Když žijete na severu Evropy, venku bývá často ponuro a sychravo. Navzdory tomu se skandinávské národy umisťují na předních příčkách žebříčků nejšťastnějších lidí na světě. A svůj podíl na tom mají i jejich proslulé dobroty. Ty jsou nejčastěji z kynutého těsta, ochucené kardamomem a podávané s dobrou kávou. Inspirujte se našimi recepty a upečte si něco dobrého na zub.
Kanelbullar – Švédský národní poklad
Skořicové šneky jsou neodmyslitelnou součástí „fiky“ neboli pauzy na kávu. Obrat fika se mimochodem ve Švédsku používá už od 19. století a vznikl jednoduše převrácením slabik ve slově „kaffi“ neboli káva. A s tímto novým výrazem se zrodil i nový společenský zvyk. Krátké setkání s přáteli, během kterého si dají kávu a něco dobrého na zub, nejčastěji právě kanelbullary.
Tip: Vychutnejte si „fiky“ s přáteli v pohodlí domova a nechte si dovézt vaší oblíbenou kávu a něco dobrého od Dáme jídlo.
Ingredience na těsto
- 20 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1 lžička mletého kardamomu
- 200 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 80 g změklého másla
Ingredience na náplň
- 120 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 10 g mleté skořice
Postup
Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem a cukrem a nechte vzejít kvásek. Mezitím v míse metličkou promíchejte mouku, máslo, kardamom a sůl. Do této směsi pak vlijte mléko se vzešlým droždím, přidejte vejce a začněte zpracovávat těsto. Rukama nebo v robotu těsto hněťte, dokud nebude krásně hladké a pružné. Poté nechte těsto hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím utřete cukr se skořicí na náplň. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát, potřete ho skořicovým máslem a následně ho podélně srolujte. Vznikne vám váleček, který pak nakrájejte na zhruba 2 až 4 cm široké špalíčky.
Kousky pokládejte řezem nahoru na plech vyložený pečicím papírem. Plech přikryjte utěrkou a nechte podruhé vykynout, tentokrát už šnekům bude stačit jen 20 minut. V mezičase si rozehřejte troubu na 180 stupňů. V troubě pak šneky pečte 20 minut, dokud nezezlátnou.
Tip: Když jednotlivé kousky zlehka zmáčknete a na plech dáte nastojato, upečete finskou obměnu této skořicové dobroty – korvapuusti.
Skoleboller – Norské buchty s vanilkovým krémem
Tak jako Švédové milují skořicové šneky, Norové mají nejraději ke kávě „boller“ neboli buchty. V doslovném překladu „skoleboller“ znamená školní buchty, protože se často dávají dětem do školy.
Ingredience na těsto
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 40 g cukru
- 1½ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- 75 g másla
Ingredience na vanilkový krém
- 2 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1½ lžičky kukuřičného škrobu
- vanilkový lusk
- 125 ml mléka
- 2 lžíce másla
Postup
Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem, přikryjte a nechte vzejít kvásek. Mouku, cukr, kardamom a sůl nasypte do mísy a promíchejte metlou. Do suché směsi přidejte kvásek a zapracujte máslo i vejce. Po pár minutách hnětení by vám mělo vzniknout hladké a pružné těsto, které pak nechte hodinu kynout na teplém místě.
V mezičase si připravte krém. Z vanilkového lusku vyškrábejte špičkou nože semínka. Mléko nalijte do rendlíku, vhoďte do něj semínka i vanilkový lusk a přiveďte pomalu k varu. Poté rendlík stáhněte z plotny a z mléka vyndejte lusk. Žloutky rozšlehejte s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a do žloutkové směsi zašlehejte mléko.
Směs přelijte do rendlíku a na středním plamenu a za stálého míchání ji přiveďte k varu. Krém vám začne pomalu houstnout, pokračujte v míchání, dokud nebude mít pudinkovou konzistenci. Nakonec do krému přidejte 2 lžíce másla a dejte ho stranou.
