Legenda o šampaňském
Říká se, že šumivé víno vynalezl mnich Dom Pérignon z Epernay ve francouzském regionu Champagne. Aby vylepšil chuť trpkého vína z místního vinohradu, nasypal do lahví trošku cukru. Díky tomu v nich zcela neplánovaně proběhla druhá fáze kvašení a nejslavnější nápoj byl na světě. Kromě cukru se dnes do vína přidávají ještě kvasinky a další složky, které odstraní zákal. Sektem se pak naplní lahve se speciálním dnem a nápoj se nechá kvasit ve sklepení několik měsíců až roků. Šumivým vínům vyrobeným v oblasti Champagne se říká šampaňské, vína z ostatních oblastí musí nést označení sekt.
Jak vybrat dobrý sekt
Víte, jaký je rozdíl mezi levnějšími a dražšími šumivými víny? Ve způsobu, kterým do nich výrobci vpravují bublinky. Šumivá vína za pár korun kvasí ve velkovýrobních továrních tancích, ty lepší sekty pak kvasí už přímo v lahvích. Za sekt nemusíte utratit stovky korun, při výběru šumivého vína je důležité si pohlídat, že víno kvasilo takzvanou klasickou metodou (classique), nikoliv v tanku. Podstatné je také perlení, dobrá šumivá vína mají jemné, intenzivní bublinky, zatímco ta nekvalitní rychle vyprchají.
Tip: Dobré pití se neobejde bez dobrého jídla. Hoďte na silvestra vaření za hlavu a nechte si od Dáme jídlo dovézt vše, na co máte chuť.
Brut, doux, nebo demi sec?
Pokud neumíte francouzsky, možná jsou pro vás názvy na etiketách šumivých vín velkou neznámou. Označení brut se používá pro suchá šumivá vína, která se mimochodem skvěle hodí k rybám. Zlatým středem mezi sekty je demi sec – polosladké a polosuché víno. Dáváte-li přednost sladším vínům, pak je pro vás doux volbou číslo jedna.
Všechny typy šumivého vína dnes snadno seženete i v nealkoholické verzi. Ta se vyrábějí stejnou metodou jako klasické sekty s tím rozdílem, že po kvašení následuje ještě dealkoholizace, během níž sekt ze sektu zmizí nejen alkohol, ale také vysoké množství kalorií. Chuť, perlení i vůně přitom zůstanou stejné.
Tipy pro skvělý přípitek
- Při otevírání sektu držte láhev v ubrousku nebo utěrce v úhlu 45 stupňů. Opatrně jí otáčejte a korek přitom držte druhou rukou, během chvilky se uvolní.
- Sekt musí být perfektně vychlazený, optimálně na 8 stupňů.
- Sklenice na šampaňské mohou být buď široké, nebo vysoké a se štíhlým kalichem, ve kterém se krásně rozvine aroma sektu.
- Sklenice naplňte sektem jen do třetiny.
Tipy na koktejly s bublinkami
Namíchali jsme pro vás špetku inspirace na ty nejlepší koktejly, ve kterých hraje šumivé víno hlavní roli.
Malinová mimosa
V Americe se sice mimosa míchá zásadně z pomerančového džusu, jakmile ale ochutnáte její malinovou variantu, jinou už chtít nebudete.
Ingredience na 1 koktejl
- 25 g malin
- 100 ml sektu
- pár kapek citronové šťávy
- ½ lžičky moučkového cukru
Postup
Maliny rozmixujte s cukrem, směs rozdělte do vysokých sklenic na šampaňské, zakápněte citronovou šťávou a dolijte vychlazeným sektem.
Bellini
Lahodný koktejl je původem z Benátek, v Itálii jej rád popíjel dokonce i proslulý milovník dobrého pití Ernest Hemingway.
Ingredience na 1 koktejl
- 100 ml prosecca
- 50 ml broskvového pyré nebo kvalitního broskvového džusu
Tip: Jak připravit broskvové pyré? Broskve nařízněte a na minutu je vložte do vroucí vody. Poté zchlaďte v misce s ledovou vodou, stáhněte slupku, odstraňte pecku a rozmixujte do hladka.
Postup
Pyré dejte do jedné třetiny sklenice na šampaňské a dolijte proseccem. Ozdobte půlměsíčkem broskve a podávejte.
Jahodový sorbet se sektem
Jahody a sekt spolu tvoří dokonalý pár. Osvěžující koktejl ze sorbetu a šumivého vína se perfektně hodí na poslední den v roce, nicméně příjemně vás osvěží po celý rok.
Ingredience na 1 koktejl
- 1 kopeček jahodového sorbetu
- 100 ml sektu
Postup
Do široké sklenice na šampaňské dejte jeden kopeček sorbetu a zalijte jej vychlazeným sektem. Na ozdobení můžete použít lístky máty.