Pod tortillou si u nás nejčastěji představíme moučnou naplněnou vším možným. Ve skutečnosti toho ale nabízí mnohem víc. Inspirujte se naším výběrem pšeničného či kukuřičného potěšení a vrhněte se na ochutnávání.
Tortilly jsou velmi oblíbeným jídlem hlavně ve Španělsku a Mexiku. Aby ne, pšeničné placky pekli už staří Aztékové.
Co je tortilla?
Tortilla je vlastně chlebová placka, která se připravuje nejčastěji z pšeničné či kukuřičné mouky. Zajímavé je, že její název je odvozen od slova, které v překladu znamená „dortík“, ale povětšinou se připravuje naslano. Snadno si ji připravíte doma. Jak na to?
Recept na tortillové placky
Základem všech tortillových pokrmů je dobře propečená tortillová placka. Recept na ni je jednoduchý, a tak je škoda kupovat hotové balené tortilly, které obsahují navíc zbytečné konzervanty. Masové i vegetariánské tortilly si stejně nejlépe vychutnáte čerstvé, proto doporučujeme věnovat 15–20 minut jejich přípravě nebo si objednat hotový pokrm z čerstvých tortill.
- 170 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 40 ml olivového oleje
- 40 ml vody
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (není nutný)
Postup:
- Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, případně prášek do pečiva a promíchejte.
- Postupně přilévejte olej a vodu a v robotu či ručně vytvořte hladké těsto. Nechte 10 minut odpočinout, poté rozdělte na 4 bochánky a z každého postupně vyválejte na pomoučeném vále placku o velikosti zvolené pánve.
- Pánev rozpalte nasucho a postupně na ní placky opékejte. Otáčejte, až když se v placce začnou tvořit bublinky. Placky neopékejte příliš dlouho, jinak ztvrdnou