Krok č. 2: Pečení v troubě
Pečení je proces vaření, kdy na suroviny v troubě ze všech stran působí suchý a horký vzduch. Maso proto nikdy nepřikrývejte. Ještě lepší variantou jsou pekáče s vnitřním roštem, díky kterému je maso opečené opravdu ze všech stran. Pro křupavou kůrku a šťavnaté maso je však potřeba myslet na pár dalších pravidel:
- Kuře dávejte vždy do předehřáté trouby, pečte ho však pomalu a zvolna. Ideální je začít s teplotou kolem 180 stupňů. Horký vzduch masem prostupuje opravdu pomalu a prorostlé či tučné části kuřete tak mají dostatek času se rozpustit a uvolnit chuť. Při této teplotě dopřejte kuřeti v troubě zhruba 45 minut.
- Nezapomeňte maso čas od času potřít vypečenou šťávou, aby maso bylo ještě více šťavnaté.
Křupavá kůrka kuřete se vám samozřejmě při nízké teplotě pečení nevytvoří. Takže jakmile se v masu uvolní a propojí všechny chutě, je čas na vyšší teploty. Na troubě tentokrát nastavte alespoň 200 stupňů a nechte zprudka péct do té doby, než se na povrchu masa vytvoří nazlátlá křupavá kůrka. Sledujte hodinky a maso teď potírejte klidně každých 10 minut, aby se kůrka nevysušila a nepopraskala.