndejte cheesecake, rozevřete dortovou formu a odstraňte postranní pečicí papír. Potom pod cheesecake opatrně zasuňte dortovou lopatku  a pomalu jí zatočte kolem dokola celého dortu, aby se korpus uvolnil od papíru. Cheesecake pak jemně přesuňte na podnos a jeho povrch zalijte omáčkou, rozetřete ji po celém povrchu a uhlaďte. Pár kapek nechte stéct i na boky dortu. 

Mám na něco chuť

 jahodový cheesecake

Jahodový cheesecake a další tipy na obměnu

Jakmile budete mít přípravu základního cheesecaku v malíku, můžete se pustit do experimentování. Kulinářské obzory máte v případě cheesecaku opravdu neomezené – použít můžete borůvky, karamel, čokoládu nebo třeba limetku. Podle přidaných ingrediencí je ale nutné upravit množství cukru. A pokud do něj chcete přidat rozmixované ovoce, vmíchejte do krému 3 až 4 lžíce kukuřičného škrobu, který náplň zpevní. 

Stejně tak můžete experimentovat i se sušenkovým základem. Klasické máslové sušenky můžete vyměnit třeba za ty oreo, a připravit si tak oreo cheesecake.

Související články

Všechny články

Vánočka: Recept na tradiční vánoční pochoutku

Upéct domácí vánočku nikdy nebylo snazší. Nevěříte? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept!

5 receptů na dokonalé muffiny

Z trouby se line omamná vůně roztékající se čokolády a cukru. Sliny už se sbíhají na pořádnou porci sladkého. Že netušíte, o čem je řeč? Přece o lahodných muffinech! Upečte si je hned na pět způsobů.

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

Rebarborový koláč: Recept na sezónní dobrotu, kterou si nesmíte nechat ujít!

Krátká, zato intenzivní. Přesně taková je sezóna rebarbory, která startuje v dubnu a končí v průběhu června. Této řapíkaté a zčásti nachově zbarvené zelenině se mnoho strávníků vyhýbá, jelikož netuší, co všechno z ní mohou vykouzlit. Jak upéct lahodný dezert z rebarbory, aniž by se vám zkřivil úsměv kyselostí?

Další článek