Proč je indická kuchyně tak populární?

Indické jídlo má i v naší gastronomii své stálé místo. Tyto východní restaurace najdeme téměř v každém městě a ačkoli obvykle oplývají pro nás netradiční estetikou, jsou obvykle plné a velmi populární. Co se skrývá za úspěchem indické kuchyně?

10. 06. 2019

Indické jídlo má i v naší gastronomii své stálé místo. Tyto východní restaurace najdeme téměř v každém městě a ačkoli obvykle oplývají pro nás netradiční estetikou, jsou obvykle plné a velmi populární. Co se skrývá za úspěchem indické kuchyně?

Koření

Kouzlo indické kuchyně je především v koření. Jejich jídla dovedou být pálivá, ale tak, že nezastíní přirozenou chuť surovin v jídle. Zázvor, kari, koriandr či kurkuma dělají pokrmy výjimečnými především tím, že podporují chuť k jídlu, zahřejí organismus a mají v sobě mnoho prospěšných látek. Některé se dokonce zkoumají pro své pozitivní účinky jako prevence proti rakovině nebo duševním onemocněním, například Alzheimerově chorobě. Pokud se vám podaří sehnat indické koření v opravdu dobré kvalitě, odmění se vám navíc jedinečnou exotickou vůní, jakou nenajdete v žádné jiné světové kuchyni.

Vyváženost

Hodně lidí se v poslední době úplně vzdává konzumace masa nebo ji přinejmenším omezuje. I to je další důvod, proč je indická kuchyně čím dál tím populárnější. Chutné kombinace dokáže vytvořit i ze zcela obyčejných surovin, jako je čočka nebo rýže, aniž by k tomu bylo potřeba maso. A protože jsou indické recepty opravdu staré, jejich složení je vyvážené a dovedené k dokonalosti – vegetarián tak má jistotu, že se mu dostává většiny základních důležitých živin. I když pro nás hraje čočka či fazole spíš minoritní roli, protože je známe třeba jen na kyselo nebo z konzervy, v Indii je míchají do omáček, vaří, dusí, mixují a dokážou je vždy zajímavě ochutit.

Kombinace podle chuti

Co je pro jiné evropské národy (snad kromě Španělska) na indické kuchyni velmi lákavé, je způsob stolování. Indové totiž nejedí jedno jídlo složené například z masa či zeleniny a přílohy a jednotlivé chody po sobě, ale na stůl přinesou všechny chody zároveň a lidé si mohou jednotlivé pokrmy kombinovat podle chuti a nálady.

Indian food on the table

Trpělivá příprava

Jak jsme zmiňovali ve článku o trendech v jídle, lidé po jídle čím dál tím více požadují důkladnost a poctivost, která souvisí i se zpomalením jak produkce, tak konzumace. Indická kuchyně do toho konceptu zapadá naprosto dokonale a možná i to je důvod, proč si k ní lidé nacházejí cestu. Mnoho indických receptů vyžaduje trpělivost a dlouhé přípravy, omáčky se dlouho vaří, těsto se dlouho hněte, aby se vůně rozvinuly a daly vzniknout tomu pravému spojení chutí.

Související články

Všechny články

Dopřejte si čerstvý kokos: 3 využití, která vás dostanou

Zimní období je i u nás poměrně bohaté na nejrůznější exotické druhy ovoce a kokos je tradičně jedním z nich. Vyměňte kokosové mléko v plechovce za čerstvé ovoce a připravte si z něj životabudič i výborný dezert.

Čekáte miminko? Přečtěte si, jaká strava je v těhotenství ideální

Doporučeními pro nastávající maminky se to na internetu, ale i v časopisech a diskusích mezi kamarádkami a příbuznými jen hemží. Pokud se tak těhotná žena chce dozvědět, co by měla či neměla, může být nakonec…

Nejlepší podniky v Brně, které musíte navštívit

Máte jeden den v Brně a rádi byste z něj měli to nejlepší? Máme pro vás zásadní gastro tipy, které vám ulehčí celodenní chození a díky kterým budete mít jistotu, že navštívíte ty nejlepší restaurace, bistra a kavárny v Brně.

Chuť umami: Tajemství japonské kuchyně

Delikátní. Lahodná. Těžko popsatelná. Taková je chuť umami. Základní esence japonských jídel, která se v posledních letech skloňuje ve všech pádech po celém světě. Kde se umami vlastně vzala a jak s ní kouzlit v kuchyni? 

Další článek