Do českých zahrad doputovala až z Asie, kde ji už před 3 000 lety využívali jako léčivou bylinu. A přestože ji v kuchyni od nepaměti zpracováváme jako ovoce, botanicky vzato je to zelenina. Inspirujte se nejlepšími recepty z rebarborya vychutnejte si její krátkou sezónu naplno. Vyzkoušejte zajímavé chuťové kombinace s rebarborou, ať už v koláči, limonádě, nebo třeba v lahodném džemu.
Kdy je sezóna rebarbory?
Říká se, že rebarbora je prvním jarním poslem v kuchyni. Na zahradách její výhonky raší časně z jara a první sklizeň probíhá už někdy v dubnu. Na farmářských trzích a pultech obchodů tak českou rebarboru pořídíte zhruba od dubna do konce června. Ostatně podle lidových moudrostí by se poslední rebarbora měla sklízet den po svatojánské noci, tedy 24. června.
Řapíky rebarbory jsou plné vápníku, draslíku, vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Za svou nakyslou chuť vděčí kyselině šťavelové, která může být pro některé jedince škodlivá. Rebarbory by se proto měli vyvarovat lidé s onemocněním ledvin, těhotné i kojící ženy a děti do 10 let.
Jak poznat čerstvou rebarboru?
Čerstvě sklizenou rebarboru poznáte docela jednoduše. Neřiďte se ani tolik barvou, na českých trzích i v obchodech se totiž můžete setkat jak se sytě růžovými řapíky, tak i s těmi zelenými. Důležité je, aby byly pevné a pružné. A jak si rebarboru vychutnat i mimo její krátkou sezónu? Nakrájejte ji na dvoucentimetrové špalíčky a v uzavíratelném sáčku dejte do mrazáku. Vydrží vám tak klidně až do zimy.