Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

05. 09. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Do českých zahrad doputovala až z Asie, kde ji už před 3 000 lety využívali jako léčivou bylinu. A přestože ji v kuchyni od nepaměti zpracováváme jako ovoce, botanicky vzato je to zelenina. Inspirujte se nejlepšími recepty z rebarborya vychutnejte si její krátkou sezónu naplno. Vyzkoušejte zajímavé chuťové kombinace s rebarborou, ať už v koláči, limonádě, nebo třeba v lahodném džemu.

 

Kdy je sezóna rebarbory?

Říká se, že rebarbora je prvním jarním poslem v kuchyni. Na zahradách její výhonky raší časně z jara a první sklizeň probíhá už někdy v dubnu. Na farmářských trzích a pultech obchodů tak českou rebarboru pořídíte zhruba od dubna do konce června. Ostatně podle lidových moudrostí by se poslední rebarbora měla sklízet den po svatojánské noci, tedy 24. června.

Řapíky rebarbory jsou plné vápníku, draslíku, vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Za svou nakyslou chuť vděčí kyselině šťavelové, která může být pro některé jedince škodlivá. Rebarbory by se proto měli vyvarovat lidé s onemocněním ledvin, těhotné i kojící ženy a děti do 10 let.

rebarbora

Jak poznat čerstvou rebarboru?

Čerstvě sklizenou rebarboru poznáte docela jednoduše. Neřiďte se ani tolik barvou, na českých trzích i v obchodech se totiž můžete setkat jak se sytě růžovými řapíky, tak i s těmi zelenými. Důležité je, aby byly pevné a pružné. A jak si rebarboru vychutnat i mimo její krátkou sezónu? Nakrájejte ji na dvoucentimetrové špalíčky a v uzavíratelném sáčku dejte do mrazáku. Vydrží vám tak klidně až do zimy.

TIP: Přepadla vás chuť na něco sladkého? Nechte si od foodora dovézt něco na zub až ke dveřím.

rebarbora nakrájená na kousky

Se kterým ovocem rebarbora ladí?

Rebarbora chutná báječně sama o sobě. Perfektně ale ladí také se sladkými českými jahodami, jablky nebo malinami, které vyváží její kyselost, výsledkem je pak lahodná sladká, a přesto nakyslá chuť.

Jak očistit rebarboru?

Do koláčů, džemů i limonád zpracovávejte pouze řapíky. Rebarborové listy totiž obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Jinak ale rebarbora nepotřebuje žádný zvláštní způsob zpracování. Stačí ji jen oloupat (mladé řapíky nemusíte) a nakrájet na špalíky.

Mám na něco chuť

Jak zpracovat rebarboru aneb 4 snadné recepty

1.    Koláč s rebarborou

Tenhle koláč se stane ozdobou každé hostiny i odpoledního posezení s přáteli. Jeho příprava je přitom jednoduchá. Potřebovat budete jen křehké těsto, náplň a špetku trpělivosti na vyskládání rebarbory.

rebarborový koláč

Ingredience na těsto:

  • 600 g rebarbory
  • 170 g hladké mouky
  • 110 g studeného másla
  • 2 lžíce třtinového cukru + trochu na posypání
  • 5 lžic ledové vody
  • špetka soli

Ingredience na náplň:

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g třtinového cukru

Postup:

  • Promíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukama směs prohněťte. Poté začněte po lžících přidávat ledovou vodu a vypracujte hladké těsto. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte v lednici hodinu odpočívat.
  • Mezitím si připravte náplň a rebarboru. Smíchejte tvaroh s vejcem a cukry. Řapíky rebarbory očistěte a případně oloupejte. Nakrájejte je na zhruba 2 až 3 cm velké kousky, každý špalík seřízněte z obou stran šikmo, díky tomu vám pak na koláči vznikne úhledný vzor.
  • Odpočaté těsto vyválejte na tenký plát a vložte jej do vymazané koláčové formy tak, aby přesahovalo její okraje. Těsto na dně pak potřete připravenou tvarohovou náplní.
  • Dejte si předehřát troubu na 170 stupňů. Na koláč vyskládejte vedle sebe jednotlivé špalíčky rebarbory. Začněte od středu a pokračujte ke krajům. Nakonec zbylé kousky seřízněte na ještě menší kousky, aby vyplnily mezery na kraji koláče.
  • Těsto, které vykukuje z formy, ořízněte a rebarboru štědře posypte cukrem. Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 40 minut, dokud jeho okraje nechytnou zlatavou barvu.

