Buďte šťastnější díky mexickému jídlu

Pestrost mexické kuchyně je fascinující. Lákavě barevná jídla, rozmanité chutě či nekonečné možnosti originálních druhů koření. To přesně je Mexiko. Z mezinárodních kuchyní se řadí k těm nejdietnějším a získává si své oblíbence po celém…

15. 01. 2021

Barbara
Kropáčková

Barbara Kropáčková alias Brambora, kreativní copywriterka s hlavou plnou slov a nápadů. Umí mluvit pozpátku, neví proč a ani co s tím :) Miluje jídlo, psaní a když se to dá skloubit dohromady... ideální kombinace :)

O autorovi

Pestrost mexické kuchyně je fascinující. Lákavě barevná jídla, rozmanité chutě či nekonečné možnosti originálních druhů koření. To přesně je Mexiko. Z mezinárodních kuchyní se řadí k těm nejdietnějším a získává si své oblíbence po celém světě. Tato originální gastronomie je dokonce i na seznamu nehmotných památek UNESCO.

Ne nadarmo se říká, že jíst se má i očima – to zde platí dvojnásob. Pohled na mexická jídla je opravdovým balzámem pro oči a co teprve pro naše chuťové pohárky? Mexická kuchyně je plná zdravé zeleniny, různých druhů mas, luštěnin (hlavně fazolí), limetek, koriandru a také chilli, hodně chilli. Milovníci pálivého jídla si zde přijdou určitě na své. Jídla často obsahují pálivé papričky Jalapeño, které mají v Mexiku i svůj původ.

Tajemství mexického štěstí? 

O Mexičanech se tvrdí, že jsou jedním z nejšťastnějších národů na světě. Víte proč? Důvodem je časté užívání chilli papriček, které obsahují látku kapsaicin. Tento rostlinný alkaloid je zodpovědný za jejich charakteristickou pálivou chuť. V našich chuťových pohárcích aktivuje senzory bolesti a v návaznosti na to, naše tělo začne produkovat endorfiny – neboli hormony štěstí. Pro tělo i psychiku jsou tyto hormony velmi důležité, jelikož jsou zdrojem dobré nálady a ulevují nám zároveň od nepříjemných bolestí. Jinak řečeno – mexické jídlo prospívá našemu zdraví! 🙂

Pokud chcete hýřit štěstím a dobrou náladou i vy, ale do Mexika teď zrovna cestu nemáte – můžete si u nás to pravé mexické jídlo objednat hned z několika restaurací po celé republice. Ale upozorňujeme vás předem – objednání může být velmi návykové!

Národní poklad z kukuřice!

Za národní poklad mexické kuchyně je považována tortilla. Jedná se o kukuřičnou (či pšeničnou) placku z nekynutého těsta, kterou Mexičané konzumují místo chleba. Tortilla je základem pro další typická jídla mexické kuchyně jako třeba: tacos, burrito, quesadillas nebo velmi oblíbený snack – nachos. 

Pokud si budete chtít některou z výše zmíněných mexických tortillových dobrot připravit doma, začněte od úplného základu a připravte si svou vlastní domácí tortillu. Dá se sice v obchodě koupit už hotová, ale její příprava je velmi jednoduchá. Stačí 5 základních ingrediencí: mouka, olivový olej, voda, sůl a kypřící prášek. Dále pak pár minut vašeho času a úspěch je zaručený. Domácí tortilly jsou od kupovaných neporovnatelně chutnější a navíc neobsahují žádné zbytečné konzervanty. Takže směle do toho! 

Tortilla hotová, co dále?

Tacos

Pokud hotovou tortillu naplníte třeba směsí z masa, zeleniny, avokáda a koriandru, zakápnete limetkou, přehněte napůl a s trochou cviku sníte – máte geniální tacos! Fantazii se meze nekladou a náplně se dají různě kombinovat. Stejně tak si geniální tacos můžete objednat i z pražské restaurace  Las Adelitas👇🏼 I restaurace Los Capolitos vám doveze porci Mexika až domů, a to hned v několika městech. Pokud byste preferovali veganskou verzi s falafelem, v brněnské restauraci Hermanos La Cocina Mexicana vám ji jistě připraví s láskou.

Quesadilla

Co si budeme povídat – se zapečeným sýrem chutná všechno skvěle. Takže když do směsi přidáte ještě nastrouhaný sýr, placku přeložíte napůl a zapečete na pánvi – máte  quesadillu. 

