Jak naporcovat kuře? Naučte se servírovat maso jako profesionálové

Většina z nás kupuje kuře už rozporcované, protože je to jednodušší a zdánlivě rychlejší. Naporcovat kuře vám však s trochou cviku zabere sotva pár minut. A výhody? Získáte maso na více jídel, nákup vás vyjde o polovinu levněji a kuře můžete využít do posledního kousku. 

15. 06. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Většina z nás kupuje kuře už rozporcované, protože je to jednodušší a zdánlivě rychlejší. Naporcovat kuře vám však s trochou cviku zabere sotva pár minut. A výhody? Získáte maso na více jídel, nákup vás vyjde o polovinu levněji a kuře můžete využít do posledního kousku. 

Jak naporcovat kuře by měl vědět každý kuchař. Z jednoho nákupu pak totiž zvládne připravit čtyři různé recepty. A to už za tu trošku námahy rozhodně stojí. Je to také přirozená cesta, jak s masem nakládat více uvědoměle a zužitkovat z něj opravdu všechno.

Jak naporcovat kuře krok za krokem

  • Vezměte si k ruce dlouhý úzký nůž. Ze všeho nejdříve si položte kuře páteří na prkénko a začněte s porcováním stehen. Nůž veďte podél svalu a stehno odkrojte okolo kloubu. Mezi stehenní a prsní částí kuřete je tenká vrstva kůže a půjde to tak snadno. Čepelí pak stačí najít kyčelní kloub, lehce na něj zatlačit a stehna odříznete jako po másle.
  • Stejný způsobem oddělte i křidélka.
  • Teď přichází na řadu porcování prsou. Řez veďte přesně prostředkem hrudní kosti. Postupně tak odřízněte celý prsní sval, poté už jen menšími řezy uvolněte maso po stranách. Kůži z prsou nesundávejte, maso na talíři díky ní bude mnohem šťavňatější.
  • Nakonec vám zbyde jen skelet. Pokud chcete, můžete ho rozdělit na několik částí nebo nechat vcelku. Ať tak, či onak, tato část je nejlepší do vývaru.
  • Z celého kuřete takhle získáte dvě prsa, dvě stehna a skelet s křidélky.

Tip: Pokud chcete získat porcí více, prsa můžete rozříznout ještě napříč v polovině. Stejně tak stehna můžete rozdělit v kloubu.

Co s porcovaným kuřetem?

Z kuřete hravě připravíte tři plnohodnotná jídla pro celou rodinu. Každý typ masa ale potřebuje trochu jinou úpravu. Ze skeletu a odřezků uvaříte pořádný vývar. Z poloviny si udělejte polévku k obědu, druhou půlku zamrazte a v budoucnu použije jako základ pro omáčku nebo do rizota. Prsa jsou nejlepší grilovaná, opečená na pánvi nebo v minutkové podobě. Tmavší maso ze stehen a křidélek se pak nejlépe hodí na dušená jídla. Jakékoliv kuřecí maso se vedle toho dá skvěle připravit jako trhané a zabalit do wrapu.

Blahodárný kuřecí vývar

Není nad silný domácí vývar! Z poloviny si můžete připravit vydatnou polévku, tu druhou zmrazit a použít jako základ do omáčky nebo rizota.

Suroviny na 2,5 l: 

  • 1 skelet a křidélka,
  • ½ malého celeru,
  • 2 mrkve,
  • 2 petržele,
  • 1 cibule,
  • 10 kuliček černého pepře,
  • 2 kuličky nového koření,
  • bobkový list,
  • pórek.

Postup: 

Maso opláchněte, zeleninu očistěte a vše dejte do hrnce. Zalijte studenou vodou a přidejte koření. Voda by neměla nikdy být nad bodem varu, ideální je teplota kolem 90 °C, kdy si vývar jen tak zlehka pobublává. Během první hodiny sem tam odeberte z hladiny sražené bílkoviny. Vývar vařte alespoň 3 hodiny, ale mějte na paměti, že čím déle vývar vaříte, tím lepší je.

Risotto parmigiano

Parmezánové rizoto má krémovou texturu a jemnou chuť, kterou můžete ozvláštnit bylinkami, houbami nebo třeba sušenými rajčaty.

Ingredience:

  • 80 g másla,
  • 1 cibule,
  • 300 g rýže Arborio,
  • 200 ml bílého vína,
  • 3 lžíce nastrouhaného parmazánu,
  • kuřecí vývar,
  • sůl.

