Záleží vám na tom, abyste se vy i vaše rodina stravovali zdravě a tak si každý večer dáváte k večeři lehké saláty? Nebo jste zastánci pořádných teplých večeří? O tom, kolik porcí denně sníst a jestli jíst večer teplé jídlo nebo jen studené, se vedou stále spory. Odpověď ale nikdy nebude univerzální, protože každému vyhovuje něco jiného. Přečtěte si pro a proti teplé i studené večeře.
Teplá večeře nemá žádné živiny
V souvislosti s vařeným jídlem se často mluví o tom, že se tímto způsobem z jídla zbytečně ztrácejí cenné látky. I proto vznikla mimo jiné raw dieta založená pouze na syrových surovinách upravených maximálně do teploty 45 stupňů Celsia. Nic ale není černobílé. Pokud potraviny upravíme šetrně a bez nadměrného dochucování, můžeme v jídle stále zachovat maximum přirozených živin a dokonce i některé navíc. Například u rajčat při tepelné úpravě stoupá množství látky lykopen, která má protirakovinotvorné účinky.
Jak tedy připravit teplou večeři, aby byla zdravá?
- Pečením bez oleje nebo s minimálním množstvím oleje
- Dušením
- Vařením v páře
- Krátkým ohřátím v mikrovlnce
Chce to trochu cviku, ale těmito způsoby zvládnete chutně upravit prakticky všechny druhy potravin.
Tip: Nebojte se využít k večeři recepty na oběd nebo dokonce na snídani. Taková ovesná kaše naslano se zeleným hráškem či houbami může být příjemnou změnou.
Výhody teplé večeře
- Větší pocit zasycení
- Zahřeje
- Může být snazší na trávení
Salát je nestravitelný
To, že tělu trvá déle zpracovat syrovou zeleninu, je pravda. Samotná tato informace ale neznamená nic špatného. Důležité je, jak se cítíte vy. Někomu ze syrového salátu může být na večer těžko, jinému to může naopak vyhovovat. Proto je důležité to zkoušet a zjistit, jak tělo reaguje na určité typy potravin a jejich zpracování.
Mnoho lidí namítne, že mísa salátu nikoho nezasytí a už vůbec neposkytne ty správné živiny. To tak samozřejmě může být, když se člověk odbyde a každý večer si připravuje to samé. Salát ale nejsou jen zelené listy, rajčata a paprika. Pokud do něj přidáte kousky sýra, tofu, luštěniny, citrusy, vařené vejce nebo i kousky masa, budete mít vše, co vaše tělo potřebuje a věřte, že se budete cítit plní.
Jak připravit vyvážený a lehce stravitelný salát?
- Večeře, stejně jako oběd, by měla obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a zdravých tuků
- Pokud používáte luštěniny, nezapomeňte je předem namočit a vařit se špetkou jedlé sody, budou tak stravitelnější
- Salát můžete nakombinovat z části syrové zeleniny a část lehce opéct v troubě
- V salátech střídejte maso, sýry, vejce, sojové náhražky i oleje – dnes najdete celou řadu olejů s různými vlastnostmi a poměry nenasycených mastných kyselin
Výhody studené večeře
- Rychlá na přípravu
- Lehká
- Variabilní
Obě varianty, tedy teplá i studená, večeře, jsou dobré, pokud jsou správně připravené. Nedá se proto tvrdit, že jedno je lepší než druhé. Příprava jídla by se měla odvíjet od sezóny a od toho, jak se cítíte vy sami. Teplá jídla vám pomohou v zimě, kdy člověk potřebuje zahřát a má potřebu se víc zasytit, na druhou stranu v létě mnohdy ani hlad není a večeře tak postačí jen lehká. A pokud při její přípravě budete vycházet z lokálních surovin a z toho, co momentálně roste ve vašem okolí, zajistíte si přirozeně pestrý jídelníček.