Vajíčková pomazánka 3x jinak podle Terezy Havlínové

31. 03. 2021

Tereza
Havlínová

Tereza Havlínová je nutriční terapeut. Pomáhá lidem v cestě za zdravějším a spokojenějším "já", bez zbytečných diet a extrémů. Ráda vymýšlí zdravé recepty, fotí a tvoří obsah na sociální sítě. Tato oblast ji moc baví a naplňuje.

O autorovi

Vajíčková pomazánka je vynikající, zdravá a plná bílkovin. Hotovou ji máte během chvíle a připravit se dá na několik způsobů. My pro vás dnes máme rovnou tři varianty.

Pochutnají si na ní děti, ale i ti, kteří se právě snaží zhubnout pár kil. Vajíčková pomazánka je snadná na přípravu a nejvíce si ji vychutnáte na čerstvém kváskovém chlebu.

Fantazii se meze nekladou: dejte si ji na snídani, svačinu nebo večeři.  A proč pro vás máme variace na “vajíčkovku” právě teď? Velikonoce jsou za dveřmi. Každoročně se ptáte, co s nimi? Vajíčková pomazánka je skvělá volba! Navíc ji můžete udělat do zásoby, v lednici vydrží.

1. Vajíčková pomazánka s červenou řepou:

Postup:

Připravte si větší misku a do ní nastrouhejte řepu na jemno, k ní přidejte nadrobno nakrájené vajíčko, Lučinu a ricottu. Pečlivě zamíchejte a dochuťte hořčicí, citronovou šťávou, solí a pepřem. Pokud pomazánky chcete víc, jednoduše pronásobte suroviny.

Suroviny:

  • 1 střední řepa (předvařená, vakuově balená)
  • 1 vařené vejce
  • 2 lžíce Lučiny (Philadelphie, žervé...) ideálně s nižší tučností
  • 2 lžíce ricotty
  • 1 lžička dijon hořčice
  • trochu citronové šťávy
  • trocha soli a pepře (hodí se černá sůl Kala Namak)

2. Vajíčková pomazánka s tuňákem:

Postup:

Všechno dohromady smíchat, ochutnat a případně dochutit podle sebe. Ideální je, když pomazánku necháte alespoň pár hodin v lednici, ať se chutě prolnou.

Suroviny

  • balení tuňáka ve vlastní šťávě (lepší než v oleji)
  • vejce uvařené natvrdo (nakrájené na malé kousky)
  • ricottu (může být i čerstvý sýr typu žervé, Lučina atd.) - množství podle chuti na zjemnění
  • lžičku dijon hořčice
  • citronovou šťávu
  • pepř, sůl
  • ¼ avokáda, nakrájeného na kostičky

3. Vajíčková pomazánka s cottage sýrem:

Postup:

Vajíčko a šunku nakrájíme na kostičky, přidáme cottage, Lučinu a zbytek surovin. Případně ještě dochutíme. Pomazánku můžeme skladovat v uzavřené krabičce v lednici. S žitným chlebem a zeleninou se jedná o skvělou svačinu nebo rychlou večeři.

Suroviny

  • 2 uvařená vejce
  • 1 kelímek cottage
  • 50 g šunky
  • 3 lžíce Lučiny nebo žervé s nižší tučností
  • 1 lžičku Dijon hořčice
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl, pepř a bylinky

Došla vám vejce, sůl nebo další z ingrediencí? Mrkněte se do některého z našich obchodů a my vám to přivezme! 

Související články

Všechny články

Cheesecake z kozího sýru s šalotkový chutney od Pavla Berkyho

Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?

Objevte nezaměnitelné charisma chai latte

Kořeněná a horká mňamka má své kořeny v Indii, kde se v trochu jiné verzi vařila už před několika tisíci lety. Dnes je hitem v kavárnách po celém světě. Jakou má tento voňavý nápoj historii a proč je v současnosti tak oblíbený i v západní kultuře?

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Ajvar: perla Balkánu

Máte plnou zahradu krásně zralých paprik a už vám docházejí nápady, jak je zužitkovat? Nechte se inspirovat balkánskou kuchyní a připravte si skvělý domácí ajvar.

Další článek