Vánoční recepty, se kterými na Štědrý večer zazáříte

Kapr a bramborový salát patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky. Moc dobře víme, že rodinnému receptu na bramborový salát se žádný jiný nevyrovná, pokud ale chcete letos servírovat trochu jiné vánoční menu, máme pro vás odlehčenou štědrovečerní inspiraci na největší hostinu v celém roce. 

20. 12. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Kapr a bramborový salát patří k Vánocům stejně jako stromeček a dárky. Moc dobře víme, že rodinnému receptu na bramborový salát se žádný jiný nevyrovná, pokud ale chcete letos servírovat trochu jiné vánoční menu, máme pro vás odlehčenou štědrovečerní inspiraci na největší hostinu v celém roce. 

Sváteční hrachovka

Hrachovka odjakživa patří k tradičním štědrovečerním jídlům a je ideální variantou všude tam, kde se neholduje rybí polévce. Uvařte si ji den předem, rozležení nechá vyniknout všem chutím a vy budete mít při přípravě sváteční večeře o starost méně.

Tip: Vyberte si všechny suroviny na štědrovečerní večeři z pohodlí domova a nechte si dovézt nákup od Dáme jídlo.

Ingredience 

  • 3 lžíce másla
  • 2 bílé cibule
  • 2 hvězdičky badyánu
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g mrkve
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g předem uvařeného hrachu
  • sůl, pepř

Postup 

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, máslo rozehřejte v hrnci na středním plameni a orestujte na něm připravenou cibuli s česnekem a badyánem. Směs pár minut duste pod pokličkou a mezitím si nahrubo nastrouhejte mrkev. Poté ji přidejte k základu polévky, přisypte hrách a vše zalijte studeným vývarem. Vařte zhruba 30 minut, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec vše rozmixujte dohladka.

Lehký bramborový salát

Bramborový salát má nespočet variací, vypustit nebo zaměnit můžete všechny ingredience s výjimkou brambor. Pokud přemýšlíte, jak letošní štědrovečerní menu trochu odlehčit, zkuste bramborový salát v německém stylu.

Ingredience  

  • 750 g menších brambor (varný typ A)
  • 2 menší červené cibule
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 6 kyselých okurek
  • hrst hladkolisté petrželky
  • sůl, pepř

Postup 

Brambory vložte do hrnce s osolenou vodou, přiveďte k varu a vařte asi 20 minut do změknutí. Vařené brambory nechte chvilku vychladnout, poté je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli a petrželku nakrájejte nadrobno, kyselé okurky pak na půlměsíčky. Všechny pokrájené ingredience dejte do větší mísy a pak je spolu opatrně promíchejte.

V menší misce smíchejte olej s dijonskou hořčicí a tuto směs nalijte na salátový základ. Nakonec osolte a opepřete podle chuti.

Losos v citronové krustě

Dbáte na tradice, a tak u vás na Vánoce nesmí chybět ryba, ale na kapří maso nemáte chuť? Na vánoční tabuli kapra perfektně nahradí losos, navíc se snadno připravuje a pochutnají si na něm i ti, kteří rybám moc neholdují.

Ingredience 

  • 600 g lososového filetu bez kůže
  • 100 g strouhanky
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
  • 60 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Postup 

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Česnek nasekejte nadrobno a smíchejte v misce se strouhankou a citronovou kůrou, osolte a opepřete. Do další misky nasypte hladkou mouku a ve třetí nádobě rozšlehejte vejce. 

Filet lososa nakrájejte na 4 menší porce, obalte je nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec v citronové strouhance. 

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem, ten zlehka potřete olivovým olejem a vyskládejte na něj obalené filety. Pečte v troubě zhruba 15 minut dozlatova.

Vánoční punč

S ingrediencemi na punč si můžete pohrát podle chuti, jeho základ by měl ale vždy tvořit černý čaj, víno a rum. My vám přinášíme recept na punč s nádechem orientu, který vás perfektně zahřeje nejen po štědrodenní procházce. 

Ingredience

  • 6 dl červeného vína
  • 3 dl rumu
  • 2,5 dl černého čaje
  • 200 ml 100% pomerančového džusu
  • 6 lžiček třtinového cukru
  • 1 ks skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžička kardamomu
  • 1 bio pomeranč nakrájený na plátky

Do hrnce nalijte červené víno, pomerančový džus a přidejte všechno koření. Směs přiveďte pomalu k varu a stáhněte plamen na minimum. Poté přidejte černý čaj, rum a na plátky nakrájený pomeranč. Ochutnejte a popřípadě doslaďte. 

Související články

Všechny články

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně…

Jak vařit fazole: Konec nadýmání i dlouhého čekání

Červené, bílé, máslové, mungo, borlotti nebo černé oko. Fazole různých chutí, druhů i barev jsou neocenitelnou ingrediencí plnou zdraví prospěšných látek. Spousta lidí se přitom jejich zařazení do jídelníčku spíše vyhýbá. Ať už kvůli nadýmání, zdlouhavému namáčení, nebo neznalosti, jak je správně připravit. To je však obrovská škoda, fazole jsou na talíři totiž hotový poklad. Zasytí, jsou zdravé a hravě z nich připravíte pomazánky, saláty i hlavní jídlo. Naučte se je vařit jako profík a kouzlit s nimi v kuchyni na stovky způsobů.

Romantická večeře pro dva: Tipy na ideální menu, které si užijete oba

Slavíte výročí nebo máte jen chuť svou drahou polovičku mile překvapit? Zkuste tentokrát vyměnit pugét růží za romantickou večeři, kterou připravíte doma. A protože láska prochází žaludkem, připravili jsme pro vás tříchodové menu, které to řekne za vás.

Burrito na tři způsoby. Nakombinujte si ho podle svého

Nejlepší svačina, oběd, večeře, ale i snídaně - to je burrito. Tohle jídlo vás nikdy neomrzí - a pokud ano, stačí se trochu inspirovat! Pokud byste právě uvítali nějaký čerstvý nápad, máme pro vás 3 burrito recepty, které vás zaručeně budou bavit.

Další článek