Pečení kachny přes noc. Ochutnejte asijskou specialitu

Perla čínské kuchyně v podobě pekingské kachny je dosud nepřekonanou metou nejednoho kuchaře. Alfou a omegou této čínské delikatesy je křupavá kůžička a my vám v následujících řádcích prozradíme fígl, jak jí dosáhnout. Ať už chystáte rodinný oběd, nebo posezení s přáteli, s asijským hlavním chodem vždycky zapůsobíte.

27. 05. 2020

Perla čínské kuchyně v podobě pekingské kachny je dosud nepřekonanou metou nejednoho kuchaře. Alfou a omegou této čínské delikatesy je křupavá kůžička a my vám v následujících řádcích prozradíme fígl, jak jí dosáhnout. Ať už chystáte rodinný oběd, nebo posezení s přáteli, s asijským hlavním chodem vždycky zapůsobíte.

Připravte lázeň

Základem celého receptu je vedle samotného pečení lázeň, do které kachnu namočíte. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody s badyánem, celou skořicí a 4 hřebíčky. Máte-li doma pravé koření pěti vůní, sáhněte spíše po něm. Do takto připravené vroucí lázně ponořte kachnu na 5 minut, vyjměte ji a rychle ochlaďte. Nakonec ji osušte. Během celého tohoto procesu můžete pozorovat, jak se kachní kůže zatáhla a změnila strukturu.

Jako po každé lázni, i teď následuje další procedura. Připravte si glazé, kterým kachnu potřete. V malé misce smíchejte 1 lžíci zlatého sirupu (případně melasy), 2 lžíce sojové omáčky a 1 lžíci vinného octa. Kachnu touto směsí štědře potřete a pak ji ponechte v chladu do druhého dne odpočívat.

Čas na pečení

Druhý den dejte kachnu do pekáče prsy dolů, přikryjte ji alobalem a pečte v troubě 45 minut na 200 °C. Poté kachnu otočte, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 45 minut. Nakonec sundejte alobal a nechte ji v troubě ještě 30 minut. Nyní přichází na řadu vytvoření oné proslulé krusty.

Mandarínské palačinky jako příloha

Pekingská kachna se podává jedině s mandarínskými palačinkami. Na jejich přípravu potřebujete jen 300 g hladké mouky a sezamový olej. Mouku v míse prohněťte se 150 ml vlažné vody, dokud těsto nebude krásně hladké. Přikryjte ho vlhkou utěrkou a nechte 20 minut odpočívat. Na pracovní ploše pak vyválejte těsto do tvaru válce a rozkrájejte ho na zhruba 12 kousků. Z těch pak vyválejte tenké placky, potřete je sezamovým olejem a opečte na pánvi na středním plameni.

Malé kouzlo na závěr

V hrnci rozpalte olej a kachnu na něm ze všech stran prudce opečte – tím vytvoříte kůrku. Hotovou kachnu krájejte ostrým nožem na plátky, podávejte s palačinkami, nakrájenou okurkou a asijskými omáčkami, jako je například hoisin.

Dostali jste chuť na pekingskou specialitu? Dopřejte si ji hned a nechte si dovézt autentickou chuť Asie až domů. 

Související články

Všechny články

7 důvodů, proč si užít Happy Meal, i když vám už není sedm

Happy Meal. Šťastné jídlo. Oběd, večeře, sváča s odměnou. My odrostlí školním lavicím na něj často nahlížíme jako na něco zapovězeného a nás už nehodného. Chyba lávky. Důvodů, proč si ho občas…

Proč je indická kuchyně tak populární?

Indické jídlo má i v naší gastronomii své stálé místo. Tyto východní restaurace najdeme téměř v každém městě a ačkoli obvykle oplývají pro nás netradiční estetikou, jsou obvykle plné a velmi populární. Co se skrývá za úspěchem indické kuchyně?

Americká snídaně: Dokonalý začátek víkendu

Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.

Dáme to společně

Jak a kde pomoci? Tyto otázky jsme si kladli už na začátku jara, kdy přišla první vlna koronavirové epidemie. A protože lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnic stály od začátku v první linii, byli…

Další článek