Tajemství kuchyně Cafe Palanda

Kdo by neznal proslulé burgery z Café Palanda? Nahlédněte s námi do kuchyně a přečtěte si rozhovor se spolumajitelem a šéfkuchařem restaurace, kde připravují to nejlepší z americké klasiky.

29. 04. 2021

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Restaurace Cafe Palanda patří mezi nejlepší pražské burgrárny již několik let a obliba jejich burgerů stále roste. Zajímalo by vás, co stojí za tímto úspěchem nebo odkud pochází maso do burgerů? Vyzpovídali jsme pro vás pana Čepelu, spolumajitele a šéfkuchaře Cafe Palanda.

Jak se vám daří?

Máme se celkem dobře, děkujeme za optání. Děje se teď sice něco, co by si dříve nikdo, nejen v našem oboru neuměl vůbec představit. Snažíme se stále pracovat a daří se nám to. Máme to štěstí, že náš produkt má i v této situaci stále šanci na prodej a to díky Take Away. Je mi opravdu líto všech, kteří takové štěstí bohužel nemají. To, že nám naši hosté zůstávají v této době neuvěřitelně věrní a podporují nás, jim nikdy nezapomeneme.

Bylo vaším snem mít vlastní restauraci?

V hlavě jsem to měl už na škole a měl jsem i úplně jasno, jak by měla moje restaurace fungovat. Věnoval jsem se ale po vojně jinému podnikání, a tak to trvalo skoro patnáct let, než jsem vlastní restauraci otevřel.

Co pro vás bylo inspirací na samém začátku?

Musím říct, že inspirace přicházela výhradně ze zahraničí. Máme se pořád co učit.

Vaše restaurace je vyhlášená široko daleko. V čem podle vás spočívá základ úspěchu?

Jsem přesvědčený, že je to tím, že naše kuchyně je jednoduše „fér“. Snažíme se prodávat produkt, za který se můžeme postavit a neděláme z nikoho blbce. Když dostanete chuť na náš burger, hranolky nebo salát, tak už víte dopředu jak bude vypadat a hlavně chutnat.

Víme, že kvalita je pro vás důležitá. Prozradíte nám příběh masa do burgerů nebo odkud pochází brambory určené na hranolky?

Polovinu úspěchu restaurace bude vždy tvořit kvalita dodavatelů a jejich surovin. Velice si našich stálých dodavatelů vážíme. Řezníci z Amasa pro nás odvádějí skvělou práci a jejich každodenní dodávky masa českého strakatého skotu jsou to nejlepší co z české produkce můžete vůbec koupit. Mají k tomu prostě vztah a dělají to sakra dobře. S bramborami na hranolky je situace trochu jiná, nepodařilo se mi během řady let bohužel najít stabilního českého dodavatele, který by nás zvládl zásobovat celoročně v množství a kvalitě, která by našim nárokům odpovídala. Proto pro Palandu přiváží brambory pravidelně kamion z Belgie a jsme s nimi nadmíru spokojeni.

Jak se podle vás pozná dobrý burger?

Já od začátku tvrdím, že burger je v podstatě velice kvalitní semletý steak a zaslouží si stejnou kvalitu masa, zpracování i úpravy. Všechno co do burgeru dáte musí mít svůj důvod, dávat smysl a chuťově tvořit celek za kterým jdete. Musí to být profesionální kuchařina se vším všudy. Kdo si myslí, že ne, je blázen..

Jaké jídlo z menu je vaším favoritem a proč?

V tomhle Vás asi zklamu, ale já si stojím za každou položkou v menu. I ten u nás nejméně prodávaný burger má své zaryté příznivce, kteří na něj nedají dopustit. Přál bych Vám zažít situaci, kdy se snažím nějakou méně prodávanou položku z menu vyřadit a nahradit novou. Zahltí se Vám email, instagram a obsluha zažívá peklo..

Jak často obměňujete menu?

Stálá nabídka se obměňuje minimálně a tak nabízíme pravidelně „speciály“, u kterých je dopředu řečeno, že se jedná o časově omezenou nabídku. U speciálů se můžeme řídit i více sezónními produkty a funguje to skvěle.

