Zeleninové krémy jsou husté, syté a hedvábně jemné. Uvařit a rozmixovat zeleninu navíc zvládnete i po tom nejnáročnějším pracovním dni a ještě za to u stolu sklidíte záplavu pochval.
Dýňová polévka s chilli
Z dýně se dají uvařit spousty dobrot. Slaných, sladkých i pikantních. Všem ale stále vévodí stará dobrá klasika v podobě dýňové polévky. Je jednoduchá, chutná výtečně a díky syté barvě by se dala jíst i očima.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 středně velká cibule
- 500 g dýně hokkaido
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 100 ml smetany ke šlehání
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka chilli vloček
Postup
Ve větším hrnci na másle dosklovata osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem a pod pokličkou uvařte doměkka.
Polévku rozmixujte dohladka, přidejte prolisovaný česnek, smetanu ke šlehání a ještě krátce povařte. Mezitím si na pánvi opražte dýňová semínka, na závěr do polévky přidejte chilli, dosolte podle chuti.
Dýňovou polévku servírujte s kapkou zakysané smetany a praženými semínky.
Tip: Rychlá večeře pro celou rodinu? Objednejte si na Dáme jídlo, na co máte chuť, a dopřejte si porci rodinné pohody navíc.
Mrkvová polévka
K pikantní mrkvové polévce s krásnou barvou a ještě lepší chutí je nejlepší přikusovat pita chléb pokapaný olivovým olejem a opečený dokřupava.
Ingredience
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 kg mrkve
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 1 lžička semínek koriandru
- 100 ml kokosového mléka
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 cm velký kousek čerstvého zázvoru
- olivový olej
- dýňová semínka a čerstvé bylinky na ozdobu
Postup:
Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli s česnekem rovněž oloupejte a nasekejte nadrobno, zázvor nastrouhejte najemno.
Na středním plameni rozehřejte ve větším hrnci olivový olej a dozlatova na něm osmahněte cibuli a česnek. Poté přidejte strouhaný zázvor, opěr krátce zarestujte, přidejte semínka koriandru, římský kmín a muškátový oříšek. Opékejte dvě minuty a poté základ zalijte studeným vývarem. Vařte tak dlouho, dokud mrkev nezměkne, a mezitím si na pánvi opražte dýňová semínka.
Polévku na závěr rozmixujte dohladka, dochuťte solí a přidejte do ní kokosové mléko. Nechte pár minut vařit a poté servírujte zdobené praženými dýňovými semínky a čerstvými bylinkami.
Špenátová polévka s kokosovým mlékem
Máte slabost pro nové chuťové kombinace? Pak si špenátovou polévku s kokosovým mlékem rozhodně zamilujete. Na jaře do ní přidejte klidně hrstku medvědího česneku, na podzim zase česnekové klíčky, které rychlou večeři promění ve vitamínovou bombu.
Ingredience
- 500 g čerstvého špenátu
- ½ většího pórku
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- šťáva z půlky citronu
- 3 brambory
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 200 ml smetany na vaření
- parmazán
- krutonky
Postup
Špenátové listy operte, nechte okapat v cedníku a mezitím si na kolečka nakrájejte pórek. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno.
Ve větším hrnci rozehřejte máslo a pórek s česnekem na něm opečte dozlatova. Přidejte špenát, krátce poduste, poté zakápněte citronovou šťávou, promíchejte a zalijte vývarem. Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostky a přidejte do polévky spolu s muškátovým oříškem.
Vařte pod poklicí 20 minut, rozmixujte tyčovým mixérem dohladka a přimíchejte smetanu. Nechte krátce povařit a servírujte zdobené parmazánem a krutonky.
Tip: Špenátové polévce dodá šmrnc i malá hrst piniových oříšků jako ozdoba.