Rýže od A do Z

Není rýže jako rýže. Zatímco italské rizoto a španělská paella se neobejdou bez kulatozrnné rýže, indické a thajské kuchyni zase vévodí ta jasmínová a basmati. Přečtěte si, čím se mezi sebou jednotlivé druhy liší a naučte se je správně připravovat. 

19. 02. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Rýže je základní potravinou pro miliardy lidí po celém světě. Není však rýže jako rýže. Zatímco italské rizoto a španělská paella se neobejdou bez kulatozrnné rýže, indické a thajské kuchyni zase vévodí rýže jasmínová a basmati. Přečtěte si, čím se mezi sebou jednotlivé druhy liší a jak je správně připravovat. 

Rýže basmati

Basmati rýže pochází ze severní Indie, její zrnka jsou dlouhá a po uvaření nelepí. Je typická pro indickou a arabskou kuchyni. Ať už ji vaříte v rýžovaru, nebo v hrnci, přidejte do ní nebo celou skořici, badyán či kardamom, které dodají rýži kořeněné aroma.

Tip: Dopřejte si porci Indie na talíři a nechte si dovézt voňavou basmati rýži s kari z indických restaurací na Dáme jídlo.

Divoká rýže

Divoká neboli indiánská rýže, to jsou ve skutečnosti semena vodní trávy rostoucí v bažinách. Obsahuje výrazně méně tuků a sacharidů než klasická rýže a báječně tak zpestří dietní jídelníček. Zrnka divoké rýže jsou dlouhá a během vaření se otevřou, často se míchá s dlouhozrnnou rýží nebo do salátů. Před vařením ji neproplachujte, vsypte ji do vroucí vody a vařte zhruba 25 minut.

jasmínová rýže

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je dlouhozrnná a po uvaření mírně lepkavá. Je královnou thajské a indonéské kuchyně. Před vařením ji důkladně propláchněte ve studené vodě, aby se zbavila škrobu. Před ani po vaření ji nesolte, podává se totiž ke kořeněným jídlům, jako je kari nebo nasi goreng, a její chuť tak nepotřebuje zvýrazňovat.

Rýže arborio

Rýže arborio

Kulatozrnná rýže arborio se pěstuje v italské Pádské nížině nedaleko městečka Arborio. Je charakteristická vysokou lepivostí. Má vysoký obsah škrobu, který jí po uvaření dodává krásnou krémovou konzistenci. Díky tomu je ideální nejen na přípravu pravého italského rizota, ale také rýžové kaše. Před vařením ji neproplachujte. 

Tip: Přepadla vás chuť na rizoto? Ochutnejte to nejlepší z italských restaurací na Dáme jídlo. 

Rýže carnaroli

Rýže carnaroli je tvarem i konzistencí velice podobná rýži arborio. Pěstuje se na severu Itálie, hlavně v Lombardii a Piemontu. Rovněž obsahuje velké množství škrobu a je základní ingrediencí španělské paelly. Patří mezi nejkvalitnější odrůdy a přezdívá se jí „kaviár mezi rýžemi“.

Sushi rýže

Sushi rýže je hlavní ingrediencí japonského sushi. Vždy ji nejdříve důkladně propláchněte ve studené vodě, jen tak se zbaví škrobu a po uvaření bude krásně načechraná. Aby však měla tu správnou strukturu, je nutné ji vařit v rýžovaru a s vodou v poměru 1:2. Po uvaření ji dejte do mělké široké mísy, dochuťte speciálním nálevem na sushi, nakypřete ji vařečkou a nechte pár minut odpočívat pod utěrkou.

černá rýže

Černá rýže

Černá rýže je tak trochu zapomenutou odrůdou, což je obrovská škoda. Legendy dokonce praví, že v domovské Číně ji mohl jíst pouze císař s rodinou a pro běžné lidi byla zakázanou potravinou. Po uvaření má sytou tmavě fialovou barvu a jemně oříškovou chuť. Báječně tak zpestří saláty, smíchaná s dlouhozrnnou rýží je pak ideální jako příloha k masu nebo pečené zelenině.

Související články

Všechny články

Máte pejska? Oslavte s ním Mezinárodní den psů

Kimchi: Připravte si doma korejský fenomén plný vitamínů

Milujete kimchi? S naším návodem si tuhle fermentovanou dobrotu z Jižní Koreje připravíte doma levou zadní.

Medovník: Recept na všemi oblíbený dort

Málokterý zákusek se na české gastronomické scéně těší takové popularitě jako medovník. Tenké medové pláty objímají lehký a slaďoučký krém, to vše proloženo mletými oříšky. Jak si takový lahodný medovník připravit v domácích podmínkách a jaký je rozdíl mezi medovníkem a marlenkou?

Tajemství thajské kuchyně

Z chutí a vůní thajských pokrmů se často až točí hlava. Pronikněte do mistrovského řemesla kuchařů z jihovýchodní Asie a připravte si doma vlastní exotický zážitek na talíři.

Další článek