Belgické vafle – nejlepší víkendová snídaně (recepty na bruselské, lutyšsské i na bezlepkové)

Pravé belgické vafle jsou lehké, krásně nadýchané a plné máslové chuti. Tyhle nebesky dobré vafle ale nejsou o moc složitější než naše lívance. K přípravě vám stačí vaflovač, pár obyčejných přísad a fíglů, které jsme pro vás sepsali na následujících řádcích.

14. 10. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Těsto na vafle

Existují dva druhy takzvaných belgických vaflí – jedny jsou původem z Bruselu, druhé z městečka Lutych.
Přestože je v obou případech základem kynuté těsto a pár stejných ingrediencí, v mnohém se liší.
Zatímco ty bruselské mají řidší těsto a precizní hranatý tvar, vafle z Lutychu (zvané lutyšské) charakterizuje nepravidelný tvar a hutné těsto se špetkou skořice a perličkového cukru, který na vafli vytvoří krásnou zkaramelizovanou krustu.

TIP: Máte chuť na vafle, ale nemáte doma vaflovač? Žádný problém, foodora vám je doveze až ke dveřím.

Bruselské vafle

Vafle z Bruselu chutnají báječně nasladko i naslano. Slané vafle podávejte s plátky šunky, avokádovou pomazánkou, sýrem, vejci nebo rukolou.

Recept na bruselské vafle:

  • 100 g rozpuštěného másla
  • 12 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 250 ml perlivé vody pokojové teploty
  • 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička třtinového cukru
  • špetka soli

TIP: Pokud neradi pracujete s droždím, můžete použít kypřicí prášek. Věnujte pak ale patřičný čas vyšlehání bílků do pevného sněhu, který vaflím dodá lehkost a nadýchanost.

slané vafle

Postup:

  • Ve větší míse rozmíchejte droždí s cukrem do řídké kašičky, přilijte vlažné mléko a nechte vzejít kvásek. 
  • Po 10 minutách přidejte žloutky a máslo. Ve druhé míse smíchejte mouku se špetkou soli a poté ji postupně přidávejte do kváskového základu, vznikne vám řidší těsto.
    Stranou si ještě vyšlehejte bílky. Vzniklý sníh nakonec opatrně vmíchejte do těsta.
  • Mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte kynout na teplém místě alespoň 25 minut. Mezitím si rozehřejte vaflovač, jeho povrch je nejlepší potřít máslem nebo postříkat speciálním sprejem na vymazávání forem. 
  • Na rozehřátou plotýnku vaflovače nalijte těsto, zaklopte a pečte dozlatova a dokřupava. Většinou to trvá 4 až 5 minut. 
  • Vafle pak servírujte s čerstvým ovocem, šlehačkou nebo tak, jak je máte nejraději.

Lutyšské vafle

Vafle z Lutychu kynou přes noc, takže ráno připravíte královskou snídani v cuku letu.
Díky perličkovému cukru jsou velmi sladké a báječně chutnají jen jemně pocukrované, posypané drobným ovocem nebo se šlehačkou přelitou čokoládou.

vafle nasladko

Recept na lutyšské vafle:

  • 60 ml vlažného mléka
  • 30 ml vody
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 8 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořice
  • 230 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 100 g perličkového cukru

Postup:

  • Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přisypte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Poté přidejte vejce, mouku, sůl a skořici. Během hnětení přidávejte po kouskách máslo, vznikne vám lehce lepivé a hutné těsto. Mísu zakryjte a dejte do lednice kynout přes noc, ideálně na 12 hodin. 
  • Druhý den ráno těsto vyndejte alespoň 30 minut předem, aby získalo pokojovou teplotu. 
  • Rozpalte vaflovač a rozdělte těsto na 8 bochánků. Každý z nich lehce stlačte dlaní a do středu rozprostřete lžičku perličkového cukru. Poté bochánek zabalte, aby se perličky cukru nerozkutálely.
  • Vaflovač vymažte máslem a vložte na jeho plotýnku dva bochánky těsta. Nelamte si hlavu s jejich tvarováním a prostě je zase přiklopte. Pečte zhruba 5 minut, dokud perličkový cukr nezkaramelizuje a nevytvoří na vaflích krásnou tmavě hnědou krustu.

Bezlepkové vafle

Vafle hravě připravíte i v bezlepkové variantě z ovesné mouky. Perfektně chutnají ale také z mouky mandlové, kokosové i té rýžové. Nezapomeňte ale, že si každý typ mouky žádá trošku jiný přístup. Rady a tipy na pečení bez pšeničné mouky jsme pro vás sepsali v článku: 5 tipů, čím nahradit mouku.


Bezlepkové vafle

Recept na bezlepkové vafle:

  • 130 g ovesné mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 170 ml rostlinného mléka (doporučujeme ovesné či to z kešu)
  • 50 ml kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup:

  • V jedné míse smíchejte suché ingredience, tedy mouku, kypřicí prášek a sůl. Ve druhé míse smíchejte zbytek surovin, které vytvoří tekuté řídké těsto. To pak pomalu přimíchávejte do suché směsi. 
  • Vzniklé těsto nechte 10 minut odpočívat a mezitím si rozpalte vaflovač. 
  • Plotýnku vaflovače potřete kokosovým olejem nebo ghí a nalijte na ni těsto. Zaklopte a pečte dozlatova a dokřupava. Většinou to trvá 4 až 5 minut. 
  • Stejně jako klasické vafle i ty bezlepkové můžete servírovat s tím, co máte nejraději. Ať už jsou to jahody se šlehačkou a čokoládou, nebo vejce naměkko se salátem z baby špenátu.

Mňam!



Související články

Všechny články

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Recept na dokonalé brownies

Recept na brownies existuje hned několik. Připravili jsme pro vás jak ten tradiční, tak i zdravější verzi tohoto lahodného dezertu.

Recept na perníčky, které jsou hned měkké

Hledáte recept, se kterým letos zvládnete vánoční pečení? Vyzkoušejte naše perníčky, které jsou hned měkké!

Slané i sladké recepty z listového těsta

Z listového těsta lze vykouzlit snad stovky různých receptů. Počínaje sladkým štrůdlem, přes makový závin až po milované slané šneky. A my jsme si pro vás připravili hned několik různých tipů, jak listové těsto zpracovat.

Další článek