Nemáte jen burgery, ale také naked burgery. Co si lidé dávají častěji? 

Naháče jsme zařadily během posledních dvou let. Naše bulky jsou skvělé, ale chápeme, že jsou lidé, kteří nechtějí konzumovat sacharidy, nebo lepek. Oblíbenost naháčů jsem předpokládal a dnes tvoří přibližně 30% prodeje.

Jaké jídlo je u vás dlouhodobě to nejprodávanější?

Top 3 prodávané produkty jsou:

  1. „Royal Bacon Cheese Burger/ White Royal Burger“
  2. „Pulled Pork Fries“
  3. „Truffle Fries“

Jaké jsou vaše plány s Cafe Palanda do budoucna?

V Praze podle mě existují maximálně 3 místa, kam lze najít skvělý burger a my je můžeme vnímat jako konkurenci. Dělají to dobře, ale jinak než my. Děláme všechno pro to, aby náš burger byl stále něco, co vás prostě donutí si pro něj zajít. Největší novinkou je, že už několik měsíců připravuji nové „Steak Tartare Menu“ které představíme během května. Je za tím opravdu hromada práce a hrozně se na to těšíme. Mimo našich skvělých burgerů, salátů a hranolek chceme být i místem, kde si dáte nebo necháte dovézt ty nejlepší „tataráky“ ve městě.

Děkujeme vám za rozhovor pane Čepela a Cafe Palanda přejeme zástupy dalších spokojených zákazníků!

Dostali jste chuť na pořádný burger z Palandy? Pojďte si vybrat ten svůj na Dáme jídlo. Pochutnat si můžete nejen na burgerech, ale i na naked burgerech, hranolkách  s trhaným masem nebo na salátech.

Příležitostí, kdy si tuhle americkou klasiku dopřát je spousta. Pojďte se třeba inspirovat našimi tipy.

  • Nedělní brunch – komu by se chtělo vařit? Není nic lepšího než si poslední víkendový den zpříjemnit dobrým jídlem bez práce. 
  • Home office – být pořád doma je otrava. Udělejte si pauzu a dopřejte si “nakopnutí” v podobě naked burgeru.
  • Rande – přemýšlíte, jak zabodovat? Objednejte pro vás a vaší drahou polovičku burger s domácími hranolkami a dipem. 
  • Pánská jízda – taková událost jako je sledování fotbalu nebo hokeje si žádá burgery a hranolky s trhaným masem. Stejně tak zápas na herní konzoli!

Související články

Všechny články

Top 5: Objevte tu nejlepší Indii v Praze s Dáme jídlo!

O tipy na nejlepší indické restaurace v Praze jste nám psali prakticky celé léto. Vypadá to, že spousta z vás zkrátka miluje indickou kuchyni! Tomu naprosto rozumíme, kor s nadcházející zimou se indické jídlo posouvá i na naše přední příčky.

Top 5: Tipy na rande s Dáme jídlo!

Červen je tady a to znamená, že pomalu ale jistě začíná letní počasí a s ním čas pikniků, zahrádek, drinků na terase atd. Také jste se na tyhle radosti tak moc těšili?

Tipy, jak oslavit Valentýna

Opět je tady Valentýn! Patříte mezi páry, které slaví svátek zamilovaných právě 14. února, nebo čekáte až na 1. máj? Ať už tak či onak, byla by škoda nedat si v tento den alespoň něco dobrého. Všichni přeci dobře víme, že láska prochází žaludkem! A abychom vám výběr té správné restaurace zjednodušili, připravili jsme si pro vás hned několik tipů.

5 situací, kdy je osobní vyzvednutí jídla skvělou volbou

Máte chuť na něco dobrého, ale tlačí vás čas nebo se jen chcete vyhnout davům? Osobní vyzvednutí objednávky přímo v restauraci je tím nejlepším řešením, jak získat jídlo, aniž byste museli čekat ve frontě.

Další článek