Šéfkuchař Salt Bae: Posolil steak a dobyl svět

Zručný řezník, špičkový šéfkuchař a restauratér první velikosti. Turecký rodák Nusret Gökçe dnes patří k největším hvězdám na gastronomické scéně a je živoucím důkazem toho, že se díky sociálním sítím můžete stát celebritou doslova přes noc. 

01. 12. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Zručný řezník, špičkový šéfkuchař a restauratér první velikosti. Turecký rodák Nusret Gökçe dnes patří k největším hvězdám na gastronomické scéně a je živoucím důkazem toho, že se díky sociálním sítím můžete stát celebritou doslova přes noc. 

Na sobě má upnuté bílé tričko, černé kalhoty a kulaté brýle se zlatými obroučkami. Sebejistě kráčí k hostům, levačkou hází na prkénko pořádný steak a pravačkou ho ve velkém stylu krájí na plátky. A při tom se afektovaně vlní ve stejném rytmu, jakým krájí flákotu masa za 100 dolarů. Přesně v tuto chvíli jsou na něj upřené pohledy všech přítomných v restauraci. Blíží se totiž zlatý hřeb večera a moment, na který všichni čekají. Šéfkuchař a majitel restaurace Nusret nabírá mezi tři prsty špetku soli, ohne loket, ještě víc zkroutí zápěstí a zrnka soli se začnou sypat po jeho předloktí na nakrájený steak. 

Nezaměnitelný styl a charisma hollywoodské hvězdy

Možná se vám tomu nebude chtít věřit, ale na tomhle ikonickém stylu solení stojí celá sláva podniku. Každý, kdo si dnes rezervuje stůl v jednom ze 16 steakhousů sítě Nusr-Et, doufá, že tuhle show uvidí na vlastní oči. Charismatický Turek s nezaměnitelnou vizáží je zkrátka celebrita každým coulem. Lidé ho milují, týdny čekají na rezervaci stolu, fotí se s ním a za večeři v jeho podniku platí závratné sumy.

Tip: Že vás při čtení těchto řádků přepadla chuť na pořádný kus masa? Nechte si od Dáme jídlo dovézt steak propečený přesně podle svého gusta rovnou až ke dveřím.

Neobyčejná cesta řezníka do Hollywoodu

Nusret vyrostl v chudých poměrech drsného tureckého venkova. Sotva dokončil základní školu, a přesto je dnes jedním z nejbohatších restauratérů na světě. Klíč k úspěchu? Ryzí láska k jídlu. Odjakživa se zajímal o všechno, co se točí kolem masa. Ve 13 letech začal učit u místního řezníka, dalších deset let pak pracoval v nejrůznějších tureckých steakhousech. Po dekádě řezničiny ale zatoužil vědět o mase, které porcuje, něco víc. Vyrazil do Buenos Aires na misi, během níž se naučil o argentinských steacích všechno, co potřeboval, aby si pak v rodném Turecku splnil sen a otevřel Nusr-Et steakhouse. A náhoda tomu chtěla, aby tam na večeři vyrazil zámožný byznysmen, kterého jídlo a charismatický šéfkuchař zaujali natolik, že se rozhodl investovat do otevření poboček na Blízkém východě – v Ankaře, Dubaji a v hlavním městě Kataru Dauhá. 

První restauraci si Nusret otevřel v roce 2010, steaky však afektovaně solil už odjakživa. Zlom v jeho kariéře ale nastal přesně 7. ledna 2017, ten den totiž na Instagram nahrál 36 vteřin trvající video s titulkem „Ottoman steak“, ve kterém osolil maso svým osobitým stylem. A dobyl svět. Do dnešního dne příspěvek vidělo kolem 17 milionů lidí. A Nusret od té doby otevírá nové restaurace jako na běžícím pásu. V tuto chvíli má síť Nusr-Et steakhousů 16 poboček rozesetých po celém světě – od Abú Dhabí až po Miami. A jestli to půjde tímhle tempem, možná se legendárního šéfkuchaře dočkáme i v naší české kotlině.

Související články

Všechny články

Nejlepší podniky v Brně, které musíte navštívit

Máte jeden den v Brně a rádi byste z něj měli to nejlepší? Máme pro vás zásadní gastro tipy, které vám ulehčí celodenní chození a díky kterým budete mít jistotu, že navštívíte ty nejlepší restaurace, bistra a kavárny v Brně.

Kousek Itálie v pohodlí domova

Wine Food –  The Italians je, jak už název napovídá, restaurace nabízející italská jídla, potraviny i vína. Mezi gurmány je tento podnik dobře známý. V Praze existují již 3 pobočky a italské dobroty…

Jak na domácí uzení masa?

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti?

Naučte se základy blanšírování. Hodí se na úpravu zeleniny i hub

Lahodně křupavá, plná chuti a krásná na pohled. Taková je blanšírovaná zelenina. Tahle základní kuchařská technika sedne chřestu, stejně jako mrkvi nebo fazolkám. Zkrátka a dobře, blanšírovat můžete jakoukoliv zeleninu, na kterou zrovna dostanete chuť. Připravili jsme pro vás souhrn všeho, co o blanšírování potřebujete vědět.

Další článek