Špenát: Zapomenutá superpotravina

Víte, že špenát se podával na stůl už ve starověké Persii? Ve středověku se přes Arábii dostal do Španělska a odtud se spletitými cestami rozšířil na talíře po celé Evropě. Když se například…

28. 04. 2020

Víte, že špenát se podával na stůl už ve starověké Persii? Ve středověku se přes Arábii dostal do Španělska a odtud se spletitými cestami rozšířil na talíře po celé Evropě. Když se například Kateřina Medicejská provdala do Francie, ze své domoviny si na královský dvůr přivezla nejen kuchaře, ale právě i špenát. 

Blahodárný vliv na zdraví i krásu

Špenát z 90 % obsahuje vodu, přesto v něm najdete pořádnou dávku živin. Díky svým výjimečným výživovým vlastnostem byl odjakživa označován za mimořádně zdravou zeleninu. Dnešní trendy superpotravin, jako jsou chia semínka, avokádo nebo goji, ale špenát uvrhly poněkud do zapomnění. A to je obrovská škoda, špenát je totiž podle odborníků nejzdravější listovou zeleninou vůbec. Je vynikajícím zdrojem železa, vitaminu K, A, C nebo kyseliny listové. Ta je důležitá obzvláště v těhotenství, kdy blahodárně působí na vývoj nervové soustavy dítěte. Hodně draslíku a hořčíku, zato málo sodíku je pro změnu blahodárná kombinace na krevní tlak. Antioxidanty zase tělo chrání před záněty a onemocněním srdce a cév.

Jak vybrat špenát

Špenát si můžete v obchodě koupit prakticky celý rok, jeho sezóna je ale především od března do června. Při nákupu čerstvého špenátu se řiďte dvěma jednoduchými pravidly: listy by měly být zelené a řapíky pevné. Uchovávejte ho v lednici v uzavíratelném plastovém sáčku a pokud ho chcete udržet déle čerstvý, umyjte ho až těsně před zpracováním.

Což takhle dát si špenát?

Zpracování špenátu je v kuchyni hračka. Tahle svěží listová zelenina totiž chutná báječně zatepla i zastudena. Špenát je výtečný v salátech, těstovinách, dušený i na obloženém chlebu se šunkou. Inspirujte se našimi netradičními tipy, jak si tuto superpotravinu zařadit do jídelníčku.

Špenátový salát s granátovým jablkem

Vynikající jídlo připomíná umělecké dílo nejen chutí, ale i vzhledem. Tenhle salát je krásný na pohled a nabitý vitaminy uvnitř. Nevšední kombinace špenátu a granátového jablka se stane stálicí ve vaší kuchyni.

Ingredience:

  • 250 g baby špenátu,
  • 100 g grilovaných kuřecích prsou,
  • ½ hrnku granátového jablka.

Na zálivku: 

  • 3 lžíce slunečnicového oleje,
  • 2 lžíce cukru,
  • 2 lžíce vinného octa,
  • ½ lžičky hořčice,
  • špetka soli.

Postup:

Ve velké salátové míse promíchejte špenát, granátové jablko a nakrájené kuřecí maso. Přísady na zálivku smíchejte zvlášť a do salátu ji přidejte až těsně před podáváním, aby špenát zůstal krásně křupavý. 

Zelené smoothie

To, co sníte ráno k snídani, může ovlivnit celý váš den. Špenát vám dodá energii a elán na celé dopoledne. 

Ingredience na 1 skleničku:

  • 1 hrnek čerstvého špenátu,
  • 1 avokádo,
  • 2 kiwi,
  • 1 lžička matcha prášku,
  • limetková šťáva podle chuti.

Postup: 

Rozmixujte do hladka a dle potřeby zřeďte vodou nebo rostlinným mlékem. Pro lepší vstřebávání vitamínů můžete přidat i kapku oleje z meruňkových jader.

Krémový dušený špenát se smetanou

Dušený špenát je taková česká klasika. Nejčastěji se připravuje z mražené zeleniny, s vajíčkem a česnekem. Troška smetany a jiný postup ale okoukanou přílohu promění ve sváteční delikatesu. 

Ingredience:

  • 1 lžíce másla,
  • 1 cibule,
  • 400 g čerstvého špenátu,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • 1 stroužek česneku,
  • sůl.

Postup: 

Nadrobno nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle, přidejte smetanu a vařte na větším plameni, dokud nezhoustne. V mezičase můžete spařit špenát a vymačkat z něj všechnu přebytečnou vodu. Poté stáhněte plotýnku na střední výkon a po hrstech do smetany přidávejte špenát. Vše krátce povařte, aby se zelené lístky dokonale obalily ve smetanové omáčce. Nakonec přidejte česnek a osolte dle chuti.

Dali byste teď cokoli za lehké jídlo plné špenátu? Objednejte si jedno z Dáme jídlo a ušetřete si čas v kuchyni. 

Související články

Všechny články

3 recepty na pravou anglickou snídani

Není větší vyprošťovák než pravá anglická snídaně. Co všechno obsahuje a jak ji upravit, pokud budete chtít vyzkoušet něco nového? Nechte se inspirovat našimi recepty a připravte si doma pravou anglickou snídani se vším všudy. 

Tipy, jak na zdravější smažení

Kdo by nemiloval smažené hranolky, řízky nebo koblihy? Řada z nás si ale všechny tyto smažené pochoutky dopřává jen výjimečně a se spoustou výčitek navrch. Ze všech stran totiž slyšíme, že smažení je tou nejméně zdravou tepelnou úpravou jídla a měli bychom se mu jednoznačně vyvarovat. Smažené jídlo ale nemusí být nutně nezdravé, pokud ho připravíte správně. Ukážeme vám, jak na to.

Otužování jako trend? Chtěla jsem být taky trendy?

Je začátek roku 2021 a s holkami z marketingu Dáme jídlo plánujeme nová témata na podcast. “Týnko, co otužování?”, padl hned první návrh. “A co kdybychom o tom jen nemluvily, ale i si to rovnou…

4 jídla z mletého masa, která si zamilujete

Mleté maso je ideální pro začátečníky v kuchyni i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit. V tomto článku se dočtete o 4 receptech, které vás zaručeně budou bavit.

Další článek