Hygge v kuchyni: Skořicové šneky a další dobroty ze Skandinávie

Zpříjemněte si mrazivé dny a připravte si doma proslulé skandinávské dobroty. Nejčastěji jsou z kynutého těsta, ochucené kardamomem a podávané s dobrou kávou. Inspirujte se našimi recepty a upečte si něco dobrého na zub. 

20. 01. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Když žijete na severu Evropy, venku bývá často ponuro a sychravo. Navzdory tomu se skandinávské národy umisťují na předních příčkách žebříčků nejšťastnějších lidí na světě. A svůj podíl na tom mají i jejich proslulé dobroty. Ty jsou nejčastěji z kynutého těsta, ochucené kardamomem a podávané s dobrou kávou. Inspirujte se našimi recepty a upečte si něco dobrého na zub. 

Kanelbullar – Švédský národní poklad

Skořicové šneky jsou neodmyslitelnou součástí fiky“ neboli pauzy na kávu. Obrat fika se mimochodem ve Švédsku používá už od 19. století a vznikl jednoduše převrácením slabik ve slově  kaffi“ neboli káva. A s tímto novým výrazem se zrodil i nový společenský zvyk. Krátké setkání s přáteli, během kterého si dají kávu a něco dobrého na zub, nejčastěji právě kanelbullary. 

Tip: Vychutnejte si „fiky“ s přáteli v pohodlí domova a nechte si dovézt vaší oblíbenou kávu a něco dobrého od Dáme jídlo

Ingredience na těsto

  • 20 g čerstvého droždí
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • 80 g změklého másla

Ingredience na náplň

  • 120 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 10 g mleté skořice

Postup 

Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem a cukrem a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse metličkou promíchejte mouku, máslo, kardamom a sůl. Do této směsi pak vlijte mléko se vzešlým droždím, přidejte vejce a začněte zpracovávat těsto. Rukama nebo v robotu těsto hněťte, dokud nebude krásně hladké a pružné. Poté nechte těsto hodinu kynout na teplém místě

Mezitím utřete cukr se skořicí na náplň. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát,  potřete ho skořicovým máslem a následně ho podélně srolujte. Vznikne vám váleček, který pak nakrájejte na zhruba 2 až 4 cm široké špalíčky. 

Kousky pokládejte řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte podruhé vykynout, tentokrát už šnekům bude stačit jen 20 minut. V mezičase si rozehřejte troubu na 180 stupňů. V troubě pak šneky pečte 20 minut, dokud nezezlátnou. 

Tip: Když jednotlivé kousky zlehka zmáčknete a na plech dáte nastojato, upečete finskou obměnu této skořicové dobroty – korvapuusti.

Skoleboller – Norské buchty s vanilkovým krémem

Tak jako Švédové milují skořicové šneky, Norové mají nejraději ke kávě boller“ neboli buchty.  V doslovném překladu  skoleboller“ znamená školní buchty, protože se často dávají dětem do školy. 

Ingredience na těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • 1½  lžičky mletého kardamomu
  • špetka soli
  • 75 g másla

Ingredience na vanilkový krém

  • 2 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1½ lžičky kukuřičného škrobu
  • vanilkový lusk
  • 125 ml mléka
  • 2 lžíce másla

Postup 

Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem, přikryjte a nechte vzejít kvásek. Mouku, cukr, kardamom a sůl nasypte do mísy a promíchejte metlou. Do suché směsi přidejte kvásek a zapracujte máslo i vejce. Po pár minutách hnětení by vám mělo vzniknout hladké a pružné těsto, které pak nechte hodinu kynout na teplém místě. 

V mezičase si připravte krém. Z vanilkového lusku vyškrábejte špičkou nože semínka. Mléko nalijte do rendlíku, vhoďte do něj semínka i vanilkový lusk a přiveďte pomalu k varu. Poté rendlík stáhněte z plotny a z mléka vyndejte lusk. Žloutky rozšlehejte s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a do žloutkové směsi zašlehejte mléko. 

Směs přelijte do rendlíku a na středním plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Krém vám začne pomalu houstnout, pokračujte v míchání, dokud nebude mít pudinkovou konzistenci. Nakonec do krému přidejte 2 lžíce másla a dejte ho stranou. 

Předehřejte troubu na 180 stupňů

Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj válec, ten rozkrájejte na 12 stejně velkých bochánků a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kousku udělejte dlaní důlek a ten naplňte vanilkovým krémem. 

Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, dokud buchty nezezlátnou. Před podáváním je pocukrujte. 

Munkit – Nadýchané koblihy po finsku

Munkit se ve Finsku připravují tradičně na Valpuržinu noc, což je skandinávská obměna našeho pálení čarodějnic. Munkit jsou takoví vzdálení příbuzní českých koblih a amerických donutů, liší se ale chutí, které nechybí špetka kardamomu. 

