Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

19. 09. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Hlíva roste v přírodě převážně v mírném podnebném pásu a v českých lesích na ni můžete narazit od listopadu do března. Hlíva je dnes ale k dostání prakticky po celý rok a téměř všude. Po žampionech a shiitake je totiž nejčastěji pěstovanou houbou na světě.

TIP: Dopřejte si zdravé a chutné jídlo a objednejte si na foodora třeba guláš z hlívy ústřičné.

Hlíva ústřičná

Hlíva je v kuchyni oblíbená nejen pro svou chuť, ale také díky zdraví prospěšným látkám. Obsahuje aminokyseliny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky, jako je železo, selen nebo hořčík. Přispívá tak k posílení imunitního systému, pomáhá při potížích s trávením a podporuje detoxikaci těla. Její blahodárné účinky potvrdily desítky studií, v lékárnách tak často narazíte na doplňky stravy, které obsahují právě hlívu ústřičnou. Daleko chutnější variantou je ale hlíva jako součást jídelníčku.

1.    Recept na guláš z hlívy ústřičné

Perfektní guláš lze uvařit i bez masa. Navíc je to rychlejší, zdravější a hlavně delikátní. Stejně tak si můžete připravit i hlívu po burgundsku a další syté omáčky, ve kterých nahradíte hovězí královnou mezi houbami – hlívou.

Chybí mi suroviny

Nakoupím si

Ingredience:

  • 400 g hlívy ústřičné nebo královské
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • rýže

Postup:

  • V hlubší pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej a do sklovata na něm opečte nadrobno nasekanou cibuli. Přidejte hlívu, zvyšte plamen a restujte, dokud houby nezměknou. Mezitím si dejte vařit rýži.
  • Následně přidejte utřený česnek, sladkou i uzenou papriku a za stálého míchání ještě minutu opékejte. Houbový základ pak zalijte vývarem, přidejte worcesterskou omáčku, přiveďte k varu a nechte pod pokličkou dusit 5 minut.
  • Guláš pak stáhněte z plotny a vmíchejte do něj zakysanou smetanu.
  • Podávejte s rýži a zdobené nasekanou petrželkou.

2.    Recept na stir-fry s hlívou a zeleninou

Technika stir-fry je typická pro asijský street food. Její kouzlo spočívá v bleskové přípravě na rozpáleném ohni, díky které si zelenina zachová svou křupavost i šťavnatost. Stir-fry technika je jako stvořená nejen pro pouliční stánky v asijských metropolích, ale i pro uspěchané všední dny.

Stir-fry s hlívou a zeleninou

Ingredience:

  • 400 g hlívy ústřičné
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • svazek jarní cibulky
  • 2 hlávky čínského zelí neboli pak choi
  • cca 1,5 cm kořene zázvoru
  • špetka sečuánského pepře
  • rostlinný olej
  • čerstvý koriandr
  • sezamová semínka
  • 400 g soba nudlí

Postup:

  • Do většího hrnce dejte vařit vodu na soba nudle. Hlívu očistěte a nakrájejte na silnější nudličky. Zelí podélně rozkrojte na čtvrtiny a nakrájejte na menší kousky, nasekejte nadrobno jarní cibulku a zázvor nastrouhejte najemno.
  • Na vyšším plameni rozpalte wok pánev, přilijte do ní lžíci oleje a zprudka na něm orestujte jarní cibulku se strouhaným zázvorem. V tuto chvíli vhoďte soba nudle do vroucí vody a uvařte je podle návodu na obalu.
  • Jakmile vaši kuchyni zalije zázvorová vůně, je ta pravá chvíle přidat do pánve nudličky hlívy a pak choi spolu s ústřicovou a sójovou omáčkou. Nakonec směs dochuťte sečuánským pepřem a přimíchejte soba nudle. Servírujte zdobené nasekaným koriandrem a sezamovými semínky.

3.    Recept na hlívu v teriyaki omáčce

Teriyaki omáčka se skvěle hodí nejen k masu, ale také k houbám. Seženete ji v každém obchodě s asijskými potravinami, její příprava ale není žádná věda. Hotová bude za pár minut a tenhle bezmasý recept pozvedne na zcela novou úroveň.

