Tipy na jídla z jednoho hrnce, která uvaříte do 30 minut

Na jídlo byste si měli najít čas vždycky. Jenže, jak to udělat v nabitém dni? Lepší než ve spěchu sníst kousek pizzy z okénka je připravit si opravdu rychlé jídlo doma. Ať už den předem nebo v polední pauze si můžete připravit dobré a výživné jídlo. Stačí vám jen pár základních surovin, pár minut a jídlo z jednoho hrnce je na světě.

05. 07. 2019

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Možnost mít alespoň obden čerstvé a domácí jídlo vyžaduje počáteční lehkou změnu návyků, na kterou si ale rychle zvyknete. Důležité je mít doma po ruce všechny základní suroviny, které máte rádi, a jakmile jednu spotřebujete, hned je doplnit. Ideální je proto udržovat ve špajzu zásobu plechovek či sklenic sterilované zeleniny, luštěnin, rajského protlaku a také dostatečné množství suchých trvanlivých potravin jako jsou obilniny, těstoviny a další. Ty vydrží uskladněné velmi dlouho, nemusíte se tedy stresovat datem spotřeby. Jídlo z jednoho hrnce je ideální možností jak pro náročné dny, tak pro jednotlivce, kteří nemají takovou motivaci vyvářet, pokud jídlo připravují pouze pro sebe.

jídla z jednoho hrnce

Letní těstoviny z jednoho hrnce

Špagety z jednoho hrnce jsou ikonickým rychlým jídlem. Můžete je ponechat v základní opravdu jednoduché podobě nebo je doplnit o dobré koření, více čerstvých bylinek či vyzkoušet těstoviny z netradičních surovin – například pohankové, špaldové nebo rýžové.

Co budete potřebovat?

  • Špagety
  • Hrst listů bazalky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibuli
  • 3 hrsti cherry rajčat
  • Několik sušených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžičku červeného pesta
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • čerstvé oregano a tymián
  • sůl a pepř
  • burratu či mozzarelu

Cibuli nakrájejte, česnek nasekejte nadrobno a obojí osmahněte na lžíci oleje v hrnci. Přidejte rajčata, protlak, pesto, bazalku, oregano, tymián a minutu míchejte, dokud se nerozvoní. Pak přilijte víno a vývar, přiklopte a nechte vařit, dokud nejsou těstoviny měkké tak, jak je máte rádi. Přebytečnou tekutinu slijte, osolte, opepřete a promíchejte. Na talíři špagety posypte ještě trochou tymiánu a oregana a poklaďte kousky burraty či mozzarely.

jídla z jednoho hrnce

Brambory s bylinkovým přelivem

Geniální recept z jednoho hrnce bohatý na bílkoviny, který hravě zastane roli hlavního jídla, ale vytvoří také efektní přílohu například k masu.

Suroviny:

  • 500 g nových brambor
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • čerstvé bylinky – neměla by chybět pažitka, petrželka, bazalka, doplnit můžete oregano, tymián či jakoukoli další, kterou máte rádi
  • 2 lžičky bylinkového pesta (z medvědího česneku, koriandru, či jiné)
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 1 balení tvrdého tvarohu
  • pár salátových listů
  • 2 rajčata

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a slijeme. Na talíře natrháme salátové listy, přidáme pokrájená rajčata a brambory. Ty rozkrojíme na půl, do každé vložíme plátek másla a lehce posolíme.

Zakysanou smetanu smícháme s nasekanými bylinkami, pestem, solí a pepřem, v případě potřeby naředíme trochou mléka. Hotovou směsí zalijeme brambory se salátem a posypeme tvarohem. Jednodušší už to být nemůže!

Rychlé pohankové rizoto

Přílohy je dobré obměňovat a nestřídat pouze brambory, rýži a knedlíky. Pokud chcete začít s novými surovinami, doporučujeme toto rizoto, které chutná stejně výtečně jako to s rýží, ale má lehký oříškový nádech.

Suroviny:

  • 400 g pohanky
  • 1 malá plechovka hrášku
  • 1 malá plechovka kukuřice
  • 200 g žampionů
  • 250 g kuřecích prsou
  • ½ litru zeleninového vývaru
  • 2 dcl bílého vína
  • Parmazán dle chuti

Pokud si vzpomenete, zalijte pohanku vroucím vývarem a nechte hodinu nabobtnat. Pokud ne, stačí ji ve vývaru 10 minut povařit a pokračovat v receptu v tom samém hrnci.

Na oleji orestujte kousky masa, přidejte žampiony a míchejte, dokud nepustí šťávu. Vsypte mrkev, kukuřici a hrášek, promíchejte a případně přidejte zcezenou pohanku.Podlijte bílým vínem, osolte, opepřete a nechte přiklopené zhruba 15 minut dusit. Pohanka by měla po uvaření zůstat tvrdší na skus.

Před servírováním nastrouhejte na rizoto sýr podle chuti. Chcete mít jistotu kvalitního jídla každý den? Naučte se kombinovat vlastní uvařené jídlo s dovozem čerstvého denního menu. Vždy si tak pochutnáte, ale nebudete vyčerpaní z každodenních příprav.

Související články

Všechny články

Vánoční rozhodnutí

Nemůžu uvěřit, že Vánoce už jsou opět skoro za dveřmi… Objevují se názory, že by Vánoce neměly být spojeny s jídlem a hodováním. Tradice jsou tradice. A v nich je neodmyslitelně zakořeněno, že svátky…

Jak by měla vypadat odpolední svačina?

Tělo v průběhu celého dne potřebuje doplňovat energii, odpolední svačina by proto v jídelníčku měla mít své místo. Zdravými a chutnými malými jídly dáte sbohem nezdravému uzobávání, vaše tělo bude lépe pracovat a hlavně se budete cítit lépe. 

Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Japonsko není jen sushi. Vyzkoušejte rámen, soba nudle či wagaši

Když se řekne japonská kuchyně, většina lidí si vybaví věhlasné sushi. Japonsko se ale pyšní množstvím dalších pokrmů, u nichž hraje prim zejména čerstvost ingrediencí. Kterým tradičním japonským jídlům byste určitě…

Další článek