Ráno v Americe začíná horkou překapávanou kávu a pořádnou snídani. Ať už dáváte přednost sladkému začátku dne, nebo máte raději sytý brunch, repertoár amerických snídaní vás bude bavit. Zdejší kuchyně je rozmanitá a pestrobarevná díky vlivům národností, které si v Novém světě splnili svůj americký sen.
Donuty: Americká srdcovka
Čokoládou glazované, cukrem posypané nebo jahodovou polevou zdobené. Donuty Američané připravují na tisíc a jeden způsobů. Základem je ale vždy krásně nadýchaný koblížek s dírou uprostřed. Příprava kynutého těsta je sice časově náročnější, pro tu lahodnou chuť se ale vyplatí si přivstat.
Suroviny zhruba na 10 donutů:
- 250 g hladké mouky,
- 25 g krupicového cukru,
- 50 g rozpuštěného másla,
- 2 lžičky sušeného droždí,
- 2 žloutky,
- čokoláda nebo skořicový cukr na ozdobu,
- špetka soli,
- 125 ml vlažného mléka,
- rostlinný olej na smažení.
Postup:
V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a špetku soli. Přidejte vlažné mléko a žloutky, důkladně promíchejte a zapracujte rozpuštěné máslo. Na pomoučněné pracovní ploše lepivé těsto pořádně prohněťte, dokud nebude pružné a hladké. Vraťte ho do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na teplém místě, dokud nebude objem dvojnásobný (mělo by to trvat zhruba hodinu).
Vykynuté těsto vyválejte zhruba na 1,5 cm tlustý plát, nechte pár minut odpočívat a z těsta pomocí skleničky vykrájejte kolečka. Dávejte je stranou na plech vyložený pečícím papírem a do každého ještě vykrojte střed malým vykrajovátkem nebo nožíkem. Na plechu pak nechte zakryté donuty kynout ještě 25 minut. Poté si rozpalte vysokou vrstvu oleje a postupně v něm koblížky smažte zhruba dvě minuty z každé strany, aby se nafoukly a zezlátly.
Osmažené donuty nechte okapat a zbavte přebytečného oleje papírovou utěrkou. Nakonec je namočte do čokolády nebo ozdobte podle chuti. Skvěle chutnají například obalené ve skořicovém cukru.
Egg & Cheese: Snídaně šampionů
Tohle je vlastně obyčejná snídaně v housce. Do sendviče můžete dát vejce, sýr, slaninu, šunku nebo klobásu. Fantazii se meze nekladou. Dejte tam zkrátka všechno, na co máte chuť.
Ingredience:
- 4 vejce,
- 60 g strouhaného čedaru,
- 4 anglické muffiny nebo toasty,
- 4 plátky šunky,
- klíčky na ozdobu,
- sůl, pepř.
Postup:
Vejce připravte jako klasická volská oka. Na rozpálené pánvi opražte také plátky šunky. Pečivo opečte do křupava v toastovači nebo troubě. Jakmile máte vše připraveno, stačí už jen sendvič správně poskládat. Spodní plátek pečiva zasypte polovinou sýra, položte na něj šunku a přiklopte druhým plátkem chleba. Na vrch pak dejte zbytek sýra, volské oko a ozdobte klíčky nebo bylinkami.
Americké lívance: nadýchané a nejlépe chutnají od táty
Na rozdíl od těch českých nejsou s droždím, ale s kypřícím práškem. Opékejte je pomalu a s minimem tuku. A jak je mají v Americe nejraději? S borůvkami, vlašskými ořechy a spoustou javorového sirupu.
Ingredience:
- 450 g hladké mouky,
- 60 g moučkového cukru,
- 20 g kypřícího prášku,
- 60 g moučkového cukru,
- 550 ml vlažného mléka,
- 3 vejce,
- 50 g rozpuštěného másla,
- olej na smažení,
- javorový sirup a vlašské ořechy na ozdobu.
Postup:
Suché ingredience smíchejte v míse, přidejte vejce a zalijte mlékem s rozpuštěným máslem. Těsto pořádně vyšlehejte, aby bylo dokonalé hladké. Pokud se vám zdá příliš husté, nebojte se přidat více mléka.
Pánev vytřete kapkou oleje, nechte rozehřát a vlijte zhruba naběračku těsta. Lívance opékejte pomalu a na mírném plameni. Hotové lívance posypte borůvkami a bohatě zalijte javorovým sirupem.
Tip: Američané v receptech uvádějí míry, jako jsou hrnky, lžíce a lžičky. Hrnek by měl být o objemu 250 ml, lžíci použijte polévkovou a lžičku čajovou.
Plněný bagel: Král snídaní na Manhattanu
Bagel, který do Ameriky přivezli polští emigranti, je zvláštní druh pečiva. Nejdříve se povaří a poté dopeče. Vznikne tak lahodné pečivo jedinečné konzistence s křupavým povrchem. Newyorčané si ho nejraději dávají se sýrem philadelphia a uzeným lososem.
Suroviny na bagel:
- 450 g hladké mouky,
- 2 lžičky soli,
- sáček sušeného droždí,
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru,
- 300 ml teplé vody,
- sezam na posypání.
Suroviny do sendviče:
- 120 g philadelphie nebo jiného smetanového sýra,
- 1 lžíce bílého jogurtu,
- 2 lžičky nasekaného kopru,
- citronová šťáva,
- 200 g plátků uzeného lososa.
Tip: Bagely si upečte večer předem nebo kupte už hotové v supermarketu.
Jak na to:
Droždí, lžičku cukru a 100 ml teplé vody rozmíchejte v míse a nechte 10 minut odpočívat, než vznikne kvásek. Postupně pak přilijte zbytek vody a mouku. Těsto důkladně hněťte, než bude krásně vláčné, a pak nechte hodinu kynout pod utěrkou.
Troubu si rozpalte na 200 °C a na plotnu dejte vařit hrnec s vodou. Z těsta vytvarujte asi 10 bochánků, zploštěte je a uprostřed udělejte díru (použít můžete například druhý konec vařečky). Do vody přisypte lžíci cukru, přiveďte k varu a postupně v ní 1–2 minuty povařte připravené bagely. Vyjměte je, nechte okapat a přesuňte je na plech vyložený pečícím papírem. Potřete je rozpuštěným máslem, posypte sezamem a nechte péct asi 25 minut.
Philadephii smíchejte s bílým jogurtem a koprem, osolte podle chuti a zakápněte citronem. Bagel podélně rozřízněte a opečte na pánvi nebo v toastovači. Spodní část pak vždy potřete pomazánkou, štědře obložte plátky uzeného lososa, ozdobte koprem a přikryjte druhou půlkou bagelu.
Rádi byste si o víkendu dopřáli poctivou americkou klasiku bez pracné přípravy? Objednejte si bohatý brunch na Dáme jídlo a nechte si Ameriku dovézt až pod nos.