1.    Marmeláda z rebarbory

Chcete si rebarboru dopřát od jara do zimy? Pak není nic jednoduššího než si z ní připravit džem. Je lehce nakyslý a báječně chutná nejen na pečivu, ale také jako omáčka k vyzrálým sýrům nebo k masu. Pokud rádi zavařujete, nebojte se rebarboru kombinovat i s jahodami, jablky, zázvorem nebo třeba s pomeranči.

rebarborový džem

Ingredience :

  • 1 kg rebarbory
  • 400 g třtinového cukru
  • 3 lžičky ovocného pektinu
  • 2 lžičky kyseliny citronové

Postup:

  • Rebarborové řapíky očistěte a nakrájejte na menší špalíky. Dejte je do většího kastrolu, podlijte troškou vody a zasypte cukrem. Na středním plameni je pozvolna vařte pod poklicí, dokud rebarbora nezměkne. Zabere to asi 30 minut.
  • Uvařenou rebarboru rozmixujte tyčovým mixérem. Máte-li rádi džemy s kousky ovoce, rozmixujte směs jen několika krátkými pulzy. Na závěr do hrnce přidejte kyselinu citronovou a pektin a nechte vše povařit ještě několik minut, dokud džem krásně nezhoustne.
  • Hotový džem přelijte do čistých a suchých sklenic. Zavíčkujte je, otočte dnem vzhůru a nechte je takhle stát alespoň hodinu. Máte-li zavařovací hrnec, můžete místo toho naplněné sklenice zavařit.
  • Džem uchovávejte v chladu a ve tmě, nejlépe ve sklepě nebo ve spíži. Po otevření dejte sklenici do lednice.

Mám na něco chuť

1.    Rebarborový sirup

Rebarborový sirup se vám v létě v kuchyni skutečně neztratí. Jednak z něho připravíte skvělou domácí limonádu a jednak ho využijete i při přípravě osvěžujících koktejlů, jako je třeba gin fizz. Rebarborový sirup navíc nápojům dodá krásnou narůžovělou barvu, která v kombinaci se zelenou mátou tvoří letní duo jako stvořené pro horké dny.

rebarborový sirup

Ingredience:

  • 1 kg rebarbory
  • 250 g cukru
  • 250 ml vody
  • 1 citron
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

  • Omytou rebarboru nakrájejte na menší kousky a dejte do středně velkého kastrolu. Přidejte cukr, vodu, šťávu z citronu a přiveďte k varu. Vařte pod pokličkou asi 30 minut, dokud rebarbora nezměkne. Nakonec přidejte lžičku kyseliny citronové a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  • Vzniklý sirup přelijte do vymytých a uzavíratelných skleněných lahví. Skladujte je v chladu a ve tmě, ideálně třeba ve sklepě. Načatý sirup poté uchovávejte v lednici.

Chybí mi ingredience

Tak si je nakoupím

1.    Rebarborová zmrzlina

Domácí rebarborová zmrzlina je jednodušší, než se může na první pohled zdát. Připravte si delikátní letní osvěžení s výraznou rebarborovou chutí a krásnou narůžovělou barvou.

Rebarborová zmrzlina

Ingredience:

  • 500 g rebarbory
  • 100 g cukru
  • 60 ml vody
  • ½ limetky
  • 300 ml tučné smetany ke šlehání
  • 400 g kondenzovaného mléka

Postup:

  • Rebarboru očistěte, nakrájejte na malé kousky a vložte do kastrůlku. Přidejte k ní cukr a vodu a na mírném plameni pozvolna přiveďte k varu. Nechte vařit, dokud rebarbora nezměkne. Směs zakápněte šťávou z půlky limetky, aby si uchovala svou krásnou barvu. Tyčovým mixérem pak vše rozmixujte dohladka a nechte úplně vychladnout.
  • Jakmile rebarborová směs vychladne, můžete se pustit do přípravy smetanového základu. Smetanu ke šlehání a kondenzované mléko vyšlehejte do tuhého krému. A nakonec do něj postupně vmíchejte rebarborovou směs.
  • Připravenou zmrzlinu přelijte do uzavíratelného plastového boxu a dejte do mrazáku.

Tak co na rebarboru říkáte? My ji milujeme – prostě rostlinka k pohledání. 🌱

Honí mě mlsná

Něco si objednám

Související články

Všechny články

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Superpotravina jménem quinoa. Jak ji vařit a jak ji využít?

Nedáte dopustit na přílohu jako je kuskus, rýže nebo bulgur, ale rádi byste vyzkoušeli něco nového? Zkuste do svého jídelníčku začlenit quinou, která zaslouženě nese nálepku superpotravina. Zde je pár tipů, jak ji připravit.

Bezmasá jídla aneb Nezapomenutelné české klasiky, které nezklamou

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. Díky globalizaci, která se nevyhnula ani gastronomii, si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát z české kuchyně za bezmasé pokrmy?

Další článek