Ingredience 

  • 25 čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g moučkového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 litr rostlinného oleje (na smažení)
  • skořicový cukr na obalení

Postup 

Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte lžičku moučkového cukru. Míchejte, dokud se vše nerozpustí, zakryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek. Obvykle to trvá zhruba 10 minut

Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přisypte zbytek cukru a vylijte mléko se vzešlým kváskem. Těsto důkladně hněťte několik minut, poté přidejte rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, kardamom, sůl a vejce. Všechny ingredience pečlivě hněťte vařečkou, dokud vám pod rukama nevznikne pružnétrochu lepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte hodinu kynout. 

Pracovní plochu poprašte moukou, vyklopte na ni vykynuté těsto a vyválejte z něj zhruba 2 cm silný plát. Z toho pak vykrájejte stejně velká kolečka, skvěle vám k tomu poslouží hrdlo sklenice. Rolováním vytvořte váleček a oba jeho konce spojte, abyste získali kruhový tvar. Všechny kroužky pak narovnejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout. 

Do většího kastrolu nalijte olej, nechte ho rozehřát a ponořte do něj první finský koblížek. Pokud se začne okamžitě smažit, můžete do oleje přidat další kousky. Munkit musí během smažení v oleji plavat a nedotýkat se dna. Smažte je dvě minuty z každé strany dozlatova. Pak je nechte okapat na papírové utěrce a nakonec je obalte skořicovým cukrem.

Brunsviger – Sváteční snídaně po dánsku

Fyn je ostrov, který leží v samotném srdci Dánska. Byl domovem Christiana Andersena a zrodil se tam také  brunsviger“ – lahodný kynutý koláč s bohatou náplní z másla, cukru a kardamomu. Tradičně se podává k snídani nebo odpolední kávě, ideálně ještě teplý. 

Ingredience na těsto

  • 25 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 40 g moučkového cukru
  • 1½ lžičky mletého kardamomu
  • 100 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky soli

Ingredience na polevu

  • 175 g změklého másla
  • 220 g třtinového cukru
  • 4 lžíce zlatého sirupu
  • 1 lžíce mletého kardamomu

Postup

Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem a cukrem a nechte vzejít kvásek. V míse zatím metličkou promíchejte mouku, máslo, kardamom a sůl. Do této směsi pak vlijte mléko se vzešlým droždím, přidejte vejce a začněte zpracovávat těsto. Rukama nebo v robotu těsto hněťte, dokud nebude krásně hladké a pružné. Poté nechte těsto hodinu kynout na teplém místě. 

Mezitím si připravte polevu. Jednoduše smíchejte všechny ingredience, výsledkem by měla být řidší a snadno roztíratelná směs. 

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, jemně ho prohněťte a rozválejte na 5 cm tlustý plát. Ten pak dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem a prsty do něj vytvořte několik důlků. Čím hlubší je uděláte, tím více polevy v nich bude. 

Nakonec těsto polijte polevou, pekáč přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Koláč pečte zhruba 20 až 30 minut. Že je hotový, poznáte jednoduše podle testu se špejlí. 

Související články

Všechny články

Světová kuchyně 10× jinak: Co rozhodně ochutnat, až budete na cestách?

Jaká jsou tradiční i méně známá jídla v jiných zemích? Mrkněte na dobroty, které si pravidelně vychutnávají lidé v Německu, Anglii nebo třeba v Belgii.

Recept na nakládaný hermelín, domácí vaječný likér a další jedlé dárky

Vánoce se nezadržitelně blíží a spolu s nimi i vymýšlení nápadů na dárky. Co kdybyste letos nic nekupovali a pustili se do výroby vlastních dárků? Ty přece dle známého českého filmu Pelíšky udělají největší radost. A nebojte, nebudete muset nic vyřezávat, stříhat ani lepit. Dárky jednoduše připravíte v kuchyni. Jaké jedlé dárky můžete připravit?

Žemlovka: Recept jako od babičky

Někteří ji milují, jiní ji mají spojenou se školní jídelnou, ve které se jí raději vyhýbali obloukem. Řeč je o sladké a jablky ovoněné žemlovce. Jak upéct dokonale křupavou žemlovku, která si získá srdce i těch nejzarytějších odpůrců tohoto tradičního pokrmu?

Proč je solodate, neboli rande sama se sebou, potřeba a jak si ho užít

Přichází jaro a s ním spojené randění. Že nemáte s kým randit? Nevadí, pozvěte na rande jednoduše sebe a užijte si ho podle vašich představ.

Další článek