Narozdíl od většiny ostatních druhů kuchyní není ta středomořská vázaná na konkrétní etnické skupiny či kultury. Jedná se o označení typických kulinářských trendů pro oblast Středozemního moře. Většina z nás zná středozemní kuchyni z dovolených u moře, ale stejné dobroty si můžete vychutnat i u nás. Kde? To se právě dozvíte.
Hlavní charakteristiky
Hlavní charakteristiky středomořské kuchyně jsou z velké části dány podnebím a geografií. Slunečné, mírné středomořské podnebí přináší výborné podmínky pro pěstování většiny druhů zeleniny, která má v této kuchyni nezastupitelné místo. V této oblasti se daří pěstovat především lilek, artyčoky, rajčata, luštěniny, cibule, houby, okra, okurky a další druhy zeleniny a salátů. Zelenina se objevuje v pokrmech v různých formách: pečená, vařená, grilovaná, ale nezastupitelné místo má především zelenina čerstvá.
Další převládající ingrediencí ve středomořských dobrotách je olivový olej. V celém regionu převládají olivovníky a výrazný olej je hlavním vývozním produktem mnoha středomořských zemí. Štiplavý, někdy i lehce hořký olej, který je někdy právem nazýván „tekuté zlato“ je základní ingrediencí většiny receptů. Zejména olej lisovaný za studena nahrazuje margaríny, máslo, sádlo i ostatní tuky. Typů olivových olejů je nepřeberné množství a pokud vám na jeho kvalitě záleží stejně tak jako nám, doporučujeme zkusit olivové oleje z našeho Greek marketu, odkud vám na pár kliků dovezeme ten nejkvalitnější olivový olej či další dobroty. Samotné olivy jsou pravidelnou přísadou středomořské kuchyně a dodávají pokrmům pikantní, fermentovanou kyselost. Olivy a zejména olivový olej mohou snížit prevenci chronických stavů a kognitivních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
Maso se ve středomořské kuchyni používá spíše střídmě. Vzhledem ke skalnatému terénu Středomoří nelze v hojném počtu pást větší zvířata, jako jsou například krávy. Z toho důvodu vám naservírují spíše menší zvířata jako kozy, prasata, ovce či kuře. Výborným středomořským pokrmem z masa je určitě řecký gyros. Brněnská restaurace Kousek Řecka na talíři už svým názvem napovídá, že vás jejich autentická jídla lehce přenesou na tu pravou dovolenkovou vlnu.
V Praze určitě stojí za vyzkoušení Athina – Řecká taverna, kde si můžete dát nejen typický řecký salát s olivami či salát s gyrosem, ale i výborný gyros s kalamáry. Mňam!
Když už jsme nakousli (bohužel né doslova 🙂 ) mořské plody – ty jsou ve středomořské kuchyni velmi oblíbeným zdrojem bílkovin. Blízkost Středozemního moře poskytuje snadný přístup k těm nejčerstvějším mořským plodům a rybám. Pokud jste například milovníci krevet doporučujeme vyzkoušet restauraci ILVERO Labužník v Ostravě, kde vám rádi připraví krevety na grilu či v pálivé omáčce.
V pražské restauraci Volcano Grill House vám krevety připraví například do salátu nebo se sépiovými špagetami. V Manu Praga se můžete spolu s krevetami těšit ještě na kombinaci s cuketou, rajčaty datterino a chilli.
V restauraci BALKAŇEROS Mariánské Lázně můžete ochutnat spoustu středomořských dobrot. Od výborného salátu s krevetami po smažené kalamáry či více druhů grilovaných ryb. Ke každé objednávce zde dostanete malé hranolky zdarma.
Pokud si ryby či jiné mořské dobroty rádi připravujete doma, určitě využijte naše Boxxi odkud vám dovezeme třeba chobotnici, kalamáry, hřebenatky nebo spoustu druhů čerstvých ryb. Středomořská kuchyně si poslední dobou získává velkou popularitu. Je oblíbená především u těch, kteří si chtějí udržovat zdravý životní styl. Středozemní kuchyně je lehká a chutná, proto si ji dopřávejte klidně častěji a bez výčitek 🙂 Dobrou chuť.