Víte, že až 45 % ovoce a zeleniny se nikdy nesní, ale skončí v koši? Ať už v podobě natí, slupek, nebo přezrálých banánů. Omezit zbytečné plýtvání potravinami je přitom docela snadné. Inspirujte se našimi tipy a začněte třeba hned zítra.
Vypěstovat ovoce a zeleninu stojí spoustu času i péče. Nejen proto bychom s potravinami měli zacházet s respektem. Vlnu zero waste v kuchyni před lety odstartovali vegetariáni a vegani, kteří mají k maximálnímu zužitkování ovoce a zeleniny hlavně etické pohnutky. Ke snaze snížit množství potravinového odpadu a omezit tak plýtvání se ale nakonec přidali i všežravci.
Dnes už známé heslo „od čumáčku po ocas“ začal razit michelinský šéfkuchař z Londýna Fergus Henderson. Jeho filozofie, kterou šíří ve svých populárních kuchařkách, není jen o zužitkování masa, zeleniny a ovoce na maximum, ale také zamyšlením nad tím, jak dlouhou cestu třeba takový svazek mrkve urazí, než se dostane až k vám do kuchyně. Je za tím spousta času, lidského úsilí a energie.
Tip: Nechte si nákup dovézt od Dáme jídlo a ušetřený čas věnujte třeba plánování jídelníčku včetně využití zbytků.
Co všechno je „jedlé“?
U ovoce a zeleniny jsou jedlé prakticky všechny jejich části za předpokladu, že jsou v bio kvalitě. Chemické postřiky ze slupek voda totiž neodstraní a navíc plody, které byly vypěstovány takzvaně zrychleně ve sklenících a nedozrály na slunci, postrádají chuť. Do zero waste experimentů se proto pouštějte zejména s úrodou z vlastní zahrádky nebo farmářských trhů.
Tipy, jak zužitkovat zeleninu
Z mladé a chutné zeleniny, jež není povadlá nebo nahnilá, si můžete připravit hned několik dobrot, které váš jídelníček zpestří a tělu dodají spoustu vitamínů. Máte-li doma sušičku na ovoce, můžete nakrájené slupky, natě a odřezky usušit a rozmixovat. Získáte tak lahodné polévkové koření.
Mladé natě
Nať z mrkve, celeru nebo petržele poslouží k přípravě báječného pesta. Stačí je jen rozmixovat s olivovým olejem a slunečnicovými semínky. Poměr ingrediencí je stejný jako u bazalkového pesta.
Listy
S mladými lístky červené řepy a kedlubny můžete v kuchyni pracovat podobně jako se špenátem, tedy podusit je na másle s troškou česneku, nebo je přidat do zeleninového salátu či polévky.
Stonky
Stonky fenyklu, kedlubny nebo tužší žebra mangoldu nakrájejte a přidejte do polévek či k dušené zelenině.
Košťály
Košťály brokolice a květáku využijete do vývaru, a když oloupete jejich zdřevnatělou slupku, hodí se i do salátu nebo asijských stir-fry.
Tipy, jak zužitkovat přezrálé ovoce
Flekaté banány vám nechutnají a hnědá jablka jakbysmet? Upečte si štrúdl, banánový chlebíček, perník nebo přezrálé ovoce spotřebujte třeba do smoothie.
Tip: Recepty na nejlepší perníky na plech jsme pro vás dali dohromady v tomto článku.
Dejte kompostování zelenou
Chcete svou kuchyni posunout k zero waste ještě více? Začněte kompostovat. Díky praktickým vermikompostérům můžete kompostovat prakticky kdekoliv, dokonce i v garsonce. Rapidně tak snížíte množství odpadu z domácnosti a takzvaný žížalí čaj z kompostu pak využijete jako hnojivo pro pokojové rostliny i bylinkovou zahrádku.
Kompostování však není jediná cesta, jak smysluplně nakládat s organickým odpadem. Slupky, odřezky a další nevyužité zbytky můžete odkládat do kompostovacích sáčků do mrazáku a jednou za čas je vyhodit do nejbližšího veřejného kompostéru, který najdete na kompostovací mapě Mapko.