1. Chef’s table
V seriálu Chef’s table nakouknete pod pokličku těm nejlepším světovým šéfkuchařům. Dokument sleduje nejen mistry ověnčené michelinskými hvězdami, kteří se vypracovali od píky, ale také nejmladší generaci moderních kuchařů a jejich progresivní přístup k jídlu. Těšte se na velkolepé záběry jídla, zákulisí špičkových kuchyní i životní příběhy kuchařů. Dokumentární show má šest sérií. V každé z nich vám přitom režisér David Gelb ukáže zcela jiný kulinářský svět, od francouzských šéfkuchařů po americké cukráře.
2. Street Food
Hned ze začátku vás musíme varovat: tenhle seriál nikdy nesledujte hladoví. Dokumentární série Street food vám poodhalí bohatou kulturu asijské gastronomie, která se odehrává převážně na ulici. Dokument vás provede napříč celou Asií, zabrousíte do zapadlých stánků v Bangkoku i na obrovské trhy v Singapuru. Každý díl je postavený nejen na báječném jídle, ale také na silných příbězích lidí, kteří ho připravují. Na rok 2020 Netflix ohlásil další sérii, tentokrát z křiklavých ulic Latinské Ameriky.
3. Rotten
Přestože tento seriál není plný kulinářského umění, rozhodně by ho měl vidět každý. Autoři v něm odkrývají druhou tvář celosvětové produkce a s ní související plýtvání potravinami. Dokumentární série vám odhalí, jak vypadá avokádová válka v Mexiku nebo co ničí vinaře v jižní Francii. Naskytne se vám šokující pohled na realitu, která se skrývá za většinou potravin z dovozu, které můžete vidět na pultech supermarketů. Každý díl je zaměřený na jinou surovinu a tvůrci v něm vždy vyzpovídají každý článek řetězce, od pěstitele až po distributory.
4. Tacos Chronicles
Tacos Chronicles je velká óda na tradiční mexické tacos a jedno z nejoblíbenějších jídel na světě vůbec. Šest dílů vás seznámí se šesti slavnými druhy tacos, technikou jejich přípravy i mistry šéfkuchaři. Zjistíte, jaké jsou ty nejdůležitější ingredience, moderní recepty i jaký příběh se skrývá za obyčejnou kukuřičnou plackou, která se stala národním pokladem. Producent této série, Javier Cabral, v rámci příprav projel celé Mexiko a aby zmapoval ty nejlepší stánky pro natáčení, musel většinou sníst 16 tacos denně. Přestože každý kuchař kukuřičnou placku připravuje jinak, jedno všechny spojuje: tacos je pro ně láska na celý život.
5. Ugly Delicious
Tato minisérie, za kterou stojí David Chang z ikonické restaurace Momofuku, se na jídlo dívá z multikulturní perspektivy. Mapuje podniky, které mění podobu nejoblíbenějších jídel. Zajímá vás, jak vypadá texaské BBQ připravené rukama Korejců nebo mexické tacos v Kodani? Pak by vám tento seriál neměl uniknout.
Přepadla vás při sledování seriálu chuť na mexickou nebo asijskou kuchyni? Na Dáme jídlo najdete ta nejlepší jídla ze všech koutů světa.