Postup: 

Do hrnce dejte polovinu másla, přidejte nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Přisypte rýži a pár minut ji opékejte na cibulce. Přilijte víno a za stálého míchání z něj nechte vyvařit alkohol. Poté rýži pomalu podlévejte vždy jednou naběračkou vývaru, jakmile se voda vyvaří, přilijte další. Postup opakujte asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Osolte, opepřete a přidejte zbytek másla a parmazán.

Butter chicken

Pokud máte slabost pro indickou kuchyni, máslové kuře si zamilujete. Podávejte ho zdobené bylinkami, báječně chutná i s kešu oříšky.

Na marinádu:

  • 500 g kuřecích prsou,
  • 1 lžička mletého koriandru,
  • ½ lžičky kurkumy,
  • 3 lžičky garam masala,
  • ½ lžičky mleté papriky,
  • ½ lžičky mletého chilli,
  • 40 g zázvoru,
  • 200 g rajčatového pyré,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 kelímek bílého jogurtu,
  • 200 ml smetany,
  • 2 lžíce másla.

Postup: 

Maso nakrájejte na větší kostky. V míse ho důkladně promíchejte se vším kořením. Dohladka rozmixujte rajčatové pyré, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jogurt. Směs nechte na středním plameni vařit 10 minut, přidejte do ní kuře a vařte pod pokličkou 30 minut. Nakonec přilijte smetanu, krátce směs povařte a podávejte s rýži.

Tip: Dali byste si butter chicken teď hned? U nás najdete autentické indické restaurace, které vám kuře připraví na desítky způsobů, stačí si vybrat

Kuře na paprice

Kuřecí stehna nejlépe chutnají pečená v troubě nebo v omáčkách. Kuře na paprice je ideální způsob, jak tuto část masa zpracovat a ještě si připravit výborný víkendový oběd.

Suroviny:

  • 500 g kuřecích stehen,
  • 2 cibule,
  • 500 ml vývaru,
  • 250 ml smetany,
  • 2 lžíce mouky,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 lžíce sladké papriky.

Postup: 

Kuřecí stehna osolte ze všech stran, nechte odležet dvě hodiny a poté osušte papírovým ubrouskem. Najemno nakrájejte cibuli. Kuřecí paličky zprudka orestujte na kapce oleje v hrnci. Jakmile jsou opečená dozlatova, dejte je stranou a do hrnce přidejte máslo a cibuli. Nechte zesklovatět, zasypte moukou s mletou paprikou a krátce osmahněte. 

Do hrnce přilijte horký vývar, promíchejte a dejte do něj kuře. Pomalu vařte asi 50 minut. Potom měkké maso vyndejte a oberte. Do omáčky mezitím přilijte smetanu a rozmixujte ji dohladka. Na závěr do omáčky vraťte maso. Servírujte s rýži nebo kolínky.

Související články

Všechny články

Recepty na svačiny do školy pro malé i velké školáky

Jak dětem připravit svačinu zdravě a hlavně tak, aby jim chutnala? Buďte nápadití a nebojte se experimentovat. Zkoušejte propojovat zeleninu a další zdravé ingredience do chutných podob, které vaše děti budou bavit. Nechte se inspirovat recepty na zdravé svačiny do školy pro malé i velké školáky, které rozhodně neskončí v koši ani zapomenuté v aktovce.

Podzim v Brně

Krásné babí léto je za námi a teď už nás čeká ten pravý sychravý podzim. Přesto jsem se rozhodla nepropadat depresím a podívat se na to z té lepší stránky. Teď totiž nastal…

Jak obědvat, abyste měli odpoledne energii? 4 principy správného oběda

Stává se vám, že si dáte oběd a energie vám klesne tak, že byste si nejraději dali šlofíka a musíte se ihned nakopávat kofeinem? Naučte se jíst v poledne tak, abyste měli energii i do druhé poloviny dne a cítili se přitom dobře zasycení.

5+1 tip, jak připravit skvělý burger

Šťavnatý burger si jednou za čas dá s chutí každý. Připravit ho doma tak, aby nebyl vysušený a nerozpadal se, chce trochu cviku a především vědět, jak na to. O tipy, jak udělat ten nejlepší burger, se s vámi dnes podělíme.

Další článek