Zero waste v kuchyni aneb Jak zužitkovat zeleninu od kořene až po nať

Víte, že až 45 % ovoce a zeleniny se nikdy nesní, ale skončí v koši? Ať už v podobě natí, slupek, nebo přezrálých banánů. Omezit zbytečné plýtvání potravinami je přitom docela snadné. Inspirujte se našimi tipy a začněte třeba hned zítra. 

22. 02. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Víte, že až 45 % ovoce a zeleniny se nikdy nesní, ale skončí v koši? Ať už v podobě natí, slupek, nebo přezrálých banánů. Omezit zbytečné plýtvání potravinami je přitom docela snadné. Inspirujte se našimi tipy a začněte třeba hned zítra. 

Vypěstovat ovoce a zeleninu stojí spoustu času i péče. Nejen proto bychom s potravinami měli zacházet s respektem. Vlnu zero waste v kuchyni před lety odstartovali vegetariáni a vegani, kteří mají k maximálnímu zužitkování ovoce a zeleniny hlavně etické pohnutky. Ke snaze snížit množství potravinového odpadu a omezit tak plýtvání se ale nakonec přidali i všežravci. 

Dnes už známé heslo „od čumáčku po ocas“ začal razit michelinský šéfkuchař z Londýna Fergus Henderson. Jeho filozofie, kterou šíří ve svých populárních kuchařkách, není jen o zužitkování masa, zeleniny a ovoce na maximum, ale také zamyšlením nad tím, jak dlouhou cestu třeba takový svazek mrkve urazí, než se dostane až k vám do kuchyně. Je za tím spousta času, lidského úsilí a energie. 

Tip: Nechte si nákup dovézt od Dáme jídlo a ušetřený čas věnujte třeba plánování jídelníčku včetně využití zbytků. 

Co všechno je „jedlé“?

U ovoce a zeleniny jsou jedlé prakticky všechny jejich části za předpokladu, že jsou v bio kvalitě. Chemické postřiky ze slupek voda totiž neodstraní a navíc plody, které byly vypěstovány takzvaně zrychleně ve sklenících a nedozrály na slunci, postrádají chuť. Do zero waste experimentů se proto pouštějte zejména s úrodou z vlastní zahrádky nebo farmářských trhů. 

Zero waste vaření

Tipy, jak zužitkovat zeleninu

Z mladé a chutné zeleniny, jež není povadlá nebo nahnilá, si můžete připravit hned několik dobrot, které váš jídelníček zpestří a tělu dodají spoustu vitamínů. Máte-li doma sušičku na ovoce, můžete nakrájené slupky, natě a odřezky usušit a rozmixovat. Získáte tak lahodné polévkové koření.

Mladé natě

Nať z mrkve, celeru nebo petržele poslouží k přípravě báječného pesta. Stačí je jen rozmixovat s olivovým olejem a slunečnicovými semínky. Poměr ingrediencí je stejný jako u bazalkového pesta.

Listy

S mladými lístky červené řepy a kedlubny můžete v kuchyni pracovat podobně jako se špenátem, tedy podusit je na másle s troškou česneku, nebo je přidat do zeleninového salátu či polévky.

Stonky

Stonky fenyklu, kedlubny nebo tužší žebra mangoldu nakrájejte a přidejte do polévek či k dušené zelenině. 

Košťály

Košťály brokolice a květáku využijete do vývaru, a když oloupete jejich zdřevnatělou slupku, hodí se i do salátu nebo asijských stir-fry.

Tipy, jak zužitkovat přezrálé ovoce

Flekaté banány vám nechutnají a hnědá jablka jakbysmet? Upečte si štrúdl, banánový chlebíček, perník nebo přezrálé ovoce spotřebujte třeba do smoothie. 

Tip: Recepty na nejlepší perníky na plech jsme pro vás dali dohromady v tomto článku.

zero waste

Dejte kompostování zelenou

Chcete svou kuchyni posunout k zero waste ještě více? Začněte kompostovat. Díky praktickým vermikompostérům můžete kompostovat prakticky kdekoliv, dokonce i v garsonce. Rapidně tak snížíte množství odpadu z domácnosti a takzvaný žížalí čaj z kompostu pak využijete jako hnojivo pro pokojové rostliny i bylinkovou zahrádku. 

Kompostování však není jediná cesta, jak smysluplně nakládat s organickým odpadem. Slupky, odřezky a další nevyužité zbytky můžete odkládat do kompostovacích sáčků do mrazáku a jednou za čas je vyhodit do nejbližšího veřejného kompostéru, který najdete na kompostovací mapě Mapko.

Související články

Všechny články

Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni. 

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Bezmasá jídla aneb Nezapomenutelné české klasiky, které nezklamou

Vegetariáni a vegani to ještě před pár lety v Česku neměli vůbec jednoduché. Díky globalizaci, která se nevyhnula ani gastronomii, si ale teď už mohou poměrně dobře vybírat, a to nejen z nových vegetariánských pokrmů, ale i z české klasiky. Co si dát z české kuchyně za bezmasé pokrmy?

Máte v rodině vegetariány i masožravce? Připravte sobotní oběd, který uspokojí všechny

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou…

Další článek