Předehřejte troubu na 180 stupňů.
Vykynuté těsto si vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, vytvarujte z něj válec, ten rozkrájejte na 12 stejně velkých bochánků a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každého kousku udělejte dlaní důlek a ten naplňte vanilkovým krémem.
Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut, dokud buchty nezezlátnou. Před podáváním je pocukrujte.
Munkit – Nadýchané koblihy po finsku
Munkit se ve Finsku připravují tradičně na Valpuržinu noc, což je skandinávská obměna našeho pálení čarodějnic. Munkit jsou takoví vzdálení příbuzní českých koblih a amerických donutů, liší se ale chutí, které nechybí špetka kardamomu.
Ingredience
- 25 čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 30 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého kardamomu
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 litr rostlinného oleje (na smažení)
- skořicový cukr na obalení
Postup
Droždí rozdrobte do vlažného mléka a přidejte lžičku moučkového cukru. Míchejte, dokud se vše nerozpustí, zakryjte čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek. Obvykle to trvá zhruba 10 minut.
Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přisypte zbytek cukru a vylijte mléko se vzešlým kváskem. Těsto důkladně hněťte několik minut, poté přidejte rozpuštěné máslo, citronovou šťávu, kardamom, sůl a vejce. Všechny ingredience pečlivě hněťte vařečkou, dokud vám pod rukama nevznikne pružné a trochu lepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte hodinu kynout.
Pracovní plochu poprašte moukou, vyklopte na ni vykynuté těsto a vyválejte z něj zhruba 2 cm silný plát. Z toho pak vykrájejte stejně velká kolečka, skvěle vám k tomu poslouží hrdlo sklenice. Rolováním vytvořte váleček a oba jeho konce spojte, abyste získali kruhový tvar. Všechny kroužky pak narovnejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
Do většího kastrolu nalijte olej, nechte ho rozehřát a ponořte do něj první finský koblížek. Pokud se začne okamžitě smažit, můžete do oleje přidat další kousky. Munkit musí během smažení v oleji plavat a nedotýkat se dna. Smažte je dvě minuty z každé strany dozlatova. Pak je nechte okapat na papírové utěrce a nakonec je obalte skořicovým cukrem.
Brunsviger – Sváteční snídaně po dánsku
Fyn je ostrov, který leží v samotném srdci Dánska. Byl domovem Christiana Andersena a zrodil se tam také „brunsviger“ – lahodný kynutý koláč s bohatou náplní z másla, cukru a kardamomu. Tradičně se podává k snídani nebo odpolední kávě, ideálně ještě teplý.
Ingredience na těsto
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 40 g moučkového cukru
- 1½ lžičky mletého kardamomu
- 100 g změklého másla
- 1 žloutek
- ½ lžičky soli
Ingredience na polevu
- 175 g změklého másla
- 220 g třtinového cukru
- 4 lžíce zlatého sirupu
- 1 lžíce mletého kardamomu
Postup
Droždí rozdrobte do hrnku s vlažným mlékem a cukrem a nechte vzejít kvásek. V míse zatím metličkou promíchejte mouku, máslo, kardamom a sůl. Do této směsi pak vlijte mléko se vzešlým droždím, přidejte vejce a začněte zpracovávat těsto. Rukama nebo v robotu těsto hněťte, dokud nebude krásně hladké a pružné. Poté nechte těsto hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte polevu. Jednoduše smíchejte všechny ingredience, výsledkem by měla být řidší a snadno roztíratelná směs.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, jemně ho prohněťte a rozválejte na 5 cm tlustý plát. Ten pak dejte do pekáče vyloženého pečicím papírem a prsty do něj vytvořte několik důlků. Čím hlubší je uděláte, tím více polevy v nich bude.
Nakonec těsto polijte polevou, pekáč přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů.
Koláč pečte zhruba 20 až 30 minut. Že je hotový, poznáte jednoduše podle testu se špejlí.