Jak připravit jídlo na piknik
Ideální je přichystat menu, které snadno sbalíte do koše a pochutnáte si na něm i za studena. Piknikovou klasikou jsou tak nejrůznější sendviče a bagety, slané quiche nebo ovocné saláty. Fantazii se ale meze nekladou a my jsme tak pro vás připravili malou inspiraci s nádechem exotiky. Kromě jídla si s sebou přibalte měkkou deku, zásobu ubrousků, příbory a papírové talířky na jedno použití.
Tipy na jídlo na piknik
- Sendviče, wrapy a tortilly, které můžete připravit jak pro vegetariány, tak i milovníky masa.
- Tapas – olivy, sušené šunky nebo španělské sýry jsou klasika, na které si všichni pochutnají.
- Quiche a slané štrůdly hravě připravíte den předem a pak už jen stačí zabalit do piknikového koše.
- Saláty s quinou, bulgurem nebo kuskusem skvěle zastanou hlavní chod.
- Muffiny, koláč s letním ovocem anebo buchta jsou skvělá tečka na závěr každého pikniku.
- Nakrájená zelenina s jogurtovým dipem.
Na piknik se naopak nehodí vejce, mořské plody, ryby nebo kuřecí maso, které se během teplejšího počasí rychle kazí.
Tabbouleh s mátovým labneh
Orientální tabouleh má výraznou chuť a dá se jíst samotný i jako příloha k masu. Trik spočívá ve správném poměru bylinek a dokonalém sýru labneh, který si vlastnoručně vyrobíte.
Ingredience:
- 175 g bulguru,
- 2 salátové okurky,
- 5 rajčat,
- 3 hrsti čerstvé máty,
- 3 jarní cibulky,
- šťáva z ½ citronu,
- 60 ml olivového oleje.
Na krémový sýr:
- 500 g řeckého jogurtu,
- hrst máty,
- mořská sůl,
- 2 stroužky česneku,
- 2 lžíce olivového oleje.
Postup:
Domácí sýr si připravte nejlépe dva až tři dny předem. Postup je jednoduchý: 4 lžíce řeckého jogurtu rozmixujte se všemi ingrediencemi a následně směs vmíchejte do zbylého jogurtu. Husté síto vyložte mušelínem nebo plátýnkem a položte na mísu. Pod cedníkem by měly zbývat alespoň 3 cm, kam bude moci odkapávat tekutina z jogurtu. Do středu čtverce dejte ochucenou směs a zakryjte ji přečnívajícími konci látky. Navrch pak položte tácek nebo malý talířek, který jogurt zatíží. Uložte do lednice a nechte vykapávat alespoň dva dny.
Bulgur připravte podle návodu na obalu, mezitím si nakrájejte zeleninu a mátu s petrželí nasekejte na hrubo. Uvařený bulgur smíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou, zeleninou a bylinkami. Osolte a opepřete podle chuti. Domácí labneh na salát rozdrobte až těsně před podáváním.
Japonské matcha brownies
Přeneste jedinečnou zemitou chuť a sytou barvu matcha čaje do sladké tečky na závěr pikniku. Zelený prášek báječně zpestří nejen brownies, ale každý okoukaný moučník. Vaše dezerty tak budou nejen krásně zelené, ale také plné antioxidantů a zdraví prospěšných látek, které japonský práškový čaj obsahuje.
Ingredience:
- 120 g hladké mouky,
- 30 g mandlové mouky,
- 1 lžíce matcha prášku,
- 1 lžička kypřícího prášku,
- 100 g bílé čokolády,
- 100 g másla,
- 2 vejce,
- 90 g třtinového cukru,
- 2 lžíce mléka.
Postup:
Troubu si předehřejte na 170 °C, formu vyložte pečicím papírem. Smíchejte oba druhy mouky s matcha a kypřícím práškem. Společně vše prosijte do velké mísy a dejte stranou.
Máslo nechte povolit při pokojové teplotě, přidejte cukr a důkladně míchejte, dokud se máslo s cukrem nepropojí. Poté přidejte vajíčka, mléko a jemně zapracujte. Postupně vmíchejte suché ingredience a těsto vyšlehejte do hladka. Nakonec přidejte na kousky nalámanou čokoládu a přelijte směs do formy. V troubě brownies stačí péct 20 minut. Před piknikem je ještě posypte matcha práškem pro sytější odstín.
Osvěžující limonády
Domácí limonády jsou lahodné osvěžení a na jejich výrobě není nic složitého. Připravujte je ze sezonního ovoce, nádech exotiky jim pak dodají bylinky, jako je tymián, máta, levandule nebo třeba bazalka. Na pikniku je podávejte v uzavíratelných sklenicích nebo obyčejných zavařovačkách.
Základní recept na domácí limonádu:
- 1 hrnek vody,
- 2 lžíce cukru,
- 2 hrnky mraženého nebo sezónního ovoce,
- hrst bylinek.
Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a bylinky. Přiveďte k varu a nechte probublávat 10 minut. Vyndejte snítky bylinek a nechte šťávu vychladnout. Mezitím si rozmixujte ovoce a smíchejte ho s cukrovým rozvarem. Na jeden litr limonády vám zpravidla stačí 50 ml koncentrátu. Do každé sklenice pak přidejte plátky citrusů, ovoce a čerstvé bylinky.
Nápady na domácí limonádu:
- malinová s levandulí,
- citronová se zázvorem,
- okurková s mátou,
- melounová s meduňkou,
- borůvková s tymiánem.
Uspořádali jste s přáteli nečekaně piknik? Nechte si dovézt pohoštění z Dáme jídlo, ať jste kdekoli a užijte si jídlo pod širým nebem