Vyváženost v jídle není dortík v každé ruce
Jíst zdravě znamená jíst vyváženě. Pravděpodobně jste to slyšeli tisíckrát. A ono to tak doopravdy je. Problém vězí v tom, že se většinou jedná o příliš abstraktní doporučení, které lidé nedokážou převést do praxe.
Jak vypadá vyvážené jídlo?
Všechna tři hlavní jídla, tedy snídaně, oběd a večeře, by měla obsahovat dostatečný a vyvážený poměr makroživin i mikroživin. Makroživinami se myslí bílkoviny, sacharidy a tuky a mikroživinami zase vitamíny a minerály. Oba druhy živin svému tělu dopřejete výběrem těch správných, tzv. přirozených potravin. Tedy především čerstvých a lokálních surovin, nikoli polotovarů a z daleka dovezených a chemicky ošetřených produktů.
Touto perspektivou se podívejte na svůj současný jídelníček a zhodnoťte, které prvky vám v něm chybí a kterých jíte nadbytek. Nejčastějším problémem v Česku bývá zbytečně vysoká konzumace průmyslově zpracovaného masa a naopak deficit luštěnin, které jsou zdravou potravinou bohatou na makro- i mikroživiny.
Zkoušejte nové věci
Opusťte zajeté koleje a dejte šanci novým potravinám, ingrediencím, neznámým chutím a vůním. Do svého jídelníčku zakomponujte pokrmy ze zahraničních kuchyní nebo bezmasé, vegetariánské a veganské recepty. Zbavte se mentálního i fyzického stereotypu a dodejte svému tělu živiny netradičními kombinacemi. Mezi rychlá zdravá jídla patří třeba listový salát s citrusovým ovocem, pečená červená řepa s kozím sýrem nebo ovesná kaše naslano.