Koření obohatí a zvýrazní všechno, do čeho je přidáte. A to exotické dvojnásob. Máme pro vás inspiraci ze všech koutů světa, která dodá každému jídlu zcela nový rozměr.
Za’atar
Za’atar je zelený prášek umletý ze sušených lístků dobromysli syrské, sezamu a sumahu. Tato směs koření je typická pikantním aroma a výraznou chutí připomínající oregano, majoránku nebo také římský kmín, citron a šalvěj. Výborně chutná v luštěninových pomazánkách, ale hodí se k masu i rybám.
Tip: Přepadla vás chuť na dobrotu z Dálného východu? Nechte si ji dovézt od Dáme jídlo až ke dveřím.
Harissa
Pekelně ostrá harissa je oblíbená zejména v Alžírsku, Maroku a Tunisku. Základem této směsi jsou chilli papričky, kmín, česnek a koriandr. Můžete ji smíchat s olivovým olejem a získat tak typickou harissa pastu, která se v severní Africe podává jako dip k většině pokrmů z masa. Kořenicí směs ale můžete přidat přímo do omáček, dušených jídel, polévek nebo dresinků.
Sumah
Sumah, někdy zvaný sumac nebo také sumaq, je tmavě červené mleté koření z Blízkého východu. Vyrábí se ze sušených a rozdrcených plodů keře pojmenovaného škumpa koželužská. Má citrusovou chuť a v orientální kuchyni se nejčastěji používá na vejce, grilované maso, ryby i zeleninu. Jídlo můžete kořením jen posypat nebo ho smíchat s olejem či jogurtem a vytvořit tak skvělou marinádu s vůní orientu.
Mletý kardamom
Mletý kardamom dodává aromatickou a výraznou sladkost dezertům všech typů i slaným pokrmům. Je důležitou součástí indických a arabských jídel, obzvlášť oblíbený je ale na Skandinávském poloostrově, kde kardamom přidávají do kávy i sladkých pokrmů. Exotické koření tam už před staletími přivezli Vikingové z výpravy do Konstantinopole. Historie kardamomu však sahá až do starověkého Egypta, kde ho používali mimo jiné i k osvěžení dechu.
Černucha
Černucha neboli černý kmín se hodí všude tam, kde byste použili mák či sezamová semínka. Pokud rádi pečete, posypejte černuchou domácí rohlíky či housky, budou vypadat ještě lákavěji. Černý kmín se hojně používá také v indické kuchyni, kde je neodmyslitelnou součástí kari, čatní i nakládané zeleniny. Semínka černuchy byla dokonce nalezena v Tutanchamonově hrobce, což potvrdilo, že už ve starověkém Egyptě byla černucha považována za blahodárné koření.
Černý česnek
Černý česnek má výjimečnou chuť s tóny lékořice a balzamikového octa. Jedná se však o obyčejné bílé stroužky česneku, které se nechají dlouhé týdny fermentovat při specifických podmínkách. A zatímco běžný česnek je ostrý a silně aromatický, ten kvašený je jeho pravým opakem: jemný, sladký a plný delikátní umami. Můžete ho přidat prakticky kamkoliv, do rizota, k pečené zelenině nebo do dipu ze zakysané smetany.
Sečuánský pepř
Dalo by se říct, že sečuánský pepř představuje poklad tradiční čínské kuchyně. Je nesmírně zdravý, má nezapomenutelnou, lehce štiplavou chuť a jídlu dodá zcela nové rozměry. Nenechte se ale zmást názvem. Sečuánský pepř není klasický pepř, ale jsou to tobolky čínského keře s názvem žlutodřev peprný. Sečuánský pepř můžete nadrtit v hmoždíři nebo namlít v klasickém mlýnku na koření. Využijete ho při přípravě kuřecího, hovězího i kachního masa. V Číně ho dokonce přidávají i do zeleného čaje.