V čem je česká kuchyně unikátní a čemu se u nás turisté diví?

Česká kuchyně nemá pověst zrovna té nejlehčí a nejdietnější, ale kdo by si občas nedopřál svíčkovou se šesti, pečenou kachnu a nebo třeba jahodové knedlíky skoro jako od babičky? Jak se říká - všeho s mírou a když nemáte míru, dejte tam knedlík!

06. 05. 2021

Barbara
Kropáčková

Barbara Kropáčková alias Brambora, kreativní copywriterka s hlavou plnou slov a nápadů. Umí mluvit pozpátku, neví proč a ani co s tím :) Miluje jídlo, psaní a když se to dá skloubit dohromady... ideální kombinace :)

O autorovi

Když už jsme u těch knedlíků… většina z vás si jistě pamatuje legendární scénku z filmu Pelíšky. Tak byl to tedy nok a nebo bramborový knedlík? Do těchto debat se raději pouštět nebudeme, ale rádi vám připomeneme některá z klasických českých jídel, ke kterým prostě knedlík sedí! A rovnou vám ušetříme i váš čas a povíme, odkud si tyto dobroty můžete objednat.

Svíčková na smetaně

Jedno z nejoblíbenějších českých jídel – pečená hovězí svíčková se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny, podávaná s houskovými knedlíky a brusinkami. Fajnšmekři nepohrdnou i kouskem šlehačky navrch.

První zmínka o tomto receptu, i když ne v pravém slova smyslu byla již v první české kuchařce “Domácí kuchařka” od Magdaleny Dobromily Rettigové. Od té doby prošel recept mnoha změnami a každá rodina má jistě ten svůj vyladěný recept, který si předávají generace mezi sebou.

Pokud však bydlíte v Plzni, tak doporučujeme vyzkoušet restauraci Uctívaný velbloud👇🏼 Nejen svíčkovou tu mají totiž opravdu výbornou.

V Praze pak doporučujeme například restauraci Selský dvůr nebo Kouzla české kuchyně. Věříme, že vám tam něco dobrého vykouzlí. A pokud máte rádi třeba knedlíky s vajíčkem, tak určitě zkuste i jejich výborné snídaně.

V Brně pak určitě vyzkoušejte nově otevřený EFI hostinec👇🏼, který se specializuje na českou, poctivou a tradiční kuchyni. Ke svíčkové zde dostanete výborný karlovarský knedlík.

Knedlo-vepřo-zelo

A nebo knedlo-zelo-vepřo? Každý asi ví, o čem je řeč – pečené vepřové maso se zelím a knedlíky. V Plzni si dobrotu vychutnáte třeba v restauraci V Podlesí 👇🏼, kde vám k výborně propečenému masu nachystají rovnou mix bramborových a houskových knedlíků.

Pokud by vás chuť na pořádnou dobrotu přepadla v Brně, vyzkoušejte třeba restauraci U Karla, kde doporučujeme mrknout i na “Karlovy speciály”. Třeba taková vepřová žebra či koleno pečené na medu stojí za vyzkoušení.

Pečená kachna nebo husa 

Mimořádně oblíbená česká specialita, dochucená kmínem a podávaná s dušeným červeným či bílým zelím a knedlíky. V Olomouci určitě vyzkoušejte restauraci Potrefená husa, kde se můžete těšit na konfitované kachní stehno s variací knedlíků, voňavé červené zelí s jablky a smaženou cibulkou. V Praze pak kachnu často najdete v denním menu restaurace Vinohradský parlament 👇🏼.

Guláš

Jídlo maďarského původu, které nyní patří k nejoblíbenějším jídlům ve většině restauracích a pivních hospodách i u nás. Je vyroben z masa, většinou hovězího nebo zvěřiny. Obvykle se podává s chlebem nebo knedlíkem. Guláš má i své výborné vegetariánské verze, kde se místo masa použije například hlíva ústřičná, mrkev či cuketa. 

V Hradci Králové vám ten pravý hospodský guláš připraví třeba v restauraci Slávka. V Olomouci můžete vyzkoušet v Restauraci U Anči  guláš kančí. V Plzni pak doporučujeme restauraci Švejk restaurant U Pětatřicátníků 👇🏼, kde mají guláš opravdu poctivý dle původního maďarského receptu. Pokud byste pak dostali chuť na sladkou tečku, určitě vyzkoušejte i jejich tvarohové knedlíčky plněné nugátem. Mňam! 

Když už jsme u těch sladkých teček… víte, že nikde jinde na světě neznají ovocné knedlíky jako hlavní chod? Cizinci se tomu u nás rádi diví, ale jen do chvíle, než ochutnají. Třeba v restauraci SkanzeenBrně mají ty nejlepší tvarohové knedlíky plněné jahodami 👇🏼. Restaurace dále nabízí speciální akci “Porce Chuti Navíc”, kde si můžete vychutnat speciální menu za zvýhodněnou cenu. 

Pokud jste dočetli až sem a náš kurýr ještě není na cestě k Vám, doporučujeme mrknout na kompletní nabídku foodora, kde si rozhodně vyberete. V případě, že byste měli náladu na vaření, koukněte v aplikaci na sekci Obchody, odkud Vám rádi dovezeme nejen ingredience pro Váš oblíbený recept. Dobrou chuť 🙂

Související články

Všechny články

Velký článek o pivu aneb Poznejte tajemství zlatavého národního pokladu

Pokud něco charakterizuje horké slunečné dny, pak je to orosený půlllitr pořádně vychlazeného piva. Pojďte se spolu s námi podívat na jednotlivé druhy piva, jejich složení a stupňovitost.

Necítíte se ve své kůži? Vyzkoušejte kombuchu a další supernápoje, které vás postaví na nohy

Doporučené denní dávky vitamínů a minerálů se pohybují v malých množstvích, přesto je někdy běžná strava nepokryje. A jakmile naše tělo nedostává, co potřebuje, dostaví se únava, vyčerpání a zhoršení koncentrace. Že je to váš případ? Namíchejte si nápoj, který vás postaví zase na nohy. 

Přivítejte chlazené hotovky na Dáme jídlo

Říká se, že snídaně je základ dne. Souhlasím, ale co takový oběd a večeře? Nevím jak vy, ale já když se ošidím o oběd, jsem protivná a bez energie. Pokud přijdu o večeři, tak s jistotou vím, že před spaním vyluxuju ledničku a v noci nebudu spát. Spoustu z vás určitě ví, o čem mluvím.

Kysané zelí: Staročeská superpotravina

Kysané zelí je šťavnaté, křupavé, slané a kořeněné tak akorát. Ale to kupované kysané zelí se tomu domácímu ani zdaleka nevyrovná. Přečtěte si, jak na domácí kvašení, a připravte si tuhle vitamínovou bombu doma.

Další článek