Jak si udělat domácí croissant a francouzský toast?

Není lepší způsob, jak začít den, než dokonalou snídaní. V zemi Galského kohouta jsou rána plná sladkého pečiva a dobré kávy. Inspirujte se našimi recepty a připravte si snídani ve francouzském stylu. 

04. 01. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Ochutnejte francouzské ráno

Kdo by nemiloval vůni Francie. Křupavé croissanty, slaďoučké francouzské toasty nebo delikátní horká čokoláda. Francouzi zkrátka umějí žít a pomalá rána, ta jsou pro ně nejsvatějším časem. Uvelebí se do pohodlného křesla či na židličku poblíž Seiny, vychutnávají si horké espresso z malého šálku a přemítají nad tím, jak nejlépe odstartovat den. A právě v tu chvíli přichází na řadu ona pověstná francouzská gastronomie.

jak udělat domácí croissanty

Jak si udělat domácí croissant

Jestli něco v pekařských kruzích vzbuzuje posvátnou úctu, pak jsou to croissanty. Jejich příprava vám sice zabere notnou dávku času, pozornost a péče, kterou těstu věnujete, se vám ale stokrát vrátí v nebeské chuti.

Domácí croissant - recept

  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 350 g másla

Postup:

  1. Mouku a sůl prosejte do mísy. Udělejte důlek, nalijte tam třetinu mléka, rozdrobte droždí a promíchejte. Přikryjte utěrkou a dejte droždí pár minut na probuzení. Jakmile bude kvásek plný bublinek, zapracujte do směsi zbytek mléka. Pomocí hnětacího robota vypracujte hladké a elastické těsto. Následně ho nechte 90 minut kynout na teplém místě. 
  2. Z těsta vyválejte zhruba 3 cm silný čtverec o rozměrech 30 × 30 cm a nechte v lednici vychladit alespoň hodinu.
  3. Vezměte si k ruce dva kusy pečicího papíru, vložte mezi ně máslo a pomocí válečku vytvarujte máslový čtverec o něco menší velikosti, než je těsto. Dejte vychladit do lednice zhruba na 20 minut.
  4. Na pomoučený vál položte vychlazené těsto a rozválejte ho na dvojnásobnou velikost. Do středu pak dejte máslový čtverec a zabalte těstem jako obálku. Poté jemně rozválejte do tvaru obdélníku, přeložte na třetinky, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Poté těsto opět vyválejte do obdélníku, přeložte na třetiny a dejte vychladit do lednice na 45 minut. Tento postup opakujte minimálně ještě dvakrát. Nakonec těsto dejte opět do lednice, položte na něj talíř nebo prkénko a nechte přes noc odpočinout. 
  5. Ráno vyválejte zhruba 3 mm úzký pás a pusťte se do tvarování. Nožem těsto rozkrájejte na úzké dlouhé trojúhelníky, každý kousek v půlce základny nařízněte a srolujte od širokého konce, cíp schovejte pod tělo croissantu. 
  6. Smotané croissanty vyskládejte na plech s pečicím papírem, štědře potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 30 minut kynout. Pečte 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip: Na Dáme jídlo si můžete nově nakoupit všechny ingredience z pohodlí domova. 

Recept na francouzský toast

Francouzský toast je jednou z nejoblíbenějších snídaní vůbec. Začněte ráno sladkou laskominou. Opečené toasty ozdobte ovocem a dolaďte dle chuti javorovým sirupem, čokoládou nebo zakysanou smetanou.

Francouzský toast - recept

  • 6 plátků toastového chleba nebo briošky
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g másla
  • javorový sirup
  • 50 g cukru se skořicí
  • lesní ovoce
  • zakysaná smetana
  • moučkový cukr

Postup:

  1. V misce rozšlehejte vejce s mlékem, špetkou soli a vanilkovým cukrem. Toasty nebo briošky namočte do připravené směsi a nechte je tam pár minut, aby krásně nasákly ochuceným mlékem.
  2. V pánvi rozpusťte máslo a namočené pečivo na něm postupně opečte. Každý toast potřebuje zhruba dvě minuty, než získá krásnou zlatou barvu.
  3. Opečené toasty obalte ve skořicovém cukru, na talíři polejte javorovým sirupem, posypte ovocem a poprašte moučkovým cukrem.

Tip: Že vás láká spíš skandinávská kultura? Seznamte se s hygge a ponořte se do snídaňových rituálů Norů, Švédů a Dánů.

Recept na horkou čokoládu po francouzsku

Je hebká jako samet, hustá a hříšně lahodná. Horká čokoláda je tím nejsladším začátkem dne a Francouzi si ji dopřávají nejen v zimě. K dokonalosti vám stačí jen dvě ingredience: kvalitní čokoláda a mléko.

horká čokoláda

Horká čokoláda - recept

  • 150 g čokolády s obsahem kakaa 70 %
  • 250 ml plnotučného mléka

Postup: 

  1. V rendlíku s dvojitým dnem pozvolna rozehřejte čokoládu, průběžně ji míchejte, aby se nepřipálila.
  2. V druhém kastrůlku současně přiveďte k varu mléko a za stálého míchání do něj pak přidejte rozehřátou čokoládu.
  3. Vše pečlivě promíchejte a nalijte do hrnků.

Tip: Čokoládu můžete ozdobit šlehačkou s perníkovým kořením, skořicí nebo vanilkovým cukrem.

Jaký je váš oblíbený ranní rituál? Zpomalte po vzoru Francouzů a dopřejte si některý z jejich báječných snídaňových pokrmů.

Související články

Všechny články

Domácí zmrzlina: To nejsladší osvěžení

Není nad poctivou domácí zmrzlinu. Můžete si ji vyladit na míru svým chutím a především víte, co obsahuje – žádné emulgátory, umělá sladidla ani aromata. Její příprava navíc není tak složitá, jak se může na první pohled zdát. A dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. Inspirujte se našimi tipy a připravte si lahodné letní osvěžení.

Letní zázrak jménem sorbet

Také v horkých letních dnech toužíte po chutném a osvěžujícím ochlazení? Ovocné sorbety všeho druhu vás rozhodně nezklamou!

Vánočka: Recept na tradiční vánoční pochoutku

Upéct domácí vánočku nikdy nebylo snazší. Nevěříte? Vyzkoušejte náš jednoduchý recept!

Vanilkové rohlíčky: Recept na tradiční vánoční cukroví

Další článek