Dvě lahodné krémové polévky a nejlepší vývar à la minestrone

Polévka je jedním z nejvděčnějších jídel. V létě nahradí hlavní chod, a přitom zajistí potřebnou energii i tekutiny, v zimě ji proměníte v lehkou večeři, která zahřeje a nahradí tak salát, který organismus naopak ochlazuje. Vybrali jsme pro vás 3 nejlepší polévky, které si užijete za každého počasí.

06. 11. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Využití krémových polévek je opravdu univerzální – zužitkujete do nich zbytky zeleniny a zároveň vykouzlíte rychlou večeři či oběd. Máme pro vás dva tipy na ty nejlepší zeleninové krémy a jeden na sytou vývarovou polévku. Postup přípravy hustých zeleninových polévek ale zůstává ve většině případů stejný, proto se nebojte si ho přizpůsobit podle surovin, které máte zrovna doma.

Batátový krém s kokosovým mlékem

Batáty jsou skvělou alternativou ke klasickým bramborám. Mají specificky sladkou chuť a především obsahují velké množství betakarotenu, který je nejen zdraví prospěšný, ale funguje také jako barvivo a polévce dodá krásnou oranžovou barvu. Batáty jsou ideální jako základ vegetariánského kari a skvěle se doplňují s pálivými surovinami. Vyzkoušejte například tento jednoduchý batátový krém s chilli a kokosovým mlékem.

Recept na batátový krém:

  • 1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 1 cibule
  • 1½ litru zeleninového vývaru
  • 750 g sladkých brambor
  • chilli vločky
  • 1 chilli paprička
  • 1 konzerva kokosového mléka pokojové teploty
  • sůl a pepř
  • koriandr k podávání

Postup:

  • Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a opečte na oleji.
  • Připravte si 1½ litru zeleninového vývaru, přilijte ho do hrnce k opečené cibuli, přidejte nakrájené brambory a přiveďte k varu.
  • Vařte přiklopené 10 minut, přidejte kokosové mléko, odstavte a rozmixujte ponorným mixérem.
  • Osolte, opepřete, přidejte chilli podle chuti a v případě, že chcete polévku tekutější, zřeďte ji trochou vody.

Podávejte posypané lístky čerstvého koriandru a pár kousky nasekané chilli papričky.

To si uvařím

Nakoupím si ingredience

Indická květáková krémová polévka

Prostší variantu zeleninové krémové polévky představuje ta květáková. Květák vytvoří ideální konzistenci a v kombinaci s indickým kořením také dokonalou vůni. Dejte šanci této kořeněné květákové polévce.

Recept na květákovou krémovou polévku:

  • 1 velký květák
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • 2 lžíce červené chilli pasty
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 konzerva kokosového mléka pokojové teploty
  • chilli vločky
  • 50 g mandlových lupínků + máslo na opečení
  • sůl a pepř

Postup:

  • Květák omyjte, zbavte košťálu a rozeberte na jednotlivé růžičky.
  • V hrnci rozpalte olivový olej, vsypte skořici, kmín a koriandr (správné aroma zajistí celé koření, které těsně před vařením rozmělníte v hmoždíři) a opékejte, dokud se nerozvoní.
  • Vmíchejte chilli pastu a po minutě vlijte vývar. Přidejte květák a vařte 15–20 minut doměkka.
  • Poté polévku odstavte, rozmixujte, vmíchejte do ní kokosové mléko a podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte plátky mandlí opečenými na másle a chilli vločkami.

Minestrone

Zeleninová polévka à la minestrone

Polévka minestrone je populární hlavně v Itálii, odkud pochází, postupně se ale šíří po celé Evropě. Je totiž nabitá zeleninou, luštěninami, dodá vám tekutiny a navíc si ji můžete připravit na sto způsobů a upotřebit do ní zbytky z lednice.

Recept na zeleninovou polévku à la minestrone:

  • 3 naběračky suché cizrny
  • ½ cibule
  • 2 mrkve
  • ½ bulvy menšího celeru
  • 3 menší brambory
  • ½ hlávky menší kapusty
  • tymián
  • rozmarýn
  • 4 bobkové listy
  • parmazán/chilli
  • jakákoli zelenina či luštěnina, která vám doma zbývá
  • sůl a pepř

Postup:

  • Cizrnu namočte přes noc a uvařte do změknutí nebo použijte tu z plechovky.
  • Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidejte celer a mrkev nakrájené na drobné kostičky a hned nato pokrájené brambory se všemi bylinkami a bobkovými listy.
  • Osolte, opepřete a zalijte vývarem.
  • Vařte do poloměkka, před změknutím ještě vsypte cizrnu a nakrájenou kapustu a vařte jen tak dlouho, aby si kapusta zachovala barvu a nerozvařila se.

Na talíři posypte parmazánem a doplňte o větvičku tymiánu či rozmarýnu.

K dokonalé polévce toho potřebujete opravdu málo a do dvaceti minut máte výborný letní oběd, ale i horký lék na zimní nachlazení. Nebojte se proto experimentovat, zkoušet nové kombinace a zužitkovat to, co už máte doma. Nejlepší polévka často vzniká improvizací a vařením ze zbylých surovin. A kdybyste opravdu pospíchali a chtěli si i přesto dopřát kvalitní polévku, vždy si ji můžete nechat doručit. 🍲

Související články

Všechny články

Pečeme s kuchyňským robotem aneb Nejlepší domácí koblížky

Toužíte po nadýchaných a vláčných koblížcích? Vyzkoušejte sílu domácího robota a proměňte svou kuchyň v tu nejsladší pekárnu!

Recept na marinovaného lososa

Silvestr se nemusí nést pouze v českém duchu s chlebíčky. Co si ho tentokrát ozvláštnit a vnést do něj trochu té „severské chuti“? Od dob, co jsme žili v Dánsku, u nás na vánočním a silvestrovském stole nesmí chybět GAVLAX neboli MARINOVÝ LOSOS.

Recepty z avokáda? Oslňte své hosty nejen skvělým guacamole

Avokádo je plné vitaminů, minerálů a někteří dokonce tvrdí, že pomáhá s hubnutím. Jak to doopravdy je a co všechno můžete z avokáda vykouzlit?

Další článek