Hlíva v teriyaki omáčce

Ingredience:

  • 400 g hlívy královské
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce japonského saké nebo čínského mirinu
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky rostlinného oleje
  • 1 menší cibule
  • jasmínová rýže
  • sezamová semínka
  • jarní cibulka a čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

  • Hlívu očistěte a podélně ji nakrájejte na zhruba 0,5 cm silné plátky. Dejte si je stranou na hluboký talíř a pusťte se do přípravy teriyaki omáčky.
  • V misce smíchejte saké s cukrem a sójovou omáčkou. Směsí pak přelijte nakrájenou hlívu a nechte ji v ní marinovat asi 15 minut. Mezitím si dejte vařit rýži do rýžovaru.
  • Na středním plameni rozpalte grilovací pánev, potřete ji rostlinným olejem a postupně na ní dozlatova orestujte plátky hlívy. Jakmile máte opečen poslední kousek, vraťte všechny do pánve a zalijte je marinádou. Zvyšte plamen a vařte, dokud se všechna tekutina nevstřebá do hub. Zabere to zhruba 3 až 4 minuty, mezitím si nadrobno nasekejte jarní cibulku a koriandr.
  • Houby servírujte s jasmínovou rýží zdobenou sezamovými semínky, nasekanou jarní cibulkou a koriandrem.

4.    Recept na tagliatelle s krémovou hlívovou omáčkou

Alfou a omegou tohoto receptu jsou kvalitní čerstvé těstoviny. Během roku pak můžete hlívu nahradit liškami, hříbky nebo žampiony.

Tagliatelle s krémovou hlívovou omáčkou

Ingredience:

  • 350 g čerstvých tagliatelle
  • 450 g hlívy královské
  • 60 g másla
  • olivový olej
  • 1 větší stroužek česneku
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 120 ml bílého vína
  • parmazán
  • citron
  • sůl, pepř

Postup:

  • Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny a pořádně ji osolte. Nezapomínejte, že voda na těstoviny by měla být stejně slaná jako ta mořská.
  • Mezitím očistěte hlívu a nakrájejte ji na menší kousky. Na pánvi rozehřejte polovinu másla s olivovým olejem, přidejte houby, pár snítek tymiánu a smažte na středním plameni asi 5 minut. Posléze houby zalijte vínem a přidejte nasekaný česnek. Zvyšte plamen a nechte víno vyvařit. Mezitím sceďte uvařené těstoviny a dejte si je stranou.
  • Na závěr směs dochuťte solí a pepřem, přidejte zbylou polovinu másla, pár kapek citronové šťávy a smíchejte ji s vařenými tagliatellemi. Servírujte se strouhaným parmazánem.

5.    Recept na polévku z hlívy

Je vydatná, rychlá a jediné, co na její přípravu musíte koupit, je hlíva a popřípadě vývar. Zbytek surovin totiž zaručeně najdete ve spíži. Pokud máte rádi krémovější polévky, přidejte do ní kelímek smetany ke šlehání.

Ingredience:

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 300 g hlívy ústřičné
  • 1 lžička tymiánu
  • hladkolistá petržel
  • sůl, pepř

Nakoupím si ingredience

Hurá na to

Postup:

  • V hrnci na mírném plameni opečte na másle najemno nakrájenou cibuli. Přidejte dva utřené stroužky česneku a restujte zhruba 3 minuty.
  • Cibuli s česnekem zasypte sladkou i uzenou paprikou. Za stálého míchání opékejte jednu minutu a poté vše zalijte vývarem.
  • Hlívu očistěte a nakrájejte ji na nudličky, vhoďte do hrnce a pod pokličkou vařte 15 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Zdobte nasekanou petrželkou a podávejte s chlebem nebo francouzskou bagetou.

Tak co říkáte na hlívu? Že to je skvělý všestranný pomocník, který hravě nahradí maso? Vyzkoušejte všechny recepty a radujte se ze svého zdraví. 🩵

Související články

Všechny články

Rychlé obědy bez masa na každý den v týdnu

Zdravě a lehce. Tímto heslem jsme se řídili při výběru těchto bezmasých receptů. Ať už jste vegetarián, dodržujete půst, nebo jen chcete svůj jídelníček odlehčit od masa, sestavili jsme pro vás obědové menu na každý den. Všechna jídla jsou plná vlákniny, vitamínů a zvládnete je udělat během chvilky.

Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Tradiční chody jako bezmasá jídla. Jak na vegetariánskou svíčkovou nebo “kuře” na paprice?

Jste vegetariáni, ale rádi byste si jednou za čas dopřáli českou klasiku? Nebo se vaše děti rozhodly nejíst maso a vy nevíte, jaké bezmasé jídlo jim uvařit, až k vám přijdou na návštěvu? I bez masa si můžete pochutnat na svíčkové nebo knedlu “vepřu” zelu. Jak zjistíte, chuť českého jídla nakonec nestojí na mase.

Vegetariánská a veganská štědrovečerní večeře, u které se vyhnete tradičním poznámkám babiček

Určitě nemáš dostatek bílkovin! A jíš aspoň ryby? Poznámky, které jsou povědomé každému, kdo se rozhodne pro vegetariánskou či veganskou dietu. Během štědrovečerní večeře, kdy se obvykle sejde celá rodina, se jim obvykle není jednoduché vyhnout. Naše tipy na to, co si ke slavnostní večeři udělat, vás ale poznámek velmi pravděpodobně ušetří.

Další článek