Starověký poklad z Indie: Jak vyrobit ghí krok za krokem

Ghí patří v Indii k nejcennějším potravinám vůbec. Používá se tam nejen v místní kuchyni, ale i jako palivo do lamp. Hinduisté ho dokonce pokládají na oltář jako oběť bohům. V ajurvédské medicíně je pak ghí označováno jako elixír dlouhověkosti. K přípravě této cenné ingredience vám přitom stačí málo – pouze kvalitní máslo, trocha času a špetka trpělivosti. 

10. 02. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Ghí patří v Indii k nejcennějším potravinám vůbec. Používá se tam nejen v místní kuchyni, ale i jako palivo do lamp. Hinduisté ho dokonce pokládají na oltář jako oběť bohům. V ajurvédské medicíně je pak ghí označováno jako elixír dlouhověkosti. K přípravě této cenné ingredience vám přitom stačí málo – pouze kvalitní máslo, trocha času a špetka trpělivosti. 

Ghí chutná jako máslo, neobsahuje však mléčnou bílkovinu, nepřepaluje se a nemusí se skladovat v lednici. V lidském těle pak přepuštěné máslo pomáhá trávit, podporuje činnost žaludku a má také pozitivní vliv na nervovou soustavu. Nejen proto je ghí jednou ze základních esencí ajurvédské medicíny. 

Tip: Chcete se pustit do výroby ghí, ale došlo vám máslo? Objednejte si nákup na Dáme market a do 30 minut vám dorazí domů. 

Ghí je také vhodné pro jedince, kteří trpí intolerancí laktózy, během vaření se totiž máslo vyčistí od mléčné bílkoviny. I po přepuštění však obsahuje štědrou porci vitamínů A, D, EK, minerálů nebo omega-3omega-6 mastných kyselin

jak vyrobit ghí

Jak si doma připravit ghí

Kostku nakrájeného másla dejte do hrnce se silným dnem, na středním plameni ji nechte rozpustit a za stálého míchání přiveďte k varu. 

Jakmile začne probublávat, stáhněte plamen na minimum. Máslo je nutné během celé doby přepouštění neustále míchat, aby se nepřipálilo. Po chvilce se na povrchu začne tvořit bílá pěna, lžící nebo malou naběračkou ji pak průběžně odebírejte.

Tip: Sesbíranou pěnu schovejte do uzavíratelné nádoby, hodí se do bramborové kaše či k přípravě sladkých nákypů.

Máslo nechte táhnout tak dlouho, dokud nezíská krásnou zlatavou barvu. Přepouštění kilogramu másla vám zabere zhruba 30 minut. 

Přepuštěné máslo nechte nakonec trochu vychladnout a přes plátýnko ho sceďte do čisté uzavíratelné nádoby ze silného skla nebo keramiky. 

Jak využít ghí v kuchyni

V uzavřené nádobě ve spíži vám ghí vydrží klidně i několik měsíců. V kuchyni pak skvěle zastoupí jakékoliv jiné tuky. Je ideální nejen na pečení a vaření, ale díky vysokému kouřovému bodu, který dosahuje až 250 stupňů, se báječně hodí i na smažení. Použít ho můžete ale také při přípravě domácího pečiva i dezertů. 

Související články

Všechny články

Mléko a jeho alternativy

„Jedno velké latté s mandlovým mlékem, prosím.“ Tuhle větu slýchá obsluha v kavárnách čím dál častěji. Alternativy klasického kravského mléka jsou zkrátka nesmírně populární. Čím to? Počet fanoušků alternativních výživových směrů či veganů přibývá. Také…

Fit recepty + Jak si sestavit vyvážený jídelníček?

Toužíte být ultra fit & slim? Chcete být zdraví a ve formě? Tak je potřeba jít štěstí trochu naproti a uzpůsobit tomu nejen cvičební rozvrh, ale i jídelníček. Jak by mělo vypadat vyvážené jídlo nabušené živinami a co konkrétně si můžete uvařit?

Hygge po česku: Zasloužený povánoční klid a pohoda

Vánoce jsou pryč a spolu s nimi i všechen shon a rodinné povinnosti. Konečně tak nastal čas na zasloužený odpočinek. Co si ho takhle trochu vyšperkovat skandinávským hygge. Zapalte svíčky, a provoňte byt skořicí a pohodou.

Ochutnejte Kolby, kvalitní vína s příběhem

Sklenka dobrého vína k příjemné večeři nebo posezení s přáteli zkrátka neodmyslitelně patří. Při výběru lahve ale často zbytečně sáhneme po zahraničních vínech, aniž bychom si uvědomili, kolik skvělých tuzemských vinařství v Česku a hlavně na Moravě máme. Vinařství Kolby je toho skvělým příkladem!

Další článek