Čeká vás pracovní oběd? Osvojte si zásady stolování

Svým chováním můžete ovlivnit průběh pracovní schůzky i náladu spolustolovníků. Abyste se vyvarovali faux pas během oběda či večeře, nemusíte se zrovna oblékat do smokingu. Stačí si osvojit základní pravidla, díky kterým proběhne každé pracovní i osobní setkání v restauraci bez problémů.

19. 04. 2020

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

Pokud jste v roli hostitele či hostitelky, začíná etiketa už výběrem podniku. Ten by měl odpovídat vašemu vztahu s osobou, s níž se máte setkat. Pokud ji neznáte osobně, restaurace by měla nabízet širokou škálu jídel, ze kterých si vybere například i vegetarián či vegan. Ideální je vsadit na podnik s mezinárodní kuchyní. Z takového menu si totiž obvykle vybere každý.

Jak zvládnout pracovní oběd na výbornou?

Do restaurace dorazte včas, na svého hosta počkejte a přivítejte ho. Oblečení volte podle příležitosti, nejde jen o to, abyste nevypadali zanedbaně, ale také abyste nebyli příliš přestrojení a neuvedli svého hosta tímto způsobem do rozpaků. Jídlo první nechte vybrat hosta a poté vybírejte vy sami. Žádat o změny pokrmů uvedených v jídelním lístku se považuje za neslušné, výjimkou jsou ale dietní omezení (například alergie na určité potraviny, vegetariánství a podobně). V takovém případě požádejte obsluhu, aby vám doporučila vhodný pokrm, který danou surovinu neobsahuje, nebo nabídla, že pokrm upraví. Dobře uděláte, pokud se vyhnete jídlům, u nichž víte, že byste se při jejich konzumaci zašpinili, tedy například hamburgery, špagety a podobně.

První rozpaky často přicházejí s ubrouskem. Přitom je to zcela jednoduché – pokud máte k dispozici látkový, rozložte si ho na klín a nebojte se ho během jídla používat. Papírový může klidně zůstat na stole vedle talíře. Nikdy však ubrousek nepatří do talíře, špinavý ho složte skvrnami dovnitř a položte opět vedle dojezeného jídla.

Zásady stolování v restauraci

Při jídle si dávejte pozor na ruce, neslušné je je schovávat pod stolem stejně jako jimi příliš šermovat na stole. Lokty držte u sebe a nikdy neopírejte předloktí a lokty o hranu stolu. U příborů už chybu jen tak někdo neudělá, ale opakování je matka moudrosti: Odebíráme je od vnějšího okraje talíře k vnitřnímu a držíme hřbetem ruky nahoru a prsty dolů. Pokud by se stalo, že by vám příbor či kus jídla upadl, nechte ho ležet na zemi a v případě příboru požádejte obsluhu o nový. Jsou také jídla, u kterých se příbor nepoužívá – například u pizzy ho nechte ležet. Pokud jíte těstoviny či dezert, nikdy nepoužívejte nůž.

Pokud si potřebujete dojít na toaletu, vysmrkat se, použít párátko nebo provést jiné podobné činnosti, slušně se omluvte a odejděte. Není třeba nic vysvětlovat. Pokud ale vás společník či společnice mluví o něčem důležitém nebo ještě jí, vydržte to a počkejte. Jakmile dojíte, zeptejte se hosta, jestli si dá kávu či dezert a v případě, že ano, požádejte rovnou obsluhu také o vyrovnání účtů, abyste se vyhnuli případnému čekání “na prázdno” a trapnému tichu. Účet vypořádejte diskrétně a bez komentářů a nezapomeňte na 5-10% dýško, a to i při platbě kartou.

Jak vidíte, stolování není žádná věda. Stačí vybrat tu správnou restauraci, vyvarovat se několika popsaným přešlapům a chovat se uvolněně. Tak si schůzku užijete vy i ostatní účastníci.

Související články

Všechny články

Mražení potravin: Jakým způsobem a jak dlouho mrazit?

Mražení potravin je skvělý způsob, jak uchovat bohatou úrodu lesního ovoce nebo zbylé porce z nedělního oběda. Má však svá pravidla. Nesprávný postup zmrazování může vést ke zkažení potravin a zbytečnému plýtvání.…

Šéfkuchař Salt Bae: Posolil steak a dobyl svět

Zručný řezník, špičkový šéfkuchař a restauratér první velikosti. Turecký rodák Nusret Gökçe dnes patří k největším hvězdám na gastronomické scéně a je živoucím důkazem toho, že se díky sociálním sítím můžete stát celebritou doslova přes noc. 

Podzim voní po dýních!

Připravte si své chuťové pohárky, hvězdy podzimu jsou zpět!  Ve Starbucks si zase po roce můžete vychutnat jejich celosvětově oblíbené podzimní nápoje jako je Pumpkin Spice Latte. Za ikonickou chutí tohoto…

Další článek