Většina slávek se k nám dováží z Nizozemska, kde se na chov mušlí soustředí rybářská města v okresu Zéland. Slávky se zde chovají ve volné přírodě. Pro jejich život je přitom klíčová čistota mořské vody, díky tomu si můžete být jistí, že máte na talíři jen to nejlepší. Navíc jsou velmi zdravé. Obsahují totiž vysoké množství bílkovin a jen málo tuku. Kromě toho v sobě ukrývají vydatnou porci jódu, selenu, mědi a železa.
Připravit výborné mušle není žádná věda. Chutnají totiž báječně samy o sobě, a tak není potřeba čarovat s kořením, poměrem ingrediencí ani postupem vaření. V nadsázce řečeno – slávky můžete připravit prakticky s čímkoliv a výsledek bude vždycky skvělý. Důležité je jen dodržet pár kroků a vědět, jak s mušlemi v kuchyni zacházet. Přečtěte si naše základní tipy a přípravu dokonalých mušlí budete mít v malíčku.
Kdy je v Evropě sezóna mušlí
Dříve se lidé řídili jednoduchou poučkou, a to že mušle se mohou jíst pouze v měsících, které mají v nizozemštině v názvu písmeno r. Souviselo to však s jejich trvanlivostí během delší přepravy, kdy v teplých měsících bylo prakticky nemožné uchovat mušle čerstvé. Od té doby, co mušle vozí chladírenské vozy, si tak můžete slávky bez obav vychutnat od září do dubna. Květen, červen a červenec jsou pro mušle dobou tření a v obchodech na ně narazíte opravdu zřídkakdy. V tomto období totiž škeble obsahují mnohem více tuku a mají méně výraznou chuť.
Tip: Dopřejte si porci mořských delikates navíc a nechte si od Dáme jídlo dovézt speciality s mořskými plody.
Jak uvařit slávky krok za krokem
Třídění a čištění škeblí vám při přípravě mušlí zabere zpravidla nejvíce času. Je důležité prohlédnout mušli po mušli a ujistit se, že jsou všechny živé. I jediný mrtvý mlž vám totiž může pokazit celé jídlo.
Jak poznat čerstvé mušle?
Čerstvou mušli bezpečně poznáte nejen podle toho, že je zavřená. Jednoduše řečeno, čerstvé mušle reagují tím, že se otevírají či zavírají. Takže jestliže během selekce narazíte na otevřený kousek, není třeba ho automaticky vyhazovat. Zkuste poklepat na lasturu a dejte ji do misky se studenou vodou, živé mušle se po čase zase zavřou. Hned však dejte pryč mušle nakřápnuté a rozbité. Po tepelné úpravě slávek udělejte ještě jednu selekci a vyhoďte ty, které se neotevřely.
Jak očistit slávky a mušle
Do velkého hrnce nebo mísy napusťte studenou vodu a k ruce si vezměte kartáček. Prohlédněte každou slávku, ty s poškozenou lasturou vyhoďte, na ty pootevřené zkuste poklepat a sledujte, zda se zavřou. Lastury živých mušlí jemně zbavte nečistot pomocí kartáčku, nožem z nich pak případně odstraňte fousky a přichycené parazity. Očištěné slávky dejte do připravené studené vody, v průběhu této lázně se ještě otevřou, a tak se z nich vyplaví i písek, který může být usazený uvnitř.
Základní recept: Slávky na víně
Na dvě štědré porce vám bude stačit zhruba 1 kilogram slávek. Belgičané podávají mušle s domácími hranolky a majonézou, Francouzi zase jako přílohu servírují nakrájenou bagetu, kterou si namáčejí do omáčky z mušlí.
Ingredience na 2 porce
- 1 kg čerstvých slávek
- 200 ml bílého vína
- 2 šalotky
- 4 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- hrst hladkolisté petržele
- 2 lžíce másla
- Mušle očistěte podle výše zmíněného postupu, mrkev, petržel a česnek nakrájejte na kolečka.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte kořenovou zeleninu s česnekem. Přidejte mušle, zalijte je vínem a hrnec přikryjte poklicí. Vařte 6 minut a během vaření slávky jednou či dvakrát opatrně promíchejte, aby se rovnoměrně ochutily.
- Nakonec vmíchejte nasekanou petrželku. Před servírováním pak nezapomeňte vyndat z hrnce mušle, které se neotevřely.