Tvaroh je báječný základ, na kterém můžete vystavět nespočet chuťových variací. A když zatoužíte po změně, stačí tvaroh nahradit ricottou nebo čerstvým či kozím sýrem.
Pomazánky chutnají báječně namazané nejen na chlebu a bagetách, ale také na bagelech, krekrech nebo trošku netradičně rovněž jako dip ke kouskům nakrájené zeleniny.
Tvarohové pomazánky jsou časově nenáročné, zdravé a chutné. Hodí se jako pohoštění, pikniková chuťovka i rychlá večeře za pár korun, na které si smlsnou malí i velcí.
TIP: Dopřejte si něco dobrého – nechte si z foodora dovézt k večeři to, na co máte chuť, až ke dveřím.
Bylinková klasika
Pažitka, medvědí česnek nebo třeba petržel. Tvaroh můžete smíchat prakticky s jakoukoliv bylinkou, kterou máte zrovna za oknem nebo v lednici.
Pro krémovější texturu pomazánky přidejte zakysanou smetanu. Ta tvaroh krásně zjemní a zajistí nadýchanou konzistenci. O špetku pikantnosti se zase postará nastrouhaný stroužek česneku.
Základní postup:
- Vaničku tvarohu promíchejte s 200 gramy zakysané smetany. Míchejte tak dlouho, dokud se vše pěkně nepropojí do jemné směsi. Přidejte najemno nasekanou hrst bylinek, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
Zeleninové pomazánky
Do pomazánek se dají chutně zužitkovat zbytky zeleniny nebo můžete využít sezónní druhy. Vedle ředkviček lze tvaroh smíchat s nastrouhanou mrkví, vařenou červenou řepou či třeba spařeným špenátem.
Základní postup:
- Zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte najemno. Smíchejte ji s tvarohem, zakápněte olivovým olejem pro lepší konzistenci a nakonec dochuťte solí a pepřem.
- Podle chuti můžete pomazánku doplnit ještě troškou čerstvých bylinek. Máta například skvěle doladí pomazánku z červené řepy, petržel zase tu mrkvovou a pažitka variaci s ředkvičkami.
Variace z pečené zeleniny
Zelenině stačí pobýt pár minut v troubě nebo na grilu, aby se její chuť zvýraznila. Pečené a smíchané s tvarohem chutnají skvěle červené papriky, lilek, mrkev ale třeba i dýně.
Základní postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů a plech si vyložte pečicím papírem. Zeleninu nakrájejte na menší kousky, vyskládejte na plech, zakápněte olivovým olejem a rovnou okořeňte podle chuti.
- Vedle nešlápnete se špetkou kmínu, oreganem, tymiánem nebo sladkou červenou paprikou.
- Zeleninu nechte v troubě přibližně 10–15 minut. Pečené kousky poté rozmixujte dohladka s tvarohem. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, přidejte do ní trochu mléka. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Mám na něco chuť
Syté pomazánky nejen k večeři
Když chcete připravit rychlou večeři, která zasytí celou rodinu, sázkou na jistotu jsou rybí pomazánky. Skvěle chutnají nejen s tuňákem, sardinkami, ale také s uzenou makrelou či lososem.
Tyhle kombinace pak dovede k dokonalosti nadrobno nakrájená jarní cibulka nebo kyselá okurka.
Základní postup:
Kousky ryby nasekejte nadrobno, promíchejte s tvarohem, přidejte nasekanou jarní cibulku či kyselé okurky, dochuťte solí, pepřem a lžičkou plnotučné či dijonské hořčice.
Co říkáte? Už se vám sbíhají sliny?