Tarte Tatin byl poprvé upečen v malém francouzském hotýlku vlastněném sestrami Tatinovými. Legendy o jeho vzniku se samozřejmě liší. Jedna verze vypráví o přepracované Stéphanii Tatin, která ve spěchu navrstvila koláč do formy opačně. Jiná verze příběhu přisuzuje vznik koláče nešťastné náhodě, kdy kuchařka jablka připálila a ve snaze pohromu zamaskovat je přikryla vrstvou těsta.
Tip: Přepadla vás chuť na něco dobrého? Vybírejte z restaurací na Dáme jídlo a nechte si dovézt to, na co máte chuť, až ke dveřím.
Obrácený hruškový koláč
Obrácený hruškový koláč podávejte s crème fraîche nebo kopečkem své oblíbené zmrzliny. Hrušky klidně nahraďte jablky, broskvemi nebo švestkami. Zkrátka tím ovocem, které máte zrovna po ruce. Důležité je, aby bylo pevné a nepřezrálé.