4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

06. 11. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Bábovka sice patří mezi nejjednodušší moučníky vůbec, ale někdy její vyklopení z formy může být pěkný oříšek. Přečtěte si, čím formu vymazat i jak z ní bábovku šetrně a jednoduše vyklopit. 

Čím vymazat formu na bábovku?

Nenechte se uchlácholit tím, že máte formu s nepřilnavým povrchem. Aby si bábovka zachovala svůj krásný vzor, forma musí být vždy pečlivě vymazaná. Ideální je vymazat ji máslem, kokosovým olejem nebo jiným tukem a vysypat hrubou moukou, strouhankou, strouhaným kokosem či mletými oříšky.

Pečení bábovky

Stejně jako ostatní moučníky i bábovka je citlivá na teplotu pečení. Samozřejmě záleží na druhu těsta, ideální je ale pozvolné pečení v troubě zahřáté kolem 150 – 160 stupňů. Jakmile bábovku upečete zprudka, na povrchu těsta vznikne pevná kůra a po chvíli vám popraská.

Kdy vyklopit bábovku? 

Jakmile je bábovka upečená, vyndejte ji z trouby a nechte ji 2–3 minuty odpočinout. Všimněte si, kdy se těsto samo zlehka zatáhne a odlepí od stěn formy. A to je ta nejlepší chvíle pro vyklopení. Ideální je bábovku vyklopit na mřížku, aby se spodní část moučníku nemohla zapařit nebo srazit. 

Tip: Nakupte si z pohodlí domova všechny ingredience na bábovku, Dáme jídlo vám doručí nákup až ke dveřím

Jablečná bábovka

Jaká je jablečná bábovka? Jedním slovem božská. Na rozdíl od té klasické je šťavnatá, vláčná a plná chuti. 

Suroviny: 

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 250 g plnotučného měkkého tvarohu,
  • 200 g třtinového cukru,
  • 200 g másla,
  • 3 větší jablka,
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť),
  • 1 lžičku prášku do pečiva s vinným kamenem,
  • vanilkový cukr,
  • špetka soli.

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 
  2. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo a nechte je na cedníku vykapat, aby do těsta nepustily zbytečně moc šťávy. 
  3. V jedné míse utřete žloutky se změklým máslem a polovinou cukru, přidejte tvaroh a mléko. Ve druhé pak mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Obě směsi poté pečlivě smíchejte.
  4. Z bílků a zbylého cukru vyšlehejte pevný sníh a jemně ho vmíchejte do těsta. Nakonec přidejte strouhaná jablka a přelijte těsto do formy.
  5. Pečte zhruba 40 minut a propečenost bábovky otestujte pomocí špejle.

Banánová bábovka s ořechy

Co s přezrálými banány? Zkuste z nich místo banánového chlebíčku připravit dokonale jemnou bábovku, kterou si zamilujete. 

Ingredience: 

  • 300 g polohrubé mouky,
  • 150 g másla,
  • 150 g třtinového cukru nebo melasy,
  • 100 ml vody,
  • 4 přezrálé banány,
  • 100 g ořechů,
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene.

Postup: 

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte kokosovým olejem a vysypejte strouhaným kokosem.
  2. Vejce utřete s máslem a cukrem, postupně pak přidávejte mouku s práškem do pečiva. Banány rozmačkejte vidličkou a přimíchejte je do směsi. Úplně na konec pak do těsta přidejte nalámané ořechy. 
  3. Těsto přelijte do formy a pečte 50–60 minut, dokud bábovka nebude propečená.

Perníková bábovka

Perníková bábovka je krásně vláčná a pěkně kořeněná. O chuť se v tomto receptu postarali skořice, mletý zázvor i špetka pepře. A výsledek? Neobyčejný moučník, který vás zahřeje a báječně chutná se svařákem, kávou i čajem.

Suroviny: 

  • 150 g zakysané smetany,
  • 4 vejce,
  • 160 g třtinového cukru,
  • 60 ml rostlinného oleje,
  • 380 g špaldové mouky,
  • 1 lžička prášku do pečiva z vinného kamene,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • 1 lžička perníkového koření,
  • 1 lžíce mletého zázvoru,
  • ½ lžičky mleté skořice,
  • špetka pepře,
  • špetka soli.

Tip: Po upečení bábovku můžete potřít polevou z 5 lžic javorového sirupu, 5 lžic vody a lžíce pomerančové šťávy. A navrch ještě posypat ořechy.

Postup: 

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou.
  2. V jedné míse vyšlehejte smetanu s vejci, cukrem a olejem. Ve druhé míse smíchejte mouku se zbytkem suchých ingrediencí. 
  3. Do suché směsi zapracujte smetanové těsto, důkladně promíchejte a přelijte do formy. 
  4. Bábovku pečte zhruba 45 minut. Že je propečená, poznáte jednoduše pomocí špejle.

Cuketová bábovka s kokosem

Rádi mlsáte bez výčitek? Pak je pro vás cuketová bábovka to pravé ořechové. V chuti po cuketě nenajdete ani stopy, bábovka je přitom krásně vláčná a neobvykle sytá.

Suroviny:

  • 400 g malých cuket,
  • 300 g celozrnné polohrubé mouky,
  • 100 g strouhaného kokosu,
  • 3 vejce,
  • 100 g třtinového cukru,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 200 ml slunečnicového oleje,
  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene,
  • 2 lžičky mleté skořice,
  • hrst ořechů.

Postup: 

  1. Troubu předehřejte na 160 °C, formu vymažte tukem a vysypejte strouhaným kokosem.
  2. Cukety oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nechte pár minut odstát a vymačkejte z nich vodu. 
  3. V míse vyšlehejte vejce s třtinovým i vanilkovým cukrem, přidejte olej a postupně i mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte nastrouhanou cuketu a ořechy. 
  4. Bábovku pečte zhruba 40 minut a propečenost bábovky si ověřte testem se špejlí. 

Přepadla vás nepřekonatelná chuť na něco sladkého? Nechte si od Dáme jídlo dovézt něco dobrého na zub až ke dveřím. 

Související články

Všechny články

K čemu jsou dobré kalorické hodnoty potravin?

Snažíte se zhubnout nebo jíst zdravěji? Mohlo by vám pomoct sledování kalorií. Přečtěte si, k čemu je dobré kalorické hodnoty potravin sledovat a proč to s jejich počítáním nepřehánět.

Zdravá snídaně je základ dne. Víte, co v ní nesmí chybět?

Dobrá snídaně vám dodá energii až do oběda, aniž byste se cítili přesycení a unavení. Dochází vám nápady, co k snídani, anebo si chcete ověřit, že snídáte správně? Zjistěte, co by ve snídani nemělo chybět i nechte se inspirovat našimi tipy na zdravý začátek dne. 

Recepty na svačiny do školy pro malé i velké školáky

Jak dětem připravit svačinu zdravě a hlavně tak, aby jim chutnala? Buďte nápadití a nebojte se experimentovat. Zkoušejte propojovat zeleninu a další zdravé ingredience do chutných podob, které vaše děti budou bavit. Nechte se inspirovat recepty na zdravé svačiny do školy pro malé i velké školáky, které rozhodně neskončí v koši ani zapomenuté v aktovce.

Vánoční rozhodnutí

Nemůžu uvěřit, že Vánoce už jsou opět skoro za dveřmi… Objevují se názory, že by Vánoce neměly být spojeny s jídlem a hodováním. Tradice jsou tradice. A v nich je neodmyslitelně zakořeněno, že svátky…

Další článek