Avokádo je dnes jednou z nejoblíbenějších potravin na světě. A nejen pro svou lahodnou máslovou chuť. Obsahuje zdravé tuky, které snižují cholesterol, nenasycené mastné tuky zase pomáhají spalování kalorií a vláknina naopak dodá pocit sytosti na několik hodin. Ukrývá se v něm také železo, draslík i vitaminy B, C, E nebo H, který chrání pleť i nervový systém. Avokádo je tak jednoduchá cesta, jak do svého jídelníčku přidat pořádnou porci vlákniny, bílkovin, esenciální aminokyseliny a zdravé tuky.
Tipy, jak nechat dozrát avokádo a co si z něj připravit
Avokádo je superpotravina, kterou miluje celý svět. Báječně chutná naslano i nasladko. K snídani, k obědu, k večeři i jako zdravá svačinka. Inspirujte se našimi tipy, jak si tuhle zdravou dobrotu připravit.
Jak poznat zralé avokádo
Zralé avokádo má lahodnou chuť a lehce krémovou konzistenci, která se dokonale rozplývá na jazyku. Tak akorát zralé avokádo poznáte, že je měkké na dotek, není otlučené ani pomačkané a stopka jde do něj hladce zatlačit. V obchodech většinou narazíte na samé tvrdé kousky, které mají do zralosti ještě daleko. Jak máte doma nechat dozrát avokádo, abyste dosáhli této delikátní chuti?
Jak nechat avokádo dozrát
Existuje několik způsobů, jak avokádo nechat dozrát. Některé dokonce slibují, že i tvrdé avokádo za pár minut promění ve zralý plod. Občas také můžete narazit na tipy, jak nechat dozrát avokádo pod alobalem v troubě a podobně. My jsme však zastáncem přirozených procesů, protože jen tak plod získá svou proslulou máslovou texturu.
Jak na to? Tvrdé avokádo vložte do papírového sáčku s banánem a nechte při pokojové teplotě. Za dva až tři dny je připravené ke zpracování. O něco rychlejší variantou je zabalit plod do novin a nechat dozrát na teplém místě, avokádo obvykle změkne do druhého dne.
6 tipů, jak připravit avokádo
V kuchyni můžete avokádo připravit na stovky způsobů. Báječně chutná krájené, šťouchané, naslano i nasladko. Inspirujte se našim malým výběrem a dopřejte si porci avokáda navíc.
1. Šťouchané avokádo
Nejjednodušší způsob, jak si užít chuť avokáda naplno, je na opečeném toastu. Stačí ho rozšťouchat vidličkou nebo nakrájet na tenké plátky, poskládat na pečivo, osolit a opepřit dle chuti.
Vyzkoušet můžete i různé variace. Skvěle chutná s růžovým pepřem, paprikou nebo zakápnuté citronem. Pokud máte hlad jako vlk, doplňte avokádový toast dokřupava opečenou slaninou, vajíčkem a spoustou petržele.
2. Avokádo na grilu
Na avokádu si pochutnáte i v grilované podobě. Jednoduše ho rozřízněte napůl, vyndejte pecku, zakápněte citronovou šťávou a potřete olivovým olejem. Seříznutou stranou ho položte na mřížku a grilujte 2–3 minuty. Nakonec osolte, opepřete a podávejte jako přílohu k masu.
3. Smoothie z avokáda
Když nevíte, kam dřív skočit, smoothie je rychlou variantou výživné snídaně. Avokádo chuťově báječně ladí s listovou zeleninou, banánem, ananasem nebo borůvkami. Do blenderu přidejte lžičku proteinového prášku, řecký jogurt a vaše snídaně bude hotová vitaminová bomba.
4. Fermentované avokádo
Fermentací se v potravinách tvoří celá řada zdraví prospěšných bakterií, které jsou blahodárné pro náš imunitní systém, trávení i funkci mozku. Příprava je přitom jednoduchá. Vezměte si k ruce uzavíratelnou sklenici, na její dno dejte půl hrsti koriandru, jeden nasekaný česnek a trošku nakrájeného zázvoru. Avokádo opatrně oloupejte, nakrájejte na měsíčky a naskládejte do sklenice. Zasypte opět koriandrem, česnekem a zázvorem. V 500 ml vody rozmíchejte 10 g himalájské soli a vzniklou zálivkou avokádo zalijte. Sklenici uzavřete a nechte při pokojové teplotě fermentovat 3 dny. Poté sklenici přesuňte do lednice.
5. Avokádová majonéza
Avokádem můžete chutně nahradit majonézu v pomazánkách i salátech. Příprava této zdravé verze je snadná. Zralé avokádo smíchejte v míse s malým stroužkem česneku, dvěma lžícemi olivového oleje, lžící dijonské hořčice a solí. Nakonec vše rozmixujte dohladka ponorným mixérem.
6. Zdravá nutella z avokáda
Kdo z nás by nemiloval tuhle hříšně sladkou pomazánku? Snadno si ji ale připravíte i ve zdravé avokádové verzi. Stačí rozmixovat zralé avokádo s banánem, hrstí lískových oříšků, vrchovatou lžící kakaa a lžící javorového sirupu.
Dostali jste z našeho malého průvodce ukrutnou chuť na avokádo? Nechte si dovézt famózní guacamole z mexické restaurace přímo až k vám.