Za významností mexické kuchyně stojí především její dlouhá historie, která se datuje až daleko do období před objevením Ameriky Evropany. Základní suroviny vycházejí z toho, co měli domorodci k dispozici. Jednalo se především o zeleninu, prim hrála kukuřice a chilli papričky, které začala doprovázet rajčata, fazole, avokádo, ale také tykve či kakao. S kolonizací došlo k velkým změnám i v mexické kuchyni, kterou obohatila pšenice, rýže a především maso – pečené vepřové a hovězí.
Jak vypadá typické mexické jídlo?
Kuchyně v Mexiku je charakteristická svou pálivostí, barevností, čerstvostí a rozmanitostí. V každém regionu země máte možnost ochutnat zcela jiné typické jídlo. To nejlepší tradičně ochutnáte v pouličních stáncích a bistrech, která jsou obvykle rodinnými podniky. Na počkání vám vykouzlí lahodné tacos, quesadillu či jiné tradiční pokrmy přímo na místě z čerstvých surovin a dle vlastní receptury.
Která mexická jídla si určitě nesmíte nechat ujít?
Tacos 🌮
Jedním z nejtypičtějších mexických pokrmů jsou rozhodně tacos. Základem je placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, na kterou se postupně vrší jednotlivé ingredience – pečené či dušené maso (může být vepřové, kuřecí, hovězí, ale v některých částech Mexika místní používají i ryby či mořské plody), omáčka podle výběru, fazole a mnoho dalších přísad, které si zákazník může zvolit dle chuti, například zelí, koriandr, okurky ad.
V Mexiku se tacos typicky podávají v tzv. taquerías a jejich provedení se liší podnik od podniku, recept od receptu.
Nachos 🌽
Mexické nachos nejsou jen kukuřičné chipsy. Tento pokrm je typickým mexickým jídlem zejména v regionu Coahuila a jeho základem jsou kukuřičné lupínky, které se podávají s čedarem, kousky masa, fazolemi, kečupem a majonézou.
Quesadilla 🌶️
S quesadillou se setkáte především v okolí hlavního města. Jedná se o dvě tortilly naplněné směsí, která se podobně jako tacos liší podle lokality. Nejčastěji se podává se sýrem, směsí masa a koření, které se říká picadillo, bramborami, salámem chorizo či papričkami jalapeño.
Pozole 🍲
Méně známým, ale neméně výborným jídlem je polévka pozole. Její příprava je náročnější, ale stojí to za to. Základem jsou hominy, což je speciálně upravená sušená kukuřice, dále vepřové maso, vývar a topping z různých surovin, používá se především cibule, salát, ředkvičky, avokádo, limetka či chilli papričky. Pozole se podává ve třech variantách – bílé, zelené a červené. Bílé je základní, zelené a červené pozole obsahuje navíc omáčku z takto barevných ingrediencí.