Naučit se vykostit kuře se může zprvu zdát jako pěkná dřina, ale vyplatí se to. A to nejen finančně, ale i chuťově. Jakmile budete vědět, jak na to, stačí už jen trochu tréninku a maso nejen na kuřecí roládu budete mít do pár minut připravené.
Proč vykosťovat kuře?
Koupě celého kuřete vás vyjde bezesporu levněji, než kdybyste kupovali zvlášť maso na roládu, zvlášť kuřecí prsa a další části. Veškeré kosti a vnitřnosti, které vyjmete, můžete navíc využít na vynikající vývar a zužitkujete tak úplně všechno. Netrapte se proto příliš tím, pokud vám zpočátku zůstane na kostech a kloubech více masa, protože ho nevyhodíte.
Na vykosťování si připravte co největší prkénko a menší ostrý nůž. Kuře položte na záda a nejprve odřízněte poslední dvě části křídla a poté rozřízněte kuře odshora dolů. Postupně vykosťujte jednotlivá žebra – tady si budete muset pomoct rukou a prsty vždy rozevírat maso od kosti.
Jakmile se dostanete ke křídlu, vylomte jeho kloub, opatrně přeřízněte šlachy a kost vyndejte tak, abyste nepoškodili maso. Poté postupně prořezávejte maso až ke stehennímu kloubu. Ten je třeba vylomit – rukou ho nahmatejte a nebojte se použít sílu. Stehno následně prořízněte a kost opět opatrně vyjměte. Stejný postup aplikujte i na spodní stehno a nakonec odřízněte zbytek kůže na konci stehna.
Výsledkem by měl být velký plát masa podložený kůží, který pravděpodobně nebude zcela rovnoměrný. U rolády ale nevadí, když tenká nebo děravá místa zaplníte přebytečným masem odjinud – například z prsou, případně pokud vám zbyl větší kus masa na některé z kostí.
Čím naplnit roládu?
Pokud se chystáte rovnou na přípravu rolády, máte plno možností, řiďte se proto především tím, na co máte chuť vy a ostatní strávníci. Klasikou je dušený špenát s cibulí a česnekem, vynikající je pak masová roláda plněná sýrem a bylinkami. Do kuřecího masa se hodí i ricotta, kterou můžete buď přidat do špenátové verze nebo ji doplnit tymiánem, rozmarýnem a sušenými rajčaty. A pokud budete mít po prvním vykosťování dost, stačí plát masa posypat bylinkami, posolit a opepřit, vložit kousky másla a zarolovat do alobalu. Po hodinovém pečení v obalu a 10 minutách volně získáte krásnou jednoduchou roládu, kterou můžete servírovat například s bramborem a špenátem zvlášť.
Tip: Na vykosťování doporučujeme vyhradit si dostatek času a pustit se do něj proto například o víkendu. Do té doby vám hlad utiší masové dobroty z Dáme jídlo.