Lze podávat s jednoduchou omáčkou ze zakysané smetany, trochou bylinek, soli, a česneku. Nebo se trošku odvažte a udělejte si rovnou nějakou pálivější rajčatovou salsu. Dostali jste chuť, ale nechce se vám zrovna strouhat sýr? Výbornou quesadillu vám můžeme samozřejmě dovézt i my!  Například restaurace Cantina nabízí velmi oblíbenou verzi se špenátem a kuřecím masem. Z Café Frida si pak můžete objednat verzi třeba s trhaným masem👇🏼

Burrito

Praktické mexické jídlo, které si můžete připravit jako svačinu do práce či na výlet, je určitě burrito – jedná se opět o směs, která je zabalená v tortille se zahnutými konci tak, aby jídlo zachovalo své aroma a bylo chutné i jako svačinka na později. Z restaurace Chile y Limón  si můžete objednat například plněné vepřovým masem, fazolovou pastou, rýží sýrem, guacamole a pico de gallo👇🏼. Nabízí však i verzi s kuřecím masem, hovězím a nebo vege.

Burrito si lze vychutnat i ve verzi bez kukuřičné placky – tzv. burrito bowl, které nabízí například restaurace Mamacita, která má několik poboček v Praze a jednu v Brně. Expandovat bude však i do ostatních koutů republiky, takže pokud k vám zatím nedovážíme, tak nezoufejte  – snad to brzy napravíme.

Verze burrita bez tortilly vás úplně neoslovila? Nevadí, máme pro vás další burrito tip! Co takhle smažené burrito? Zvučný název Chimichanga už sám napovídá, že tohle jídlo bude opravdová lambáda. Přesvědčit se o tom můžete hned díky pardubické restauraci Tijuana – Fresh Mexican Grill, kde si můžete vybrat hned ze dvou variant a to vepřové a kuřecí.

Quesaritos

Z restaurace Hola Burrito, která se nachází v Českých Budějovicích si můžete objednat takzvané Quesaritos, což už název trochu napovídá, zní jako geniální spojení právě burrita s quesadillou. Můžete si vybrat hned z několik variant a to: kuřecí, vepřové, hovězí či vegetariánské. Tak co, vybrali byste si?

Nachos

Máte rádi, když to křupe? My taky! Skvěle křupavé nachos, což jsou pečené kousky tortill s různými druhy mas, omáček a dalších přísad si můžete objednat například z restaurace Mexicali Mercado a nebo přes Manifesto z restaurace Alebrijes Cocina Mexicana 👇🏼

Mexického jídla není nikdy dost 🙂 Budeme rádi, pokud si z mexické kuchyně zkusíte sami něco uvařit, a nebo si díky Dáme jídlo můžete objednat jídlo až k vám domů.  Mít spokojené zákazníky je pro nás to nejdůležitější. A jak jsme již zmínili výše – mexické jídlo nás prý šťastnějšími dělá. Jak jinak se o tom přesvědčit, než to zkusit? 🙂

Související články

Všechny články

Trhané maso: Klasika, která vás nepřestane bavit

Trhané maso je klasika, se kterou se setkáte snad v každé světové kuchyni. Je šťavnaté, měkké a nadmíru chutné. Základní postup jeho přípravy je přitom velice jednoduchý, a jakmile si ho osvojíte, otevřou se vám dveře ke stovkám receptů. Ať už máte chuť na něco ryze mexického, čínského, nebo českého, trhané maso se dá upravit prakticky jakkoliv.

Koprová omáčka 3× jinak

Milujete tradiční českou koprovku? Pak z následujících třech receptů budete naprosto unešení. PS: Máme pro vás i veganskou variantu téhle delikátní pochoutky.

Tofu aneb Surovina, kterou ocení nejen vegetariáni

Byť se někomu může zdát, že tofu je trochu nuda, za mě má naopak skvělý potenciál k experimentování. Bílé tofu je chuťově velmi jemné a skvěle se přizpůsobí chuti ostatních surovin. Od polévek, přes pomazánky a hlavní jídla až k veganským dezertům, tofu můžete využít téměř kdekoliv. A v tom spočívá jeho velké kouzlo!

Čínský zázrak jménem wok

Rychlost, univerzálnost a nádech exotiky – to je wok. Osvojte si vaření v tomto geniálním kuchyňském náčiní, objevte kouzlo Asie a posuňte své kuchařské schopnosti opět o kousek dál.

Další článek