Porce sv. Martina navíc

Svátek sv. Martina, který připadá na 11. listopadu, je v Česku stále populárnější. Lidé si užívají oslavy, pečou se husy a popíjí se mladé víno. Napadlo vás ale někdy, kdo byl Martin a proč se pečou zrovna husy?

11. 10. 2021

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Kdo byl sv. Martin?

Martin z Tours patří mezi nejznámější a také nejoblíbenější svaté. Ke křesťanství měl blízko už v mládí. Přesto, že ho už v patnácti letech odvedli do armády, působil tu jako spravedlivý a čestný voják, který ctí svou víru. Od ostatních vojáků se výrazně lišil a o jeho dobrém srdci vypráví i legenda.

Proč byl Martin označen za svatého?

Jedné mrazivé noci potkal hladového a zmrzlého žebráka. Starý muž žádal Martina o pomoc. Ten u sebe nic neměl, a tak se s žebrákem podělil alespoň o půlku svého pláště, aby se mohl trochu zahřát. Legenda dále vypráví, že se Martinovi následující noc zjevil Ježíš zahalený právě do darované poloviny pláště. Zřejmě pod vlivem těchto událostí přijal Martin křest a rozhodl se zasvětit svůj život Bohu. Nakonec se stal dokonce biskupem.

Proč bílý kůň?

Se svatým Martinem je spojován i první sníh a legenda o bílém koni. Příběh zatím ale nehledejte, lidé si během let jednoduše všimli, že kolem svátku svatého Martina přichází sníh. Propojili tak jeho jméno s bílým koněm, který symbolizuje první sněhové vločky.

Kde se vzala husa?

O spojitosti svatého Martina a hus vypráví hned dvě legendy. První říká, že husy při kázání svatého Martina tak rušily, že teď za to pykají na svatomartinském pekáči. Podle druhé legendy se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kejháním prozradily.

Co se událo 11. listopadu?

Právě v tento den byl Martin pohřben. To spadá do období, kdy lidé před zimou zabíjeli husy a dopřávali si je na talíři. A tak se spojení svatého Martina a hus ještě více upevnilo. Zároveň se v tomto období hodnotila úspěšnost celého roku na základě chuti prvních vín ročníku.

Jak na svatomartinskou husu?

Chcete si ji letos připravit na vlastní pěst, ale nevíte kde začít? Upečte si tu nejlepší husu podle našeho receptu.

Jak upéct husu?

Chci recept

Nechce se vám do pečení?

Pořádně propečenou husu s knedlíkem a zelím si může vychutnat každý! Na Dáme jídlo najdete výběr nejlepšího svatomartinského menu a to hned z několika restaurací.

Svatomartinská hostina až ke dveřím

Vybrat si

Související články

Všechny články

Jak se vyznat v moři rostlinných tuků

Tuky jsou nepostradatelnou součástí naší stravy. Ačkoli je mnoho lidí považuje za vesměs nezdravé, bez tuků by naše tělo nemohlo fungovat. Které rostlinné tuky vám přinesou nejvíce zdravotních benefitů?

Silné espresso a krémová pěna aneb Jak na správné cappuccino

Znáte historii cappuccina nebo jaká je jeho správná příprava? Čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.

Poklad jménem rebarbora

Že jste nikdy neochutnali rebarborový koláč? To musíte co nejdříve napravit! Připravte si doma jeden z našich receptů z této výjimečné rostliny a doceňte její chuť a sílu.

Jak na domácí rostlinná mléka

Rostlinná mléka zažívají renesanci. Proč je pít, podle čeho vybrat ta nejlepší a jak si vyrobit vlastní domácí produkt?

Další článek