Jak na sladké dobroty bez cukru?

Rádi byste omezili cukr, ale nechce se vám oželet dobrý dezert? Péct jde i bez cukru, zvyknout si ale na přirozenou chuť potravin chce čas. Poradíme vám, jak by měl vypadat nízkosacharidový jídelníček a jak péct bez cukru, aby vaše dezerty vypadaly lákavě i chutnaly.

26. 04. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Nízkosacharidové stravování

Cílem nízkosacharidového stravování je omezit příjem cukrů, kterých je ve stravě současného člověka, především v kupovaných polotovarech, velké množství. Snížení jejich konzumace se ale neobejde bez komplexní změny jídelníčku. Obzvlášť důležité je zvýšit podíl nenasycených mastných kyselin v jídelníčku a nahradit jimi část sacharidů. Díky této změně doplněné o štědrou porci zeleniny, případně méně sladkého ovoce, se upraví produkce inzulinu a dalších hormonů v těle a hladina cukru se uklidní, proto člověk netrpí výkyvy a chutěmi, během nichž sní, na co přijde. Tuky zároveň člověka zasytí mnohem více a energie z nich se uvolňuje postupně, proto není při nízkosacharidové dietě nutné jíst tak často, jak je obvykle zvykem. Někteří lidé se s tímto způsobem stravování spokojí i se dvěma jídly denně.

Konkrétně byste měli v nízkosacharidové dietě omezit klasické obiloviny a zaměřit se na zeleninu. Talíř by měl sestávat z porce bílkoviny, například v podobě masa, mléčných produktů nebo vegetariánských náhražek masa či luštěnin, zdravých tuků, jako je například avokádo, a zeleniny, která obsahuje také velmi důležitou vlákninu. V případě, že jídlo chceme doplnit o přílohu, volíme raději celozrnné varianty – ať už těstovin, pečiva nebo dalších produktů.

Odvyknout sladké chuti není nemožné

Obrovský výběr pochutin každý den stimuluje naše chuťové buňky a odolat sladké chuti je proto čím dál tím těžší. Pokud se chcete naučit jíst bez cukru, je třeba vlastní chutě zase naučit přirozené chuti potravin.

  • Ze všeho nejdříve omezte jakékoli doslazování – čaje, kávy, snídaně, vody a dalších nápojů i jídel.
  • U zeleniny a ovoce se soustřeďte na to, jak jednotlivé druhy chutnají, které jsou více sladké a které méně. Díky tomu pak můžete vhodně upravit složení pokrmů tak, aby vám více chutnaly.
  • Nenakupujte hladoví a neschovávejte si ve spíži sladké průmyslově zpracované pochutiny, které by vás lákaly. Chutě můžete zahnat například kvalitní vysokoprocentní čokoládou anebo vlastním upečeným moučníkem bez cukru.

Mám na něco chuť

Jak nahradit cukru při pečení

Základem pečení bez cukru je najít správný poměr tuků a přirozeně sladkých surovin. Proto jsou tzv. cukrfree dezerty nejčastěji ovocné, zeleninové, ořechové, tvarohové a podobně. Zpočátku můžete do dezertů přidat lehkou sladkou chuť pomocí stévie, což je rostlina s přirozeně sladkou chutí. A protože cílem je oprostit se od sladké chuti, nedává smysl bílý cukr nahrazovat třtinovým ani nejrůznějšími populárními sladkými sirupy, jako je ten javorový, datlový nebo třeba agávový. 

Domácí termix

Suroviny:

  • 1 kelímek vysokoprocentní smetany
  • 100 g vysokoprocentní čokolády
  • 1 vanička tvarohu

Postup:

Smetanu přiveďte téměř k varu, těsně před ním ji ale sundejte z plotny a vsypte do ní nalámanou čokoládu. Rychle ji metličkou vmíchejte do smetany, až se rozpustí a vytvoří hladkou ganache. Do krému jemně vmíchejte tvaroh, dokud se vše nespojí. Rozdělte do misek a nechte vychladit v lednici.

Oříškovo-čokoládové power balls

Suroviny:

  • 1 hrnek ořechů dle chuti (vlašské, lískové, mandle, …)
  • 6 kostek vysokoprocentní čokolády bez cukru
  • 20 g másla či kakaového másla pro extra čokoládové
  • 1 lžička mleté skořice

Na obalení:

  • jemně mleté ořechy (efektní jsou zejména pistácie)
  • raw kakao
  • strouhaný kokos
  • mrazem sušené jahody

Postup

Příprava power balls je nesmírně jednoduchá. Čokoládu spolu s máslem rozpusťte ve vodní lázni a přilijte do misky, ve které předem smícháte mleté ořechy se skořicí. Hmotu nechte 30 lehce ztuhnout, až půjdou pohodlně tvarovat kuličky. Ty poté obalujte v jednotlivých surovinách na obalení.

Tip: Máte na něco chuť? Vyzkoušejte sekci Fit na Dáme jídlo, kde najdete výběr toho nejzdravějšího a nejčerstvějšího – k obědu, k večeři i jako dezert.

Související články

Všechny články

Dopřejte si porci zdraví. Objevte 7 českých superpotravin

Se superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Řeč je však většinou o surovinách z exotických zemí a to je obrovská škoda. V naší české kotlině totiž o potraviny nabité vitamíny rozhodně není nouze. Přečtěte si, které blahodárné bobule, semínka a další plodiny nám rostou skoro pod nosem. 

Rozvážíme dál. Jaká opatření zavedlo Dáme jídlo v rámci aktuální situace?

Jsme tu stále pro naše zákazníky a naše milované restaurace. Snažíme se je podpořit, aby mohli i nadále připravovat vynikající jídla na rozvoz a osobní vyzvednutí. A co hlavně, záleží nám na bezpečnosti. V Dáme…

Autentické vietnamské bistro?

Skvělá zpráva pro všechny milovníky vietnamské kuchyně. V červnu se v Praze otevřelo autentické vietnamské bistro, které si na nic nehraje, ale drží se osvědčených tradičních receptů a čerstvost surovin je pro ně…

Jídlo až pod nos. Inspirace na to, co si objednat

Pizza, nudle, bageta a tak pořád dokola? Využijte všechny možnosti objednání jídla až ke dveřím a dejte šanci novým chutím. Máme pro vás inspiraci z Indie, z Japonska a z mnoha dalších zemí.

Další článek