Bon appétit! Nejlepší filmy o vaření, které ve vás probudí šéfkuchaře

Jídlo a vaření jsou v příbězích stejně věčné téma jako láska. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších filmů, ve kterých si hlavní roli střihlo právě jídlo.

08. 03. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jídlo a vaření jsou v příbězích stejně věčné téma jako láska. Připravili jsme pro vás výběr těch nejlepších filmů, ve kterých si hlavní roli střihlo právě jídlo.

Julie a Julia

Film Julie a Julia je jedna velká óda na francouzskou kuchyni. Herecký koncert v ní předvádí charismatická Meryl Streep v roli slavné autorky kuchařek Julie Child a Amy Adams coby šedá myška Julie Powell, která se rozhodne svůj stereotypní život okořenit nebývalou kuchařskou výzvou. Ve filmu se tak prolínají dva příběhy založené na skutečných událostech. První z nich se točí okolo Julie Child, která se jakožto znuděná manželka amerického velvyslance ve Francii zamiluje do kuchyně země galského kohouta a napíše jednu z nejslavnějších amerických kuchařek vůbec. Druhá příběhová linka pak sleduje Julii Powell, která se rozhodne, že uvaří všech 524 receptů ze zmíněné legendární kuchařky a své kulinářské vzestupy i pády bude sdílet na svém blogu.

Tip: Přepadla vás při sledování filmu neovladatelná chuť na něco dobrého? Dopřejte si porci pohody navíc a nechte si od Dáme jídlo dovézt filmové menu až ke dveřím. 

Láska na kari

Film podle knižní předlohy Richarda C. Moraise je nenáročnou kuchařskou romancí protkanou vůněmi, barvami i delikatesami. Příběh se odehrává v malebném francouzském městečku, jehož perlou je restaurace s michelinskou hvězdou. Zaběhnuté pořádky ale naruší příchod indické rodiny, která si otevře bistro s národními specialitami naproti oné noblesní restauraci, kterou vlastní Madame Mallory v podání oscarové herečky Helen Mirren. A tak se v městečku začne přirozeně schylovat k souboji o to, zda je lepší francouzská, nebo indická kuchyně. Co myslíte, vyhraje hovězí po burgundsku, nebo barevná tikka masala?

Jiroovy vysněné sushi

Americký dokument Jiroovy vysněné sushi vypráví příběh japonského sushi mistra, který sushi motá už 75 let a stále nechce jít do důchodu. Děj se neodehrává v žádné noblesní restauraci, ale v jedné ze stanic tokijského metra. Přesně tam si totiž proslulý šéfkuchař Jirō otevřel svůj maličký sushi bar, který získal hned tři michelinské hvězdy. Takže pokud máte slabost pro japonskou kuchyni a chcete nahlédnout pod pokličku legendy ve světě sushi, pak je pro vás tenhle dokument jasnou volbou.

Ratatouille

Ratatouille, známý animovaný počin z dílny Pixar Animation Studios o jedné kryse, která se touží stát kuchařem, asi netřeba příliš představovat. Kulinářská komedie o přátelství mezi jedním ctižádostivým krysím kuchařem a netalentovaným kuchtíkem je film, který zabaví celou rodinu.

Šéf

Komediální drama Šéf představuje filmovou krasojízdu ve znamení jídla, skvělého soundtracku a břitkého humoru. Příběh vás seznámí se šéfkuchařem, který jednoho dne ztratí nejen práci v luxusní restauraci, ale i chuť vařit. Naštěstí mu syn vnukne nápad, který opět rozdmýchá jeho vášeň k jídlu. Obytný vůz promění na pojízdný stánek, se kterým projede USA křížem krážem. Připravte se na scény plné jídla, u kterých vás zaručeně přepadne chuť na americký street food. 

Nemůžete se na jídlo vynadívat? Pak si pusťte některé ze seriálů, které se točí jen a jen okolo něj. Ty nejlepší z dílny streamovací služby Netflix jsme vám představili už v tomto článku.

Související články

Všechny články

V Brně jako na Havaji

Brno, skvělých restaurací plno! V tom nás znovu utvrdil jeden lednový víkend, který jsme tu s manželem strávili na wellness. K wellness pobytu nám totiž stejně jako vířivka a měkké župany, patří i dobré jídlo.…

Perník na plech: Jablečný, cuketový i ten s ořechy

Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořenité chuti a zdobený čokoládou, která vás zahřeje. A co je nejlepší: je upečený raz dva. Domov rázem provoní lahodnou vůní a navodí tu správnou hygge atmosféru, ať už za okny září sluneční paprsky, nebo zuří plískanice. Jeho přípravu zvládnou i ti nejmenší kuchaři.

Potřebujete šetřit? Jídla, která se vyplatí si nechat dovézt

Lidé si často spojují rozvoz jídla s vyššími náklady a s leností. Pokud nad stravováním ale člověk začne přemýšlet v širších souvislostech, zjistí, že nejen, že může objednaným jídlem ušetřit, ale také se začít stravovat zdravěji.

Encyklopedie semínek: Na co se která hodí a jak je správně konzumovat

Chia, dýňová, lněná, sezamová… Semínek existují desítky druhů. Každé z nich je však jiné a jedná se doslova o vitamínovou bombu, která by vám na talíři neměla chybět. Naše malá abeceda semínek vám prozradí, proč semínka namáčet, jak je skladovat a jak z nich získat maximum živin.

Další článek