Malý lexikon chilli papriček: Jaké existují druhy a do jakých pokrmů se používají?

Divoké chilli papričky tvořily základ aztécké kuchyně už 7 500 let před naším letopočtem, Aztékové je považovali za ztělesnění boha ohně. Jednotlivé odrůdy pak začali na poloostrově Yucatan kultivovat zhruba o 3 000 let později. Nahlédněte s námi do světa chilli papriček a objevte širokou paletu jejich chutí, barev i tvarů.

25. 03. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Na světě existuje kolem 4 000 odrůd chilli, které lze rozdělit do pěti základních druhů papriček. Ty se mezi sebou liší velikostí, barvou i pálivostí, již lze stanovit v jednotkách SHU na Scovilleově stupnici. Klasická sladká paprika má hodnotu SHU 0, zatímco nejpálivější paprička může mít až přes milion SHU.

Za svou pálivost chilli papričky vděčí alkaloidu kapsaicinu, který si většina odrůd vytvořila jako ochranu před škůdci. Jeho množství je přitom ovlivněno nejen druhem papričky, ale také klimatickými podmínkami. Chilli papričky, které vypěstujete pod českým nebem, tak budou vždy méně ostré než ty, které vyrostou v tropických oblastech, kde panuje rozdílná vlhkost vzduchu i teplota.

scotch bonnet

Scotch Bonnet a Habanero

Papričky odrůd Scotch BonnetHabanero mají plnou ovocnou chuť. Jsou nepostradatelnou součástí mexických, španělských a karibských jídel, omáček a čatní. V Karibiku hrají prim ve většině národních pokrmů, ať už je to jamajské jerk chicken, nebo proslulá chilli omáčka z Trinidadu. Pálivost obou druhů papriček se pohybuje od 100 000 do 350 000 SHU, jakmile ale překonáte prvotní pálivost, pocítíte na jazyku explozi chutí.

Jalapeño chilli papričky

Jalapeño

Papričky Jalapeño pocházejí z mexické Jalapy. Jsou mírně pálivé (3 000 SHU) a báječně chutnají plněné, nakládané i grilované. Málokdo možná ví, že se Jalapeños sklízejí nezralé, tedy když jsou ještě zelené. Ty dozrálé jsou mnohem pálivější, zbarvené do hněda a mají vrásčitou slupku. Po sklizni se nejdříve usuší a poté vyudí. Takto zpracované papričky se označují jako chipotles a patří k těm nejdelikátnějším druhům. Používají se do salsy, chilli con carne nebo marinád.

Poblano

Poblano je další druh paprik s mexickými kořeny. Jsou charakteristické svou velmi jemnou chutí a lehkou pálivostí (1000 až 1 500 SHU). Velikostí i tvarem jsou podobné našim českým paprikám. Sušené papričky Poblano se nazývají anchos, mají lahodnou nasládlou chuť podobnou rozinkám a švestkám. Používají se do mexických polévek, omáček i dezertů.

Birds eye chilli paprička

Ptačí oko neboli Bird’s eye

Bird’s eye je název odrůdy drobných papriček, které jsou charakteristické zejména pro jihovýchodní Asii, kde vznikly křížením papriček dovezených španělskými a portugalskými obchodníky v 16. století. Dosahují pálivosti od 50 000 do 100 000 SHU, což je srovnatelné například s kajenským pepřem. Na asijském kontinentu se podávají téměř ke každému jídlu a vyrábí se z nich například i proslulá omáčka sriracha.

Bhut Jolokia

Pálivost papričky Bhut Jolokia se pohybuje okolo 1 000 000 SHU a až do roku 2007 se tato odrůda pyšnila titulem nejpálivější chilli papričky na světě. Pochází z indického Ásámu a v celé Indii se hojně používá jako lék na žaludeční onemocnění. Bhut Jolokias jsou sice pěkně ostré, ale také nesmírně chutné. Nejčastěji se používají k přípravě nejrůznějších omáček k masu.

Carolina Reaper chilli paprička

Carolina Reaper neboli Karolínský smrťák

Nejpálivější paprička na světě Caroline Reaper vypadá děsivě už na první pohled. Má nepravidelný tvar a její slupka je pomačkaná. Její průměrná pálivost dosahuje 1 569 000 SHU. Jedná se o křížence papriček Bhut Jolokia a červené odrůdy Habanero, který vyrostl pod rukama kalifornského chilli guru Eda Currieho.

Pokud si Karolínského smrťáka, jak se papričce někdy přezdívá, pozvete do kuchyně, zacházejte s ním nanejvýš opatrně a vždy v rukavicích. Hodí se hlavně do jídel, kterým chcete dodat pořádný říz pálivosti, aniž byste přišli o chuť jednotlivých ingrediencí. Milovníci extrémních zážitků tuto královnu pálivosti dokonce konzumují samotnou. Jakmile totiž překonáte těžko popsatelnou bolest, zaplaví vás neskutečná vlna endorfinů.

Jak skladovat chilli papričky?

Pokud kupujete čerstvé chilli papričky, zpracujte je co nejrychleji. V lednici (v papírovém či pootevřeném pytlíku) si zachovávají svou chuť a aroma nejdéle týden. Nikdy je však nezmrazujte. Jestliže víte, že je nestihnete zpracovat, navlékněte je na nit a usušte je. Pokud chilli papričky kupujete sušené, vybírejte takové, které jsou nepolámané a beze skvrn – skladujte je v suchu a chladu.

🌶️🌶️ A jaký máte vy vztah k chilli papričkám, vyhledáváte je, nebo se jim raději vyhýbáte? Pálivou dobrou chuť přejeme! 🙂

Související články

Všechny články

Velikonoční kuchyně a tradice kolem

První teplé a krásně prosluněné dny jsou již za námi! Co to znamená? Přichází jedno z nejkrásnější období v roce. Období, kdy se probouzí příroda a všechno začíná krásně kvést i vonět. Přestáváme nosit zimní…

Ochutnejte Kolby, kvalitní vína s příběhem

Sklenka dobrého vína k příjemné večeři nebo posezení s přáteli zkrátka neodmyslitelně patří. Při výběru lahve ale často zbytečně sáhneme po zahraničních vínech, aniž bychom si uvědomili, kolik skvělých tuzemských vinařství v Česku a hlavně na Moravě máme. Vinařství Kolby je toho skvělým příkladem!

Co s velikonočními vajíčky? Vyzkoušejte 3 recepty z vajec

Zbyla vám letos po velikonočních svátcích spousta vařených vajíček? Poradíme vám, jak z nich snadno a rychle vykouzlit chutné a atraktivní pokrmy.

Mléko a jeho alternativy

„Jedno velké latté s mandlovým mlékem, prosím.“ Tuhle větu slýchá obsluha v kavárnách čím dál častěji. Alternativy klasického kravského mléka jsou zkrátka nesmírně populární. Čím to? Počet fanoušků alternativních výživových směrů či veganů přibývá. Také…

Další článek