Na světě existuje kolem 4 000 odrůd chilli, které lze rozdělit do pěti základních druhů papriček. Ty se mezi sebou liší velikostí, barvou i pálivostí, již lze stanovit v jednotkách SHU na Scovilleově stupnici. Klasická sladká paprika má hodnotu SHU 0, zatímco nejpálivější paprička může mít až přes milion SHU.
Za svou pálivost chilli papričky vděčí alkaloidu kapsaicinu, který si většina odrůd vytvořila jako ochranu před škůdci. Jeho množství je přitom ovlivněno nejen druhem papričky, ale také klimatickými podmínkami. Chilli papričky, které vypěstujete pod českým nebem, tak budou vždy méně ostré než ty, které vyrostou v tropických oblastech, kde panuje rozdílná vlhkost vzduchu i teplota.
Scotch Bonnet a Habanero
Papričky odrůd Scotch Bonnet a Habanero mají plnou ovocnou chuť. Jsou nepostradatelnou součástí mexických, španělských a karibských jídel, omáček a čatní. V Karibiku hrají prim ve většině národních pokrmů, ať už je to jamajské jerk chicken, nebo proslulá chilli omáčka z Trinidadu. Pálivost obou druhů papriček se pohybuje od 100 000 do 350 000 SHU, jakmile ale překonáte prvotní pálivost, pocítíte na jazyku explozi chutí.
Jalapeño
Papričky Jalapeño pocházejí z mexické Jalapy. Jsou mírně pálivé (3 000 SHU) a báječně chutnají plněné, nakládané i grilované. Málokdo možná ví, že se Jalapeños sklízejí nezralé, tedy když jsou ještě zelené. Ty dozrálé jsou mnohem pálivější, zbarvené do hněda a mají vrásčitou slupku. Po sklizni se nejdříve usuší a poté vyudí. Takto zpracované papričky se označují jako chipotles a patří k těm nejdelikátnějším druhům. Používají se do salsy, chilli con carne nebo marinád.
Poblano
Poblano je další druh paprik s mexickými kořeny. Jsou charakteristické svou velmi jemnou chutí a lehkou pálivostí (1000 až 1 500 SHU). Velikostí i tvarem jsou podobné našim českým paprikám. Sušené papričky Poblano se nazývají anchos, mají lahodnou nasládlou chuť podobnou rozinkám a švestkám. Používají se do mexických polévek, omáček i dezertů.
Ptačí oko neboli Bird’s eye
Bird’s eye je název odrůdy drobných papriček, které jsou charakteristické zejména pro jihovýchodní Asii, kde vznikly křížením papriček dovezených španělskými a portugalskými obchodníky v 16. století. Dosahují pálivosti od 50 000 do 100 000 SHU, což je srovnatelné například s kajenským pepřem. Na asijském kontinentu se podávají téměř ke každému jídlu a vyrábí se z nich například i proslulá omáčka sriracha.
Bhut Jolokia
Pálivost papričky Bhut Jolokia se pohybuje okolo 1 000 000 SHU a až do roku 2007 se tato odrůda pyšnila titulem nejpálivější chilli papričky na světě. Pochází z indického Ásámu a v celé Indii se hojně používá jako lék na žaludeční onemocnění. Bhut Jolokias jsou sice pěkně ostré, ale také nesmírně chutné. Nejčastěji se používají k přípravě nejrůznějších omáček k masu.
Carolina Reaper neboli Karolínský smrťák
Nejpálivější paprička na světě Caroline Reaper vypadá děsivě už na první pohled. Má nepravidelný tvar a její slupka je pomačkaná. Její průměrná pálivost dosahuje 1 569 000 SHU. Jedná se o křížence papriček Bhut Jolokia a červené odrůdy Habanero, který vyrostl pod rukama kalifornského chilli guru Eda Currieho.
Pokud si Karolínského smrťáka, jak se papričce někdy přezdívá, pozvete do kuchyně, zacházejte s ním nanejvýš opatrně a vždy v rukavicích. Hodí se hlavně do jídel, kterým chcete dodat pořádný říz pálivosti, aniž byste přišli o chuť jednotlivých ingrediencí. Milovníci extrémních zážitků tuto královnu pálivosti dokonce konzumují samotnou. Jakmile totiž překonáte těžko popsatelnou bolest, zaplaví vás neskutečná vlna endorfinů.
Jak skladovat chilli papričky?
Pokud kupujete čerstvé chilli papričky, zpracujte je co nejrychleji. V lednici (v papírovém či pootevřeném pytlíku) si zachovávají svou chuť a aroma nejdéle týden. Nikdy je však nezmrazujte. Jestliže víte, že je nestihnete zpracovat, navlékněte je na nit a usušte je. Pokud chilli papričky kupujete sušené, vybírejte takové, které jsou nepolámané a beze skvrn – skladujte je v suchu a chladu.
🌶️🌶️ A jaký máte vy vztah k chilli papričkám, vyhledáváte je, nebo se jim raději vyhýbáte? Pálivou dobrou chuť přejeme! 🙂