Studená nebo teplá večeře?

Záleží vám na tom, abyste se vy i vaše rodina stravovali zdravě a tak si každý večer dáváte k večeři lehké saláty? Nebo jste zastánci pořádných teplých večeří? O tom, kolik porcí denně sníst a jestli jíst večer teplé jídlo nebo jen studené, se vedou stále spory. Odpověď ale nikdy nebude univerzální, protože každému vyhovuje něco jiného. Přečtěte si pro a proti teplé i studené večeře.

30. 05. 2019

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Záleží vám na tom, abyste se vy i vaše rodina stravovali zdravě a tak si každý večer dáváte k večeři lehké saláty? Nebo jste zastánci pořádných teplých večeří? O tom, kolik porcí denně sníst a jestli jíst večer teplé jídlo nebo jen studené, se vedou stále spory. Odpověď ale nikdy nebude univerzální, protože každému vyhovuje něco jiného. Přečtěte si pro a proti teplé i studené večeře.

Teplá večeře nemá žádné živiny

V souvislosti s vařeným jídlem se často mluví o tom, že se tímto způsobem z jídla zbytečně ztrácejí cenné látky. I proto vznikla mimo jiné raw dieta založená pouze na syrových surovinách upravených maximálně do teploty 45 stupňů Celsia. Nic ale není černobílé. Pokud potraviny upravíme šetrně a bez nadměrného dochucování, můžeme v jídle stále zachovat maximum přirozených živin a dokonce i některé navíc. Například u rajčat při tepelné úpravě stoupá množství látky lykopen, která má protirakovinotvorné účinky.

Jak tedy připravit teplou večeři, aby byla zdravá?

  • Pečením bez oleje nebo s minimálním množstvím oleje
  • Dušením
  • Vařením v páře
  • Krátkým ohřátím v mikrovlnce

Chce to trochu cviku, ale těmito způsoby zvládnete chutně upravit prakticky všechny druhy potravin.

Tip: Nebojte se využít k večeři recepty na oběd nebo dokonce na snídani. Taková ovesná kaše naslano se zeleným hráškem či houbami může být příjemnou změnou.

Výhody teplé večeře

  • Větší pocit zasycení
  • Zahřeje
  • Může být snazší na trávení

Vegetables

Salát je nestravitelný

To, že tělu trvá déle zpracovat syrovou zeleninu, je pravda. Samotná tato informace ale neznamená nic špatného. Důležité je, jak se cítíte vy. Někomu ze syrového salátu může být na večer těžko, jinému to může naopak vyhovovat. Proto je důležité to zkoušet a zjistit, jak tělo reaguje na určité typy potravin a jejich zpracování.

Mnoho lidí namítne, že mísa salátu nikoho nezasytí a už vůbec neposkytne ty správné živiny. To tak samozřejmě může být, když se člověk odbyde a každý večer si připravuje to samé. Salát ale nejsou jen zelené listy, rajčata a paprika. Pokud do něj přidáte kousky sýra, tofu, luštěniny, citrusy, vařené vejce nebo i kousky masa, budete mít vše, co vaše tělo potřebuje a věřte, že se budete cítit plní.

Jak připravit vyvážený a lehce stravitelný salát?

  • Večeře, stejně jako oběd, by měla obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a zdravých tuků
  • Pokud používáte luštěniny, nezapomeňte je předem namočit a vařit se špetkou jedlé sody, budou tak stravitelnější
  • Salát můžete nakombinovat z části syrové zeleniny a část lehce opéct v troubě
  • V salátech střídejte maso, sýry, vejce, sojové náhražky i oleje – dnes najdete celou řadu olejů s různými vlastnostmi a poměry nenasycených mastných kyselin

Výhody studené večeře

  • Rychlá na přípravu
  • Lehká
  • Variabilní

Obě varianty, tedy teplá i studená, večeře, jsou dobré, pokud jsou správně připravené. Nedá se proto tvrdit, že jedno je lepší než druhé. Příprava jídla by se měla odvíjet od sezóny a od toho, jak se cítíte vy sami. Teplá jídla vám pomohou v zimě, kdy člověk potřebuje zahřát a má potřebu se víc zasytit, na druhou stranu v létě mnohdy ani hlad není a večeře tak postačí jen lehká. A pokud při její přípravě budete vycházet z lokálních surovin a z toho, co momentálně roste ve vašem okolí, zajistíte si přirozeně pestrý jídelníček.

Související články

Všechny články

Špenát: Zapomenutá superpotravina

Víte, že špenát se podával na stůl už ve starověké Persii? Ve středověku se přes Arábii dostal do Španělska a odtud se spletitými cestami rozšířil na talíře po celé Evropě. Když se například…

Zdravá snídaně je základ dne. Víte, co v ní nesmí chybět?

Dobrá snídaně vám dodá energii až do oběda, aniž byste se cítili přesycení a unavení. Dochází vám nápady, co k snídani, anebo si chcete ověřit, že snídáte správně? Zjistěte, co by ve snídani nemělo chybět i nechte se inspirovat našimi tipy na zdravý začátek dne. 

Chcete se levně najíst? Tipy na levná a dobrá jídla, která zasytí

Ceny v restauracích a kavárnách v posledních letech výrazně vzrostly. Především do hlavního města se dostává mnoho zahraničních trendů, výběrová káva, nové postupy její úpravy i exotická jídla, a najít tak tradiční menu do 89 korun, na které jsme ještě před nedávnou dobou byli zvyklí, je jako najít svatý grál. Dali jsme si tu práci proto za vás a nabízíme vám tipy na jídlo, za které nezaplatíte víc než 100 korun.

Šéfkuchař Salt Bae: Posolil steak a dobyl svět

Zručný řezník, špičkový šéfkuchař a restauratér první velikosti. Turecký rodák Nusret Gökçe dnes patří k největším hvězdám na gastronomické scéně a je živoucím důkazem toho, že se díky sociálním sítím můžete stát celebritou doslova přes noc. 

Další článek